Питаш погрешну особу, пошто се ја у те ствари уопште не разумем.
Могуће је да је проблем у томе што се сајт не ради у php-u, већ у aspx-u. Колико сам скапирала, први начин је далеко једноставнији и могуће је да би било лакше. Међутим, Драганче није желео ни да помисли у томе да ради.
Када сам рекла да је оптимизован за IE нисам мислила да ће се распасти у FF (који и сама користим) или Опери. У ствари, проблем се јавио само код листе стрелаца из неког разлога. Драганче је свесно одлучио да се тренутно тиме не бави јер ништа друго не би стигао до да уклапа за ова три претраживача. Сигурно ће и то доћи на ред.
Човек који нам је CSS радио за џ је тек почео да улази у све то и посао је углавном завршен. Остале су неке ствари које нису лепе када погледаш (на то нас је и упозоравао тако да то није његова грешка), али ће се вероватно све решити (тренутно није у земљи).
Званичан сајт ће бити далеко компликованији (иако се то неће видети) него што је овај, званичан сајт делија или тренутни сајт. У њему је направљено места за ствари које се неће одмах пустити, али је на њима жестоко морало да се ради и Драганче је радио до крајњег рока. Ми остали смо у последњих месец-два ландрали јер смо позавршавали наш део. Дизајн је ту сада и може да се мења на сваких пар месеци ако желимо, али оно испод ће трајати јако дуго и неће бити потребе да се то мења у неко скорије време (причам о годинама). Евентуално неке надоградње ако се за истима покаже потреба мада је и то питање (једино уколико се не деси нешто крајње револуционарно).
Управо због жестоког рада испод палубе (а да те подсетим, Драганче је за то имао свега пар сати дневно, ако и толико, поред редовног посла, жене и детета) није стигао да уради неке ствари које је желео (мени је само једна од тих ствари).
У последњих месец дана је много тога могло да се реши али су нам руке биле везане пошто смо сваког часа чекали да нам се да зелено светло и нисмо смели да ризикујемо.
Ако ти знаш некога ко добро познаје CSS и вољан је да помогне (волонтерски), јави ми, па ћемо се лако договорити.
Да прво сачекамо да се сајт појави па да онда коментаришемо. Само сам хтела да укажем на неке ствари које су очигледне и за које сам желела да будете свесни да смо их приметили.
..baklje gore, pesma cigana...

Као што је Драганче и претпоставио, у Србији ово иде брже него напољу (вероватно зато што смо још увек неразвијени и нема пуно промета).
Сајт је видљив и можете да почнете са жељама, поздравима и честиткама :) .
..baklje gore, pesma cigana...

На скали од 1-10 залужили сте 6, а због уложеног времена и труда 10. Извуци неку средњу оцену.

Може то много боље. Момак који ради у ЦСС ће имати много посла. Фотке су превише приљубљене уз текст... требало би да буду веће, па макар имале заштитни лого преко целе слике. Овако су смешно мале...

Надам се ипак бољем изгледу у будуће, јер изгледа врло просто, а опет је захтеван прликом учитавања.

Поздрав.

http://www.fc-redstar.net/stadium.aspx?ID=39&cultureID=2

Недопустиво мале слике. Људи све више користе резулуције екрана 1280пута1024.

Ако немате квалитетне слике, високе резолуције имам неколико па ћу ти послати. Ово је скроз безвезе...

Требало би направити галерију фотографија Маракане... доста оскудно све ово изгледа... Не знам....

Посебна прича је што су сви наслови страница на енглеском језику. Када боље размислим када сте већ чекали толико дуго, требали сте да будете стрпљиви и да сачекате још мало,  барем док не исправите ове видљиве ствари. Овако изгледа прилично аматерски уз дужно поштовање свима који су га радили.

Сајт је бољи него раније, а сваки напредак мора да се награди. Кики (и остали ентузијасти) свака част! Не сумњам да ће уз савете и помоћ осталих временом ово бити сајт за чисту 10-ку!!!

Вероватно мислиш на фотке у оквиру текстова, пре свега у историји.
На старом сајту су биле 100 пиксела, а сада су повећане на 150. Пошто их има много било би ми нелогично да буду изразито велике јер се не би уклопило у текст који је ипак ограничене дужине. Остављено је тако зато што се планира да се кликом на њих оне отворе у већој резолуцији. То ипак није приоритет.
Што се "прилепљености" тиче, има је и то ћу исправити (искрено, мрзело ме је раније, желела сам да мало одморим од сајта јер сам очи изгубила уносећи одређене податке). То није рађено у CSS-u. Кориштен је много једноставнији поступак :D .
Сајт је једноставан и такав смо и желели да буде - једноставан за коришћење. Нема флеша и осталих зезанција које би, вероваатно, лепште изгледале.
Мени се овај сајт отвара подједнако брзо као и стари, ако мислиш да је захтевнији на тај начин. Он јесте компликованији испод површине, можда је то зато. Ипак, то испод има свој разлог, а тај разлог се сад не види.
Није нама потребно да нам одајете почаст због труда, жеље, жртвовања и шта ти ја знам чега. Потребне су нам критике и предлози како би све било боље. Ја сам Драганчету ствари побројала таксативно, можете и ви мени.
..baklje gore, pesma cigana...

Мрзим што нема едит.
Слажем се у вези са галеријом Маракане и то ће се сигурно одрадити (и надам се не само то). Ипак, за то је потребан излазак на "терен" како би све фотке биле, рецимо, исте. Једноставно, ово и не зависи толико од нас колико од људи из маркетинга и њихове организације. Ми можемо само да их молимо и пожурујемо.
И мени је то са насловима на енглеском (у табовима, вероватно на то мислиш) безвезе, рећи ћу Драганчету (искрено, то му нисам ни спомињала).
Нисмо могли више да чекамо.
Објективан разлог:
1. Мени на старом сајту није радио у ИЕ7, а њега има све више. 2. Увек је постојала могућност да се из ФК-а предомисле и стопирају излазак сајта (било је повуци-потегни месец-два).
Субјективно: више нам је све ишло на живце (ово морате да нам поверујете на реч) и једноставно смо желели да овај сајт више угледа светлост дана. Да није било овог одуговлачења око изласка сајта, сигурно би изашао "довршенији".
..baklje gore, pesma cigana...

Нисам ни мислио на флеш, ни ја га посебно нешто не волим. Али сајт личи на презентације какве су се правиле пре 5-6, можда и 8 година. Сувише је то једноставног изгледа без сенке, преливања боја (изузев заглавља који лепо изгледа, само да је грб још који пиксел лево), 3-д изгледа грба... много би боље изгледало када би сте ангажовали неку естету... Ова голубије плаво-сива боја ми исто боде очи, али добро о укусима не треба расправљати... има и горих избора од овог.

Ево примера одличног сајта фк http://www.juventus.it Једноставно, такозвани чист стил, прегледан...

Он се учитава такође у врло кратком року...

Надам се да позицију фотографије не радиш ручно... за сваку страницу појединачно, јер ако је тако онда сте стварно радили Сизифов посао, иако постоје много лакша решења...

Quote from: "kiki"1. Мени на старом сајту није радио у ИЕ7, а њега има све више.

Код мене је радио. Користим 7, и изгледао је исто као и у другим претраживачима...

Пази, што се дизајна тиче. Прошли пут је Драганче дизајнере платио из свог џепа. Овај пут то није долазило у обзир - нити бисмо му ми то допустили (тада нисмо знали), нити би он то сада хтео (има члана више у породици). Човек који је радио дизајн (у ствари, почетну страну) нам је помогао колико је могао и колико је времена имао. Мислим да на дизајну треба још порадити, можда не толико на почетној страни колико на оним испод. Овде морам нагласити да једна, не баш ситница, недостаје на почетној страни јер нам је правила неке проблеме. Мени се тај фазон баш свидео и надам се да ће Драганче то ускоро решити и ви бити у могућности да видите.
Фотке су у текстове убациване ручно (ја сам то радила), али није било нарочито тешко. Не знам како би то могло другачије јер сам овако потпуно контролисала где коју желим да убацим.
Знам да ИЕ7 није радио, Драганче није могао да отвори. Можда су у међувремену апдејтовали ИЕ па је прорадило. Знам да ми ништа нисмо радили на менију.
..baklje gore, pesma cigana...

Свака част за фотографије. Ја бих полудео, када бих и ручно убацивао. Веруј ми постоје много-много лакши начини за управљање сајтом, али то је већ нека друга прича.

Поздрав.

Ма те фотке су биле најмањи проблем. Ево гледам сада у ИЕ и мислим да нису превише "приљубњене" уз текст. Наравно у ФФ је то другачије, али ја ту ништа не могу.
Ми смо желели да будемо другачији у односу на друге по томе што ћемо имати доста текстова о историји клуба и без лажне скромности, мислим да смо што се тога тиче одлично одрадили посао. Не знам како бисмо то другачије представили него онако како смо.
..baklje gore, pesma cigana...

Кроз ЦСС се може дефинисати позиција фотки, која би важила за све претраживаче и све странице сајта... Овако никада нећете добити једнобразну уређену целину, свака страница ће водити своју политику, и потрошићете пуно времена за улепшавање презентације.

Једино могу да се надам да ће наше паметне главе успети то да одраде. Ја могу само да навијам :D .
..baklje gore, pesma cigana...

За разлику од прошлог види се напредак. Заглавље је супер, али као што Бока рече могао је грб малчице лево, као и текст приљубљен уз слику. Табела првенства са леве стране сајта је некако ''сиромашна'' и ''закуцана'' је за десну ивицу, требало би да је на средини.
То је неки мој утисак, овако на брзину прегледано.

Тек сам сад видео да је нови сајт прорадио и морам да вам кажем да сам стварно пријатно изненађен. Много ми се свиђа.
Кад ће моћи да се региструје на сајту.

Богату табелу можеш да видиш под "табела" или "тренутна табела" како ју је виспрени Драганче назвао :D . На почетној страни је остављена ова мала јер показује најосновније податке и напросто може да стане. Наша грешка је што нам на памет није пала ситуација када би први у play out-u могао да има више бодова од 6. у play off-u. Искрено, мени је то на памет пало тек у суботу. Сада је касно да се прави другачија табела(е) јер би то захтевало чепркање по бази, тако да ћемо се снаћи некако за ову сезону. Већ имамо идеју како. И јесте, приљубљена је уз ивицу, никако Драганче да је помери.
Мислим да померање грба улево није проблем.
Регистрација не зависи од нас. То је питање чланарине,  а ту је ФК главни. Можда се, ако поново будемо радили аудио преносе, буде захтевала бесплатна регистрација како бисмо знали колико људи нас слуша. Она права, која се плаћа и за коју се добија нешто више, ће морати да сачеката благослов одозго.
..baklje gore, pesma cigana...

Пошто Драганче није овде регистрован, замолио ме је да вам пренесен његов одговор на питања која су се овде постављала. Елем, одговор следи (ако сте гладни, прво једите, ово ће машала да потраје :D ):

Критике су главни извор мотивације и напретка, у професионалном и приватном животу. Као такве су увек добродошле. Треба такође имати на уму и друге чиниоце, а зато је веома важно направити баланс између онога што се мора и оног што може да причека.

Што се тиче саме критике дизајна, овог пута се мора прихватити да сви могу (и имају) другачије мишљење. А мишљење једне особе нема много веће тежине од мишљења друге особе - нико није супериоран појединачно, и увек се водим тим принципом да се треба прилагодити главном циљу. Процес дизајна такође не може бити демократичан. Када би се узеле у обзир свачије жеље, крајњи производ би личио на светла Лас Вегаса.

Јесте лепо помињати примере Јувентуса, Челзија, Ливерпула, али не сме се заборавити шта је оно основно што ми покушавамо да понудимо, која је наша циљна група. Интернет сајт, осим ако се ради о маркетиншкој агенцији, није ту да буде леп, јединствен и чаробан. Интернет сајт ФК Црвена звезда је пословна алатка ("business tool") на исти начин као и код осталих понуђача услуга: имамо своју циљну групу и њима се сервисира оно сто траже.

То није "сајт урађен у флашу", "PHP server", "Микрософтова технологија", "преливање графика и сенки", ма колико то било лепо за очи. Оно што се тражи од клупске презентације је да понуди информације о клубу, активностима, статистици, да приближи клуб онима који га заиста воле тако што ће понудити увид у "унутрашњост", приближити их играчима, атмосфери на стадиону, итд.

То је оно што је наш циљ. Наравно, треба бити прагматичан и то понудити на један начин који ће пружити угодност посете и естетског прилаза навигацији и информацијама кроз солидну архитектуру. И то је оно где нам се разликују приступи.

Сви смо свесни да "увек може боље". Да - дизајн није онакав какав хоћемо да буде крајњи резултат, али нико није баш толика будала да то не види и да чекамо принца на белом коњу да нас спасе. Разни фактори су утицали да то буде тако за сада, и то је чиста евалуација "pain vs gain". Људи који су радили на дизајну знају шта раде, нису пали са Марса и цењени су у својим круговима и ја у њих имам 110% поверења.

Што се тиче ЦСС-а, одмах да казем да сајт НИЈЕ оптимизован само за ИЕ. Када је ЦСС урађен, радио је перфектно и у ИЕ и у ФФ (за Оперу смо морали мало да чачкамо). Онда је изашла нова верзија ФФ, и од тада су почеле нестабилности,  а све радити/проверити од почетка је било непрактично у датом тренутку. То није било могуће предвидети. Свако упућен у тематику ће схватити нелакоћу овог задатка, када се ни издавачи browsera не могу договорити око стандарда, како тек нама да успе. Што не значи да се предајемо. Кики је рекла да је ЦСС урађен од једног заиста талентованог човека, чији темплејти су заиста били супериорни. Дошло је до одскакања након суочавања са реалношћу - све компоненте се не понашају у динамичном свету, када их сервер избацује, на исти начин на који се понаша обичан статични хтмл, и то је оно где сам ја имао доста проблема јер сам ја тај који је радио програм који се није уклопио у ЦСС ( а и ја зависим од понашања Висуал Студиа, који није баш увек предвидљив).

Сајт је потпуно динамичан, ништа се ручно не поставља: ни слике, ни текст, већ све иде кроз админ. Ту се такође раде и резултати, састави, итд - сви аспекти фудбала као спорта се раде кроз посебан ЦМС који смо направили и на који је потрошено преко 80% свог овог времена до сада. Као што рекох, када је фондација здрава, лако ћемо се договорити за начин презентације. Зато позивам свакога ко има идеје, жељу и знање у области презентације информација, а да такође разуме и пословне притиске и захтеве, нека се јави. Помоћ са ЦСС-ом је увек добродошла.

Да напоменем укратко и питања око величине слика (када је реч о вестима), оне ће бити повећане (биле су мало веће, па смо их мало смањили), али вреди подсетити да према статистикама имамо преко 80% посетилаца на ИЕ бровсерима, са диал-уп или 128к конекцијама што нам не даје за право да оптимизујемо за 1280+ резолуције и за АДСЛ. Пратићемо развој ствари на том пољу и адаптирати по потреби. Сада није било пожељно правити неки већи корак.

Када је реч о сликама у текстовима, ми смо као магазин – када читаш новине не тражиш да ти доставе оригинале фотки. Доћи ће и тренутак када ћемо се позабавити начином на који ће слике бити доступне у већем формату. То, ипак, тренутно није у првом плану.

И за крај најважније - ова верзија сајта што је гледате је (уз мале додатке) тачна копија информација које је имао и стари сајт. Разлога је два, а оба се тичу стратегије развоја:

1. је да је неопходно успешно обавити "упграде" на нову архитектуру и бити 100% сигуран да ће издржати све велике напоре којима је сајт изложен (иако никада јавно објављен податак, сајт има проток података у рангу са 2 најпосећенија сајта у Србији што захтева велико поверење у инфраструктуру).

То је и тренутак када се остатак садржаја убацује у архиву, а тиче се фудбалске статистике повезане са нашим клубом.

2. разлог је план развоја сајта, са којим се неће изаћи пред крај сезоне јер би то било маркетиншки контрапродуктивно.

Значи, имајте поверења, дајте критике, али такође помозите конкретним акцијама и предлозима, јер једино тако можемо остварити заједнички циљ, а то је представити клуб у што бољем светлу (иако то није увек лако, јер доста зависи и од резултатских фактора на које нажалост немамо утицаја).

Временом ћемо се посветити и улепшавању, а ако имате времена, увек сте добродошли да се прикључите Звездиној породици.

Надам се да ће ово бити схваћено на прави начин. Не желим да ово буде правдање или тражење изговора, јер то није циљ ове поруке. Порука је да желим да енергију преусмеримо тамо где ће додати највише вредности и користи, а то је у усавршавању понуда за циљну групу.

Поздрав,
Драганче


Ето, надам се да су неке ствари сада јасније пошто их је објаснио човек који је највише заслужан за све што видите.
..baklje gore, pesma cigana...

Што се тиче садржаја ја сам срећна што је ту најзад Календар такмичења! :)  Такође свиђа ми се што су најаве уочљиве, не морам као раније лупом да их тражим по дну странице.
Слажем се са Драганчетом да је важније имати добре текстове, мада може да се направи некаква акција прикупљања фотки Маракане и Звездиних звезда, па чак и документараца о њима - има тога.

Слажем се са Боком да би ону голубије плаву боју требало заменити неком другом много лепшом бојом. Што се тиче сличица крај текстова пробајте да их истакнете неким оквиром. Ето то су две ситнице које бих променила на овом сајту.

Све што желим рећи, да куцнуо је последњи час!
Не буде ли Звезде, тада неће бити ни нас!

Кад кажете голубије плаво, ви заправо мислите на сивкасте колоне (тамо где се налазе табеле, стрелци, анкета) - те варијанте боја ми никад нису биле јача страна :D ? Ако је то то, покушаћу да одговорим.
Наша боја је црвена и ми смо покушали да то истакнемо где год смо могли (поубацивали смо и плаво као неку трећу боју). Међутим, црвено је сувише нападна боја и са њом не треба претеривати. Гробљу је много лакше јер они имају црно и зилион варијанти сивог. Ми имамо црвено и... розе :D .
И стари сајт је у оној једној колони као подлогу имао сиву боју (нешто јачу). Једноставно, она је некако неутрална и најмање боде очи. Верујте ми, покушавали смо и са другим (црвена, плава), али то није то. Овако највише прија очима.
Што се тиче фотки - да, могуће је да би било боље са оквиром (танким, чисто као назнака, можда не чак црне боје), али не знам да ли би то могло аутоматски да се убаци. Видећу са Драганчетом и осталима, али немојте то очекивати превише брзо.
..baklje gore, pesma cigana...