Делије Онлајн

Делије Кафе => Северна трибина => Topic started by: Godra on December 11, 2003, 12:33:29 PM

Poll
Question: Da li da se menja himna?
Option 1: Da se menja himna! votes: 13
Option 2: Nikako, stara himna je deo Zvezdine istorije! votes: 14
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Godra on December 11, 2003, 12:33:29 PM
Ovo sam postavio i na Oazi:


Interesuje me sta navijaci misle o promeni himne CZ. Da li smatrate da nasa himna treba da zvuci drugacije, ili modernije,  da ima mozda drugaciji tekst, melodiju...

Moje je misljenje da himnu treba promeniti jer Zvezda mora da ima neku himnu koja ce imati bolji tekst i melodicnost. Ne smatram da ta, da je nazovem prva himna, mora da ostane zanavek, klubovi menjaju grb, himne, pa cak stare stadione ruse i prave nove. Zasto i mi ne bi promenili npr. himnu koja treba da zvuci mnogo bolje nego ova sadasnja.

Posebno me interesuje sta misle stariji navijaci, NYC, dragance, generacija, miki, Branko, supreme, Buda i ostali.
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Woodoo on December 11, 2003, 12:43:13 PM
Slazem se da bi himnu trebalo promeniti,jer je stara prevazidjena i ne pripada ovom vremenu. Jedino sto ne znam ko bi ucestvovao u stvaranju nove i ko bi garantovao da ona ne bi bila losija od stare.
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Niski Delija on December 11, 2003, 01:37:55 PM
Treba da se menja, ova bas zvuci onako starinski. Ne znam mozda bi trebalo napraviti neki referendum na severu kada bude malo vise ljudi...

"Dobro znaj'' je moj favorit za novu himnu  :ruke
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: ultrasmenthaliteta on December 11, 2003, 03:20:36 PM
NIKAKO NE SME DA SE MENJA!!!! pa u tome je i fora himni,da se nikad nemenjaju bez obzira kako ti staromodno zvucale sad. To je tradicija i nebi trebalo nikad da se promeni!  ajde da smo ko groblje pa da imamo 3 pesme :rofl , nego imamo milion pesama sa odlicnim tekstom i melodijama (pogotovo novije). I bas je dobro kad ceo SEVER otpeva neku staru pesmu kao sto je zakletva ili himna!!!!   a ona je takva kakva je, i uopste nije losa!!!    MIIIIILAAAAN MIIILAAAAAAAN ac ima mnogo dobru himnu
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Forever Ultras on December 11, 2003, 03:30:48 PM
Trebalo bi je promeniti... bez obzira sto se himne ne menjaju, nije to himna naroda vec kluba. Staromodna je i sto rece Voodoo Popeye: Mozda Rsume Ljubivoje stvara...?  :D

poz,
budimir
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: supreme on December 11, 2003, 03:44:52 PM
Naravno da treba da se menja, kakvi borovi i jele, bre!!! I ko kaze da treba da se bore posteno, ma svim sredstvima ka ostvarenju cilja.  :D

Nova himna mora da zvuci mnogo modernije, da pre svega lici na himnu, kao sto nije slucaj sa aktuelnom. I da tekst bude malo vise narodski, je*es stilske figure, slovenske antiteze i slicno.
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: UrbanBaby on December 11, 2003, 06:19:38 PM
E, jebote, vi bi i svoju rodjenu kevu zamenili za neku drugu...samo da se fura neka moda?
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Godra on December 11, 2003, 06:36:12 PM
Vise nije u "modi" nositi kape "Zvezda" i "Delije Sever", nije u "modi" nositi sal "Crvena Zvezda", moderno je nositi kackete, bar-salove, prsluke, praviti lepe zastave... pa zasto onda ne promeniti i trulu himnu "Mladici borovi...". Promenili smo grb koji se mnogima verovatno nije svidjao (ja samo u estetici mogu da nadjem razlog zasto je to uradjeno), zasto ne bi i smesnu himnu koju je pisao Rsum?

Ili je bolje da se vratimo u ono vreme kad se na tribini nije ni pomisljalo da se opsuje, a kamoli da se vice npr. "Grobarske majke...", da nosimo bakine salove, i da vicemo Dzajo Majstore, Seki legendo.
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: cyganin on December 11, 2003, 07:39:03 PM
iako sam generalno protiv menjanja stavri ako sto su himene u ovom slucaju mislim da bi je trebalo promeniti sa "dobro znaj". ta pesma se sama nametnula kao himna, i ima vise veze sa navijanjem i navijacima od rshumove. takodje, "dobro znaj" postaje tradicionalna, nesto kao "youre never walak alone".

p.s. ja bih vratio stari grb. jednostavniji je leposi, a i nervira me ono plavo u p.m.
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: cyganin on December 11, 2003, 07:39:58 PM
izvinjavam se zbog slovnih grsehaka, malo sam  ;pljuga
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: UrbanBaby on December 11, 2003, 10:25:31 PM
Quote from: "Godra"Vise nije u "modi" nositi kape "Zvezda" i "Delije Sever", nije u "modi" nositi sal "Crvena Zvezda", moderno je nositi kackete, bar-salove, prsluke, praviti lepe zastave... pa zasto onda ne promeniti i trulu himnu "Mladici borovi...". Promenili smo grb koji se mnogima verovatno nije svidjao (ja samo u estetici mogu da nadjem razlog zasto je to uradjeno), zasto ne bi i smesnu himnu koju je pisao Rsum?

Brate, nemam ja nista protiv estetike, ljubavi i mode... :D naprotiv, meni je zelja da se tribina pretvori u modnu pistu a kop u hor beckih decaka koji nece pesme deliti na stare i nove, nego na "moderne" i "trule"... :)
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: tokotronic on December 11, 2003, 10:34:29 PM
ko je bio na tekmi vojvodina-Zvezda cuo je verovatno  :megafon Pedju kada je na kraju tekme rekao: "...sta nas sprecava da otpevamo himnu..." I naravno pevalo se Dobro znaj! Mislim da niko nije ni pomislio na borove i jele! Necu da kazem da je pesma sa borovima sranje ali da je staromodna i komunisticka jeste!
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: UrbanBaby on December 11, 2003, 11:17:04 PM
pesma "racunajte na nas" je prepevana Djokina pesma "u ime svih nas iz pedeset i neke za zakletvu Titu ja spevao sam stih...", ne seri da ti je ta pesma kandidat za himnu...? :)
e, jak si mi ti cetnik...:D
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Ђоле on December 11, 2003, 11:27:59 PM
Mislim da ako se jednom delu ne svidja pesma to ne znaci da je odmah treba menjati...Jebiga,jeste mozda text za vrtic,ali to je himna naseg SD i treba je ostaviti...
A sto se zakletve tice,bas mi je krivo sto je jedna tako lepa pesma u stvari  u osnovi posvecena Titu...Moj imenjak je ispevao jebo mu ja mater autonomasku...
Mislim da "Dobro znaj" treba da bude himna navijaca,a "Sve sto smo zeleli" himna SD i to je to! ;pivo
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Djape_BBrdo on December 12, 2003, 12:06:02 PM
Jebi ga glupo je protiv tradicije a opet himna je mnogo detinjasta,ne oslikava pravu jacinu Zvezde i njenih navijaca,to se vise i ne forsira da se peva,sve je vise u opticaju dobro znaj,e sad dobro znaj je vise himna navijaca dok su ovi borovi i jele vise vezani onako za sportski duh naseg SD-a  :zbunjen .Ali ipak sam vise ako treba da se menja(a mislim da bi trebalo) da to bude kao sto je vecina rekla Dobro znaj.
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Godra on December 12, 2003, 02:25:04 PM
A gde pise to da himna ne moze da se menja kad je sport u pitanju? Pa i drzavne himne neko menja. A sustina je u tome da li sadasnoj Zvezdi prilici himna "Mladici borovi...".
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: cyganin on December 12, 2003, 04:21:51 PM
Quote from: "KizaLion"???? ?? ????????? ?? ????? ???? ???????.


pogotovo one kappa sa zvezdom preko ramena.

p.s. jer prodaje neko takav
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Ljubitelj_dima on December 12, 2003, 09:05:42 PM
Obzirom da se sve vezano za nas klub menja pocev od grba koji mi je btw drazi od novog ,preko dresova i njihove boje,pa red je da se promeni i himna.
Jednostavna stara himna je deo istorije i tako je treba shvatiti jer himna po meni treba da ima svrhu ,a ne cisto da prozuji na razglasu na pocetku tekme i da je niko od nas i ne primeti .Po meni kao i po vecini odvaja "Dobro znaj",recimo na mecu sa splitom smo je otpevali 5 puta zaredom uz kontstantno pojacavanje,cela hala je gorilala u tim trenutcima a igraci su slomili splicane na parketu,za mene licno lep trenutak i jedna od tekmi na koju se ponosim.Eto to je ta svrha himne,da je svi znamo da ima dobru melodiju,da dize moral,da je sa ponoisom pevamo i da nas tim nosi do pobede,bas u trenutcima kada nam lose ide da se probudi ceo stadion i da svi znaju posebno igraci da je trenutak da se uozbilje i da daju maksimum da izgaraju.
Izmedju ostalog nastupila je i smena generacija na tribinama i ova pesma se savrseno uklapa u sadasnji imidz delija  ;pljuga
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Forever Ultras on December 12, 2003, 11:32:22 PM
A sto se, vi koji ste protiv menjanja himne, niste bunili kada su nam menjali grb...?

Meni je drazi stari ali vizuelno, mozda je ovaj i bolji. Stara himna je ocaj, i red je da Dobro znaj bude nova himna...

Ispasce Kizo da sam te ja nagovorio da pocnes ovaj topic...

poz,
budimir
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: UrbanBaby on December 13, 2003, 12:49:25 AM
Kako god da mi nazovemo nase pesme, one ce postojati i pevace se kao sto su se pevale i do sada. Jedino sto mozemo da promenimo je da ih zovemo drugim imenom...
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Веља on December 13, 2003, 03:29:11 AM
Cekaj, stani, pazi, vidi, evo, gledaj... :) :) :)

Mislim, menjanje himne SD bi, po meni, bilo ravno menjanju imena "Crvena zvezda"!!!
OK, neko ce reci "A zasto ti menjanje grba nije bilo ravno menjanju imena"...?
Prvo, da razjasnimo, grb Crvene zvezde nije promenjen, nego je doradjen, ulepsan! Dakle, nas pravi grb je, u osnovi, ostao isti, samo je na njega dodata Srpska, plava boja!
A himna SD i ne treba da oslikava jacnu Delija, nego treba da peva o Zvezdi!

Himna Delija jeste, i treba da bude, himna svih Srba, dakle "Boze pravde"!
A "Dobro znaj" je navijacka pesma, koja mnogo lepo zvuci, ima do jaja tekst, i treba da se peva!!!

Sto se plavih dresova tiche, meni su do jaja, i ako neko ima da zavalja takav neka mi se javi!


Sve sto smo zeleli
Sve sto smo hteli
To su nam dali
Crveno - beli

Mladici borovi
Devojke jele
Bore se posteno
Za crveno - bele
Hej! Hej! Hej! Hej! Hej!

Crvena zvezda na nebu sja!
Crvenu zvezdu volim i ja!
Crvena zvezda to nas je tim!
Heeeej Zvezda, crvena, crvena!
Heeeej! Zvezda, hej!

Pitam se... Sta fali ovom tekstu???


Po vama bi izgleda, himna kluba trebala da bude:

Najveci olos smo
Pijemo, duvamo na ulici
Prebicemo, zgazicemo
Svakog ko nam se suprotstavi!!!

Drugo, vidim da ce glasanje u drugi krug, posto je rezultat 'egal'...


Pozdrav!
Velja :)
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Radza on December 13, 2003, 04:56:04 AM
Promenom himne se dovodi u pitanje i sam smisao postojanja himne kao 'himne'. Mislim da se oko toga slazemo? Himna ima svoj poseban smisao i simboliku, sto je i izdvaja od ostalih 'obicnih' pesama, pa, uzevsi ovu cinjenicu u obzir, postavlja se pitanje ima li smisla (i prava) da svaka nova generacija menja sta joj se ne svidja, ponasajuci se pri tome, nuzno, kao da je prva i jedina generacija - dajuci sebi za pravo da menja 'himnu', kao da je Svet, Zvezda, Sever sa nama ili 'njima' (za)poceo svoj put. Mislim da je to, po prirodi stvari, nedopustivo.

Naravno, nista nije crno-belo (Bogu hvala :) ), pa tako, pored apsurdnosti menjanja himne, dolazimo do paradoxa gde dobar deo ljudi tu himnu ne oseca bliskom, svojom, sto dodatno komplikuje situaciju. Ipak, mislim da je himna - himna, pa ako je himna - himna, onda himna treba i da bude/ostane himna :D  Jer, znate kako nas narod lepo kaze 'sto ljudi sto cudi', pa  tako i ja licno (kao i 90% nas) imam neke druge favorite medju pesama, mnogo njih koji su ispred himne, kao i Marko i Janko, ali mi to ne daje za pravo da menjam nesto sto je deo istorije, cijom bi promenom direktno doveo tradiciju i istoriju u pitanje, pljuno na njih. Jer taj Sever i Zvezda podjednako pripadaju Gudri, Ani, Kizi meni i ... kao i Zorzu, Simi Zulu, Zokiju, Suci i mnogim drugim Ciganima koji vise ne prate Zvezdu, kao i onima koji ce sutra da prate tu Zvezdu kad nas vise ne bude.

Jednostavno, promena himne je istovremeno i najdirektnije Ukida, ponistava njen smisao.

Ziveli
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: banne on December 13, 2003, 02:35:30 PM
A sta de se ostavi stara himna ali da se uradi kompletno novi aranzman. Ipak himna je himna. A Dobro znaj moze da postane himna Severa!
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: hejsel on December 14, 2003, 02:41:30 AM
Ako moze mala sugestija od komsije:
Posto se furate na zabce mozete da promenite ime u " Stella rossa", grb jos jednom da retusirate i ubacite zelenu i crvenu i znak vespe , a za himnu predlazem " Lachare mi cantare" ili neki slicni hit od tiki i poveri.
SRam vas bilo, jel vama nesto uopste sveto u vasem klubu!?
P.S. Nikad, ali nikad necete imati tako jaku himnu kao mi! Ziveo Kubura!
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: POCTOB on December 14, 2003, 03:06:30 AM
sta su ti kompleksi :(
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Sima on December 14, 2003, 03:15:54 AM
Ni slucajno.
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Godra on December 14, 2003, 09:25:47 AM
Quote from: "hejsel"SRam vas bilo, jel vama nesto uopste sveto u vasem klubu!?
 

Komsija, kad ste zadnji put bili na tekmi? Mislim na vas Tuzne, i dokle mislite da upadate samo za Dz? Da li mislite nekad i da platite ufur?
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: hejsel on December 14, 2003, 05:58:48 PM
@Godra: ua admine, brises mi postove u kojima te prozivam da si pogazio svoju rec, cccc sve je opet super do sledec tekme u evropi
@ Hooligan: profesor italijanskog, izvinjavam se na greskama , gledacu da to ispravim, jebiga mi se palimo na engleze , a vi na makarone ;pljuga
@ ceo forum: oce li mi iko odgovoriti na pitanje da li je moguce da postoje ljudi koji bi menjali himnu zato sto nije trendi? Ko vam je vodja na tribini , snezana dakic?
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: Ljubitelj_dima on December 14, 2003, 07:56:03 PM
Bako,bako sto ti imas velika usta ? :finger
Ne vidim da je ovo pitanje bitno bilo kome drugom osim nama samima,zato svaki "strani" komentar predstavlja provokaciju.

Neko rece da je Dobro znaj himna severa i u tome je 100% u pravu.
Title: Da
Post by: cepinac on December 15, 2003, 03:56:08 AM
Neka sportsko drustvo nosi sadasnju himnu, a fudbalski deo sportskog drustva promeni u sta vec zelimo.

Bezvezna naklapanja i igranje argumentima samo smaraju temu.
Mi pred sobom imamo novu zvezdu,novu snagu i posto "nase vreme tek dolazi" izbor svih nas su i novi trofeji.
Isto tako treba da se radi i sa buducim rukovodstvom jer samo tako mozemo zadrzati I nastaviti identitet koji imamo.

Menjanjem ne gubimo nista jer ideja za promenom dolazi od nas,navijaca, i nastoji da utice na igrace kao pravi podsticaj sto svidalo nam se ili ne stara nije u stanju.


Ja bi licno za svaku granu sportskog drustva koristio drugu pesmu,al o tom potom.


pARTIZAN je madarski tim   - II -, - II -  ...
Title: Misljenje o himni CZ
Post by: SUSFC on December 15, 2003, 05:15:36 AM
da se ja pitam ko sto se ne pitam, ja bih ostavio ovu da bude himna SD. ko sto neko rece dobro znaj je himna severa.

slicno ko sto engleski rugby tim ima himnu swing low a fudbalski the great escape.

kad smo vec kod engleza, jel' zna neko celu njihovu himnu ili da li je ikad procitao/cuo kako idu reci? to je himna koja je napisana pre stotine godina i govori o nekim klanjima tamo. neka deseta ili koja li vec strofa je o pokolju. samo sto je skracena pa ima oko 6 strofa u zvanicnom obliku. ali je i dalje himna nisu promenili jer se u ovom vremenu smatra za varvarsku himnu.