Делије Онлајн

Делије Кафе => Пивница => Topic started by: UrbanBaby on October 20, 2006, 06:31:26 PM

Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on October 20, 2006, 06:31:26 PM
20.10.2006.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je juče da je šestorici navijača FK "Rad" određen pritvor u trajanju do 48 sati, zbog uzvikivanja slogana koji izazivaju nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost na utakmici protiv Novog Pazara. U saopštenju se dodaje da je u toku utvrđivanje individualne odgovornosti za još 82 navijača, dok će ostali uhapšeni dobiti pozive za razgovor.
Podsetimo, posle fudbalske utakmice Prve lige Srbije između Rada i Novog Pazara, policija je privela 154 navijača kluba sa Banjice. Navijači Rada su tokom pomenutog meča skandirali "Nož, žica, Srebrenica" i "Srbija Srbima, napolje sa Turcima". Interesantno je da je ovaj susret posmatralo oko 250 navijača, naravno, bez Pazaraca. Takođe, nije bilo nijednog fizičkog obračuna i sve je završeno samo na verbalnim prozivkama. Prilikom hapšenja i detaljnog pretresa "Junajted forsi" nisu pružali otpor. U MUP-u kažu da će i ubuduće energično reagovati na ispade ove vrste, suzbijati ih i sankcionisati svim dozvoljenim zakonskim sredstvima.
U toku jučerašnjeg dana u više navrata pokušavali smo da stupimo u kontakt sa najvatrenijim pristalicama Rada, ali oni nisu bili voljni za razgovor.
Povodom ovog događaja oglasio se i Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta Srbije. On je naglasio da bi huligansko ponašanje na utakmicama trebalo oštrije sankcionisati. Vuksanović je za RTS izjavio da su mu strani fudbaleri koji su igrali ili igraju u domaćim klubovima sugerisali da je lek u brzom i strogom reagovanju pravosudnih organa.
- Ako huligane budemo kažnjavali samo pritvorom do 24 časa nećemo postići ništa. Međutim, ako ih kaznimo do pet godina zatvora, neće biti onih kojima će pasti na pamet da brukaju grad, državu i sve nas na takav način - poručio je ministar Vuksanović, i dodao da uzvikivanje parola mržnje predstavlja sramotu za državu koja ima kulturu i tradiciju i koja pripada civilizovanim društvima.
Takođe, u subotu su navijači čačanskog Borca vređali tamnoputog igrača svog kluba Majka Temvanjiru, zbog čega su privedeni u lokalnu stanicu policije.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: радомир on October 20, 2006, 08:03:17 PM
Страшно. Очигледно да се с'овим хапшењем скреће пажња са много битнијих ставки које потресају наше друштво...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: 100%anti crnobeli on October 20, 2006, 08:48:51 PM
Quote from: "радомир"Страшно. Очигледно да се с'овим хапшењем скреће пажња са много битнијих ставки које потресају наше друштво...
Па то ти је суштина полицијске репресије над нама.А поготово,кад је нека важна ствар као референдум за Устав.Треба између осталог намамити и муслимане да изађу и гласају ЗА,па им онда дођу Форси и њихова представа као наручена,па се Новом Пазару баш сад преполови казна од 12 утакмица играња ван НП и тако редом.
А за то време прође скоро незапажено,да најмлађи наркомански зависник има 9 еј бре ДЕВЕТ година.А то је само врх леденог брега.
Али нека,важно да ''најгори шљам'' у друштву-навијачи буду иза решетака.
Ма пушите курац бре сви редом.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on October 20, 2006, 09:52:32 PM
Ево неких података о запосленима у МУП-у Србије :
"U MUP Srbije o mentalnom zdravlju 35.000 zaposlenih brine 15 psihologa..."

Овај податак је објављен у најновијем броју недељника "Ревија 92", који истражује Зашто полицајци све чешће убијају своје најближе и себе (http://www.revija92.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=197)
Ако је тај податак тачан то значи да је један психолог задужен за oko два ипо сома керова?! Што значи да већина њих нису ни прошли преглед пре него што су их обукли у оклопе и дали им оружје.

Али више уопште није проблем како изаћи на крај са подивљалом жандармеријом, проблем је што ти после петнаест година проведених у резервату прете да ће ти ушити уста ако покушаш да изустиш шта мислиш и осећаш.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Djape_BBrdo on October 21, 2006, 01:00:01 AM
Па нормално да немају више психолога на располагању када их је фк кабул све покупио  :finger .
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Milos_cz on October 21, 2006, 02:01:22 AM
Quote from: "Djape_BBrdo"Па нормално да немају више психолога на располагању када их је фк кабул све покупио  :finger .
:rofl

Nije problem ako zakon osudi one idiote koji su se obukli u kkk na par meseci zatvora, jer tako nesto i zasluzuju! Problem je ako, tj. kada se taj zakon zloupotrebi, sto je sa takvim zakonima veoma lako... Svodi se kao na ono sto je neko rekao - ljudi ce da zapale baklju na mitingu/proslavi i nikom nista. A na stadionu - u corku. Tako ce se relativizovati i parole - na ulici i mitinzima moze, na stadionu ne moze... U suprotnom bi trebalo da se izgradi gomila zatvora, jer bi onda svi bili kandidati.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Red Star Forever on October 21, 2006, 04:04:52 PM
Слажем се да је потез чета за сваку осуду ... Ми бре нисмо расисти и не треа нам тако нешто... Овим потезом су учинили медвеђу услугу и себи и свима нама тј. целом навијачком покрету у земљи... А ово са радарима је посебна прича... Претостављам да се само чекало нешто овако да би жандари (читај Држава) показали своју тренутну снагу... Волео бих да видим ту исту државу и жандаре у Новом Пазару када 10 хиљада људи виче ово је турска и Србе на врбе... Ако их похапсе све до једног е онда могу да пређем преко овог хапшења и да кажем да је најзад успостављена правда и закон у овој земљи!!!

Иначе СУП је данас издао и саопштење у коме позива Делије и офковце на фер и коректно навијање без расних и верских испада јер су као сазнали да ће Делије да се солидаришу са форсима... Ајд и то чудо да видимо како че да хапсе 4-5 хиљада људи на северу  :boks
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: drenke on October 21, 2006, 05:33:06 PM
Има ту још једна будалаштина. Ми и форсовци. :lol:  :D
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: KizaLion on October 22, 2006, 10:41:09 AM
У данашњој Политици, пуно наручених текстова на рачун навијача... Никад навијачи нису имали оволико пажње.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: munja on October 22, 2006, 11:10:49 AM
Ајде скенирај па постави ако није проблем, да се види каква је то проганда. Политика би ипак требала да је озбиљнији лист, али јебига кад држава умеша прсте...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: радомир on October 22, 2006, 11:14:17 AM
Quote from: "munja"Ајде скенирај па постави ако није проблем, да се види каква је то проганда. Политика би ипак требала да је озбиљнији лист, али јебига кад држава умеша прсте...

Каква је то  новина показује податак да су написали да је било укупно 4000 хиљаде људи на стадиону! :zbunjen  :batine
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Лаф on October 22, 2006, 11:54:16 AM
Quote from: "munja"Ајде скенирај па постави ако није проблем, да се види каква је то проганда. Политика би ипак требала да је озбиљнији лист, али јебига кад држава умеша прсте...

То са скенирањем би био озбиљан подухват пошто буквално на свакој другој страни има чланак, неких психијатара, муповаца, социолога, који серу ли серу...А то да су озбиљне новине  :nene
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Johnny Blaze on October 22, 2006, 12:22:50 PM
Quote from: "радомир"

Каква је то  новина показује податак да су написали да је било укупно 4000 хиљаде људи на стадиону! :zbunjen  :batine

Вјероватно су рачунали само исток и запад јер нас не сматрају људима већ стоком.
Јебо им пас матер  :batine
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: фкцз on October 22, 2006, 12:46:21 PM
Не знам у ком медију је реално написана цифра јучерашње посете..
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: радомир on October 22, 2006, 01:17:33 PM
Quote from: "RSFC"Не знам у ком медију је реално написана цифра јучерашње посете..

Ни у једном..али нећемо више о томе у овом топику.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on October 22, 2006, 02:04:18 PM
Недеља, 22. Октобар, 2006. (Политика - Тема недеље : Спорт и насиље, насловна страна, наставак на странама 10. и 11.)

(http://img227.imageshack.us/img227/1037/mrznjayr8.jpg)


Узмете кесе из самопослуге, пробушите отворе за очи, набијете кесе на главе, развијете заставу америчке државе с југа из доба грађанског рата и прекинете супердерби ,,Борца" и ,,Вождовца", клубова од чијег се помињања тресу зуби Мурињу, Рајкарду и Венгеру. После дружења са дволитарском ,,бомбом" наточеном у Апатину, викнете зиг-хајл и извређате доброћудног центарфора који је у потрази за срећом из Зимбабвеа, заборављеним стазама несврстаних, залутао у Ивањицу, а потом у Чачак. Маштате да сте давно изгубљени чукунунук кју-клукс-клановца – који је из Алабаме емигрирао у Шумадију – како би ширио идеје расне сегрегације тамо где је иначе врвело од Африканаца који су се почетком 19. века искрцали ,,код Мораву", да би се придружили кнезовима и белој браћи у устанку против централних турских власти.

Кретенски перформанс на стадиону ,,Борца" заврши на Си-Ен-Ену, ви окончате тамо где су стан, храна и стража бесплатни и где је могуће остварити забрањену романсу без предрасуда конзервативног окружења.

То је био чачански римејк ,,Мисисипија у пламену". Без Џина Хекмана, са 40 глупих натуршчика. Центарфор ,,Борца" Мајк Темвањеро, међутим, и даље воли Србију. Група хулигана желела је да га протера из града, али, добри момци, предвођени градоначелником и шерифом, стали су у његову заштиту.

Извини, Мајк, и буди спокојан. Расизам из чачанског сокака не постоји. Они су хулигани са трибина српских стадиона где се игра лош фудбал. Они припадају маргиналним друштвеним слојевима, негде су из предграђа, без посла, наде и живе живот без икаквог смисла и свести о сопственом идентитету. Клацкају се у аутобусима којима махом не раде кочнице, туку се по возовима који не воде заправо никуда, како би бодрили своје тимове чији власници лете у ваздух или гину у сачекушама, а заузврат добијају, као безимена лица у гомили, лажну верификацију да припадају некоме, да су део нечега важног. Новоформирана експозитура ККК, задња пошта Џорџија.

Доказ да навијачке групе немају никакав политички идентитет, па су зато и изузетно подложне политичким инструментализацијама је понашање хулигана ,,Рада" који су извређали фудбалере ,,Новог Пазара" помињући срамну паролу – ,,нож, жица, Сребреница".

Мали ултрадесничари су потпуно необавештени, па не знају да из Новог Пазара данас дувају другачији политички ветрови.


Није ли и Коштуница инаугурисан на трибинама, пре избора, одлуке Уставног суда и разговора у четири ока са Игором Ивановим? Када је нестала струја на ,,Маракани", усред бурне утакмице СРЈ–Хрватска, уочи председничких избора 2.000. године, у помрачини се клицало Воји као будућем ,,шефу луднице", док је истовремено Слоба подстицан да напише отказ и активира своје суицидне потенцијале.

Трибине, међутим, имају кратко памћење. И увек траже нове јунаке. ,,Север" је клицао: ,,Звезда, звезда, то је српски тим, Слободан Милошевић поноси се с њим..." Та љубав је кратко трајала. ,,Делије" су били први који су му клицали, али, и први који су спевали песме против њега. На трибине су почели да долазе Шешељ, Вук, Ђинђић, па је тамо где треба закључено да на ,,Север" треба послати човека који ће убедити хулигане да вишестраначје није писано за њих.

Аркан је дисциплиновао ,,Делије" и послао их на радне задатке – Вуковар, Босна и остале  дестинације деведесетих. Пре тога, на самиту ,,Делија" и ,,Бед блу бојса" на Максимиру, уз каменице, пендреке и чупање столица – гле случаја, на тадашњи Дан безбедности – уговорен је почетак крвопролића и распада Југославије.


Зов дивљине са трибина прати нас све ове године. Тужилаштво и полиција их се сете током предизборне кампање. Зато правоверни навијачи одавно не подмећу старе новине на ледене пластичне столице, не желе да мрзну, кисну и јуре семенкаре и бозаџије. Зарекли су се да неће посматрати лигу из које се ионако не испада. На кабловској могу да уживају у пасовима, волејима и мирним, анестезираним навијачима ,,Ливерпула" које је МИ6 васпитавао годинама, па сад подсећају на активисте хуманитарне организације која се бави рушењем стереотипа у постконфликтним друштвима, док некада опаки витезови ,,Борусије" из Дортмунда, под видео-надзором, подсећају на волонтере у азилима за изгубљене вучјаке. Када сте, заиста, чули да навијачи ,,Барселоне" праве нереде? Помислиш да прободеш навијача ,,Реала" и – не видиш куда је протутњао мали Меси.

Наши хулигани су постајали све осорнији, како је фудбал постајао лошији. Када би на српској трави дома мог играли достојни Шекијеви или Моцини наследници, када би доктор Стојковић из лабораторије клонирао Чаву Димитријевића, када би Роби Просинечки у намери да посети фамилију у Ваљеву роловао као некад, ко би био луд да ставља капуљачу на главу или анализира Сребреницу. Сећам се Блекија Богићевића. Дуга коса, још дуже гаће. ,,Атлетико" из Мадрида гостује, најстарији играч шпанске лиге му два пута бежи од центра. Блеки га јури, цела ,,Маракана" устаје на ноге и виче: ,,Блеки, руши га, скрљај бре!"

Блеки дахће, али не руши маторца. ,,Атлетико" добија са 2:0 усред Београда, а чувени халф изјављује, док дим томпуса одаје зашто је изгубио дах у последњим метрима: ,,Блеки не руши слеђа. Блеки је спортиста".

Александар Апостоловски



Зов дивљине са трибина
Насиље на стадионима јавља се у Енглеској педесетих, Италији седамдесетих и бившој Југославији осамдесетих година прошлог века

(http://img142.imageshack.us/img142/4605/cacakyq7.jpg)

Децо, водите рачуна како се понашате на ,,југу", нисте у школи – слоган је којим се незаборавни носилац београдског духа и ,,партизановац" Душко Радовић некад обраћао навијачима ,,црно-белих". Три деценије касније, на стадионима нема много места за хумор, ни код нас ни у свету. То најбоље знају у Ирану где је казна за нереде на утакмицама – смрт.

Овде је неколико навијача изгубило живот, како у уличним тучама, тако и усред нашег највећег фудбалског празника, ,,вечитог" дербија, пре неколико година. Од последица поготка сигналном ракетом у главу преминуо је осамнаестогодишњи Александар Радовић из Опова.

Организовано навијање код нас датира од почетка седамдесетих година прошлог века и везано је за присталице фудбалера Партизана и Црвене звезде. Тада су почела њихова велика окупљања у центру града и одласци на стадионе.

Из тог периода су и први случајеви насиља, које се данас нераскидиво везује за појам навијања. До ескалације је дошло са бумом навијачких група на просторима бивше Југославије, крајем осамдесетих година.

Као појава, хулиганизам је стигао са Запада, где се термин први пут и појавио, 1898. године, у једном лондонском полицијском извештају. Тачно порекло назива није утврђено, а једна од теорија је да је изведен из ирске речи ,,хули" што значи дивља, луда журка.

Вандалско понашање навијача масовна појава је најпре постало у Енглеској педесетих година прошлог века, а у Италији седамдесетих са формирањем групација названих ,,ултрас". За ове земље је иначе везан настанак различитих стилова  навијања. За италијански, којем су најверније биле присталице Црвене звезде, карактеристичне основе су заставе, кореографија и бакље, за енглески на који су осамдесетих прешли навијачи Партизана, најважнији су ,,грло, длан и шалови".

,,Ултрас" је било и име једне од многобројних група навијача Црвене звезде (,,Зулу", ,,Ред девилс" итд.) које су се на Божић 1989. године ујединиле у једну, под именом ,,Делије" (предлог који је победио осталих десет на састанку на ,,Маракани" тог 7. јануара). На дан безбедности СФРЈ, 13. маја 1990. у Загребу одиграла се велика туча припадника ,,делија" и Динамових ,,Бед блу бојса" која се сматра почетком краја бивше државе.

,,Случај Максимир" и пут кроз Куп шампиона до европске титуле освојене у финалу у Барију 1991. године пред 15-18 хиљада Звездиних навијача, припадају времену када је вођа ,,Делија" био Жељко Ражнатовић Аркан. Део свог серијала ,,Како фудбал објашњава свет" један од најутицајнијих светских новинских дневника ,,Њујорк тајмс" је посветио улози Звездиних навијача у догађањима на Балкану. Репортер овог листа који је пре две године у Београду истраживао грађу за текст, написао је да су му на питање о оснивачу Српске добровољачке гарде, чије прво језгро су чиниле ,,делије", из њиховог табора рекли: ,,Вама не одговарамо, Америка је убила много добрих Срба"...

Готово цело наше навијачко небо прекрива ривалитет присталица Црвене звезде и Партизана, иза којих по традицији коју стварају долазе припадници ,,Уједињених сила", како гласи превод званичног имена навијача Рада – ,,Јунајтед форс". Ова група основана 1987. године, често је правила изгреде, а има екстремни приступ ,,Сами против свих" и остала је записана као актер првог случаја у коме је полиција на нашим стадионима употребила ватрено оружје, 2003. године на утакмици последњег кола у коме је тим са Бањице испао из Прве лиге. Радови навијачи кажу да су српски националисти, идеолошки блиски десници без везе са политичким партијама и да су њихов мањи део ,,скинхедси", којих има и код других група. Оградили су се од прошлогодишњег убиства навијача Вождовца, приписаног њима.

У последње време, Партизанови ,,Гробари" су у центру пажње због бојкота управе клуба, израженог недоласцима на ,,њихову" јужну трибину. Ни не назире се какав ће бити епилог сукоба, којем су претходили добри односи. Дотле, поручују да желе да промене слику о навијачима као хулиганима и прикупљали су помоћ за Хиландар, Србе на Косову и Метохији итд. Имају обичај да кажу: ,,Пишите шта хоћете, али завршите речима да је Драган Манце наша највећа легенда".

Закон о спречавању насиља на спортским борилиштима, пре две године је за свој први ефекат имао прву јединствену реакцију навијачких група, које су протестовале на двадесетак стадиона у Србији. Њихова оцена је да Закон није уперен против насиља, него навијача...

Г. Ковачевић


Вође као ,,босови"
Поједине навијачке скупине делују као организоване криминалне групе

У Београду је регистровано око 2.300 екстремних навијача, показују подаци Управе полиције Београда. Дакле, није реч о правим навијачима који воле и бодре свој омиљени тим, већ су то они који изазивају туче, изгреде и остале инциденте на трибинама спортских терена и ван њих. Против свих тих хулигана полиција је до сада подносила кривичне и прекршајне пријаве, на основу такозваног закона о навијачима. Међутим, велики број пријава, као по неком неписаном правилу, не добије свој епилог на суду. Отприлике, полиција ухапси хулигана, напише му пријаву, доведе га до надлежног судије, где се све заврши на благим казнама.

Хулиган не само да прође слабо кажњен, већ се, што је најгоре у целој причи, таквим примерима остали навијачи ,,подстичу" на насиље. Само у првих 10 месеци ове године, полиција је поднела 56 кривичних пријава за кривично дело насилничког понашања на спортским приредбама. Тим пријавама је обухваћено чак 98 хулигана, од којих је 14 малолетника. Готово ниједан од њих није осуђен на затворску казну.

Највише хулигана регистровано је међу навијачима Црвене звезде, Партизана, Рада и Земуна. Према подацима полиције, највише хулигана окупљено је око навијачких група Црвене звезде (има око 700) и Партизана (стотинак мање). Кад је реч о осталима издвајају се екстремни навијачи Фудбалског клуба Рад који важе за најагресивније.

Међутим, оно што највише брине полицију, а требало би и целокупно друштво, јесте чињеница да поједине навијачке групе све више попримају облике организованих криминалних група. Поуздани подаци Управе полиције Београда који прате ситуацију међу навијачима показују да поједине вође користе млађе чланове група, жељне доказивања, за извршење тешких кривичних дела, као што су изнуде, разбојништва и остало. Вођа, на тај начин, остаје законски чист јер, ако се ухапси млађи члан групе, он ће веома тешко испричати полицији ко га је наговорио то да ради.

Пре месец дана у акцији полиције на стадиону Црвене звезде пронађени су оружје и капе ,,фантомке", дакле, реквизити који се свакако не користе за спортско навијање, већ за извршење кривичних дела. Истрага полиције је у току, па су сви детаљи проглашени тајном.

Никола Поповац, начелник Управе полиције ПУ Београд, у чијој се надлежности, између осталог, налази и проблематика јавног реда и мира, једно од решења види у превентиви и у строжој казненој политици. Он сматра да је полиција само један сегмент друштва који се бори против хулиганства. Остали сегменти су, по његовом мишљењу, породица, образовно-васпитне установе, спортски клубови, али и медији.

Спортски клубови, додаје Поповац, сносе велику одговорност за понашање навијача. Наиме, клубови су, по закону, обавезни да шаљу апеле и позиве на фер и коректно понашање навијача, али они то чине по правилу када се одиграва нека међународна утакмица. Врло ретко се апел за фер навијање шаље за утакмице домаћег првенства. А, по закону, клубови су задужени да то чине. За сваки прекршај, па и овај, казна је од 200.000 до 400.000 динара. Полиција је од почетка примене Закона поднела чак 65 пријава против клубова због одговорности у инцидентима. Зачуђујуће је да је свега двадесетак од 65 пријава правоснажно решено.

Досадашња искуства показују да се поједини медији не укључују у превентивно деловање, већ и сами подстичу непримерено понашање навијача. Примера који илуструју ову Поповчеву тврдњу има много. Рецимо, једном је у телевизијском споту упућен позив навијачима да дођу на утакмицу, а у том споту је све време доминирала запаљена бакља. Такође, после једне фудбалске утакмице, у неким београдским новинама освануо је наслов ,,Одлична атмосфера", а и то је пропраћено илустрацијом запаљене бакље. Законом је, иначе, забрањено уношење бакљи и осталих пиротехничких средстава.

Закон о навијачима, чији је тачан назив – Закон о насилничком и недоличном понашању на спортским приредбама усвојен је у јулу 2003. године. Већина је сматрала да ће овај закон у Србији решити проблем са навијачима и да ће слика са наших терена бити идилична, попут оне у Енглеској. Међутим, изгледа да су се сви преварили, јер Закон се очигледно не примењује. Можда би требало да се размишља о томе како ефикасно почети примењивање Закона. А можда и о увођењу оштријих казни. Како за навијаче, тако и спортске клубове.

Д. Tелесковић


Појмови и објашњења фудбалског насиља

Проблем насиља на фудбалским теренима је веома сложен и немогуће га је регулисати и решити у фудбалским форумима, па се мора применити шира друштвена акција са значајном и водећом улогом државе.
Неопходно је знати да постоји неколико категорија фудбалских навијача. Криминологија, рецимо, разликује групу симпатизера и групу правих гледалаца. Тако је у књизи ,,Фудбал од забаве до насиља" др Душан Лакчевић поделио навијаче на следеће три групе:

– енглески тип, који се одликује певањем, ношењем шалова и малих застава.

– бразилски тип одликује ношење великих застава, користи музичке инструменте, плеше, пева. Користе димне бомбе, иду улицама у дугачким колонама.

– италијански тип је нека врста мешавине енглеског и бразилског навијача.

Хулиганство подразумева: безобразну, бескорисну, бесциљну радњу, праћену изражавањем презира према појединцима или друштву у целини, умишљајно понашање које грубо нарушава јавни поредак и изражава презир према друштву, непристојно псовање на јавним местима, досађивање грађанима и сличне радње. Хулиганизам, као силеџијство, појава је агресивног асоцијалног, понекад деликвентног понашања најчешће младих, обично удружених у групе. У модерним урбаним срединама је израз социјалне кризе, усамљености, немогућности афирмације и слично. У терминолошком смислу, овај термин садржи кривична дела и прекршаје.

Присутност мас-медија на стадиону подстиче агресивност младих гледалаца. Они привлаче пажњу и хоће стално присуство у медијима. Хоће своје часописе у којима описују и објашњавају нападе и јурише на противничку групу. Циљ борбе је разбијање противничких хулиганских група. Нормалне навијаче сматрају мање вредним. Извештаје завршавају о својим губицима, а сваки је уоквирен фотокопираним изводима из дневне штампе.

Проучавајући феномен навијача-изгредника на теренима немачке лиге, полиција је дошла до закључка да се они могу поделити у две групе: ,,тврдо језгро" или вође и ,,војска следбеника". ,,Тврдо језгро" по правилу чине иницијатори ексцеса. Слика њихове личности показује необузданост, неуобичајену раздражљивост, осетљивост, безосећајност, асоцијалност, жеље за показивањем, свађом, мање-више изражене симптоме психопате.  Потичу из непотпуних и несређених породица. Тип припадника ,,тврдог језгра" је склон криминалу, који му служи као ослонац и даје осећај снаге. Унутар групе он је признат и поштован, а тога је лишен у породици, школи, радном месту. Старосно доба је између 16 и 20 година.

,,Војска следбеника" је многобројнија. Она поступа по такту ,,тврдог језгра", без обзира на то да ли су испровоцирани или подстакнути психологијом масе. Истраживања у Гелзенкирхену  показују да следбеници долазе из сређених породица и да углавном имају основно образовање, ређе више и високо.

Скица просечног типа изгредника изгледа овако: 1. лице које није завршило основну школу, необразовано и без квалификација, 2. на утакмице долази са стране (50 до 80 одсто), 3. носи опасне предмете, 4. старост му је око 19 година.

Истраживања у Белгији показују да су изгредници од 18 до 23 године.

Узрок за инциденте лежи у постојању такмичења, које изазива стрес и подиже ниво раздражености код играча и гледалаца, као и животни услови младих и проблеми са околином, незапосленост, лоши услови становања и статус у друштву. Пошто се данас примат даје материјалним вредностима, родитељи раде, а децу препуштају самој себи, школи, али и улици. Нема довољно контроле, а изгредници имају посебно поимање демократије, па њихово понашање од ње прави анархију. Држава мора да се супротстави таквом понашању.

С. Р.


Страсти на Светском првенству у Немачкој

Организатори овогодишњег Светског фудбалског првенства у Немачкој нису толерисали навијачке испаде. Масовних нереда било је веома мало, а на стадионима и око њих појединачни покушаји насиља ефикасно су посечени у корену. Превентивно, регистровани инострани хулигани нису ни стигли у Немачку.

Озлоглашени Енглези су за време утакмица националног тима своје навијачке грехе окајавали у матичним полицијским станицама, у којима су још раније орочени њихови пасоши. На тај начин су острвске навијачке хорде приморане на појединачну одговорност и сваки је, по злу доказан, навијач могао само да гледа телевизијске преносе у друштву локалне полиције, али не и да се нађе са истомишљеницима на фудбалским трибинама. То је вероватно сачувало главе многих јер су и Немци своје најопасније регистроване ,,патриоте" ставили под кључ.

Холандски фудбалски савез је, под притиском медија, навијачима забранио ношење пластичних наранџастих шлемова који су обликом као они немачки из Другог светског рата. Највише проблема било је са Пољацима, који су се потукли у Дортмунду са домаћим ,,тифозима", а полиција је ухапсила више стотина насилника са обе стране. Против 96 подигнуте су кривичне пријаве.

За то време на трибинама стадиона заједно су уживале измешане групе љубитеља фудбала из различитих земаља, породице са децом, млади и стари. Обезбеђење на трибинама поверено је цивилној редарској служби у којој је био отприлике подједнак број жена и мушкараца. Њихов задатак је био да дискретно раде свој посао не узнемиравајући мирољубиве. Када је један навијач бивше СЦГ у агонији од пораза против Аргентине упалио бакљу на трибини, редари су га одмах и чак љубазно позвали да пођу до најближег полицајца, који је одмах посегао за његовим пасошем.

Исто је било и са нашим момцима који су се после утакмице са Обалом Слоноваче испред стадиона у Минхену стуштили на вршњака у дресу Хрватске. Иако је у питању био само случај вербалног насиља, пасоши наших држављана после неколико минута завршили су у џепу баварског полицајца. После изречених новчаних казни они су пуштени, али са таквом репутацијом тешко се могу надати скоријем поновном уласку на територију ЕУ.

В. Јокановић
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Johnny Blaze on October 22, 2006, 02:17:09 PM
Скица је најбоља. :batine
Колико човјек треба бити болестан да напише овако нешто...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: 100%anti crnobeli on October 22, 2006, 04:10:00 PM
Јао колика гомила глупости,па то је да човек повраћа као Срђан Тодоровић у оном салону венчаница у ''Ми нисмо анђели''.
Пази ово ''тврдо језгро'',тј. они који планирају акције,који су склони криминалу и имају армију следбеника,а њихов просек година 16-20 :rofl  :rofl  :rofl .Изгледа да је толики просечни IQ оних који су писали све ове тесктове.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: радомир on October 26, 2006, 04:09:34 PM
Quote from: "OrtoDelija"Kako prenosi smrdljivi U92:

Prekršajni sud u Novom Sadu kaznio je Stevana Š. (1982) iz Novog Sada kaznom zatvora u trajanju od 10 dana, zbog paljenja baklje na utakmici između Vojvodine i Crvene zvezde.

Stevan Š. je, kako se navodi u saopštenju novosadske policije, priveden zbog toga što je prekršio Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Vojvodina i Crvena zvezda su u Novom Sadu igrali 14. oktobra u devetom kolu Meridijan Superlige Srbije, a gosti su pobedili 1:0.


Nastavlja se represija... :bes  :boks

Quote from: "lucky_star"Требало би неким петицијама да се обори тај закон...
По правди ког Бога, је нормално у затвор ићи због бакље!?
Уаааа, злотвори!
Title: Re: A.C.A.B. Хроника
Post by: фкцз on October 26, 2006, 11:09:28 PM
Quote from: "Блиц, 27.10.2006"U poslednjih 20 meseci
Krivične prijave za 530 policajaca

BEOGRAD - U 2005. godini i za devet meseci ove godine otkriveno je i prijavljeno 928 krivičnih dela policijskih službenika, među kojima su ubistva, primanje mita, zlostavljanja i mučenja, teške krađe i razbojništva - saopštio je juče načelnik Uprave za poslove unutrašnje kontrole policije Marko Osmajlić.


Predstavljajući izveštaj o izvršenim krivičnim delima, prekršajima, disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti i drugim težim povredama radnih obaveza policijskih službenika u tom periodu, Osmajlić je precizirao da je policija podnela 458 krivičnih prijava protiv 530 svojih radnika.

,,Prijave su podnete protiv 454 uniformisana policajaca, 37 službenika sa statusom ovlašćenog službenog lica i još 39 radnika policije", kazao je Osmajlić. On je naveo da je 115 policijskih službenika udaljeno iz MUP-a, 41 je uhapšen, dok je protiv 25 određen pritvor.

Osmajlić je naveo da je kabinetu ministra policije u 444 izveštaja predloženo preduzimanje mera prema odgovornim policijskim službenicima, ali je Sektoru unutrašnje kontrole policije odgovoreno samo u 327 slučajeva. Osmajlić je zamerio kabinetu ministra što nije povratno informisao sektor u 117 slučajeva. (Tanjug)
Title: Re: A.C.A.B. Хроника
Post by: фкцз on October 28, 2006, 06:43:04 PM
данас је фирма направила занимљиву кореографију вредну помена на овој теми..
(http://www.firma1989.com/sezona06-07/fcv-zemun/1.jpg)
(http://www.firma1989.com/sezona06-07/fcv-zemun/3.jpg)
(http://www.firma1989.com/sezona06-07/fcv-zemun/4.jpg)
(http://www.firma1989.com/sezona06-07/fcv-zemun/5.jpg)
(http://www.firma1989.com/sezona06-07/fcv-zemun/6.jpg)
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on October 30, 2006, 10:29:54 PM
Пре пар месеци су Романтичари и Инвалиди за једне недељне новине дали готиван интервју на тему репресије, па ако га неко није прочитао, ево текста :
http://www.revija92.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=116

Quote from: "Ревија 92"...jedan od primera navode da su, svojevremeno, za jednu od utakmica, spremili male, najlonske navijačke zastavice, koje su bile navučene na držače od dvadesetak santimetara, od plastike, poput slamčice za sok. Iako su ovi rekviziti prethodno bili dozvoljeni, jedan od komandira Žandarmerije, "procenio" je da oni mogu biti "opasni"...

Quote from: "Ревија 92"...ako navijače policija toliko proverava, zašto onda ne proveri i svoje ljude? Ko su, šta su, koliko znaju, koliko su uopšte psihički sposobni da bi mogli da rade posao koji rade...

Quote from: "Ревија 92"...Ni Zakon, ni sudovi u Srbiji, nisu isti za sve građane. Kad navijač dođe na sud, bilo prekršajno ili krivično, sudije ga kažnjavaju "odokativno"...

Quote from: "Ревија 92"...Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim terenima pisali su oni koji nikada nisu kročili na utakmicu. Koji ne znaju šta znači voleti klub, biti navijač. To nisu obični ljudi, kao mi, nego oni koji pre svega žele da zaštite svoje fotelje i funkcije, a koje smo mi navijači, rušenjem režima Slobodana Miloševića, doveli na vlast. Sada ne žele da čuju glas navijača...

Quote from: "Ревија 92"...Na svetskom prvenstvu se sjatilo hiljade navijača iz svih krajeva sveta. Verovatno je i bilo incidentnih situacija između njih, ali ne i primene policijske sile. Njihovi policajci kad hapse, to rade kulturno. Nikoga ne biju, pa ga tek onda pitaju šta je skrivio. Nego lepo, ako si nešto uradio što nisi smeo, daju ti da svojim očima pogledaš snimak sa kamere, odvedu te u stanicu i tamo, shodno zakonu, kultivisano i demokratski odrade ostatak posla. U pitanju su profesionalci, a ne manijaci...

Quote from: "Ревија 92"...Pre svega, zakon o sprečavanju nasilja treba izmeniti, te po njemu, ako dođe do incidenata na utakmici, moraju jednako odgovarati svi, i navijači i policajci...

Quote from: "Ревија 92"...navijači iz Novog Pazara, sasvim slobodno, mogu na utakmice da nose od rekvizita šta god požele, mašu muslimanskim zastavama, otvoreno pozivaju na džihad, a kad je reč o srpskim navijačima, posebno onima iz Beograda, sve je zabranjeno...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on November 02, 2006, 12:23:32 PM
02.11.2006. (Press)

"Delije" ogorčene na sudije i policiju

BEOGRAD - Navijači Crvene zvezde koji su uhapšeni zbog incidenata u mestu Sivac posle utakmice Mladosti iz Apatina i Crvene zvezde kažnjeni su sa mesec dana pritvora. Odluka istražnog sudije u Somboru da kazni njihovih 16 drugova žestoko je iznervirala "Delije", koje smatraju da je ovakav postupak lokalnog pravosuđa nečuven.
- Naši drugari našli su se u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Posle utakmice u mestu Sivac, jedna grupa navijača zakačila se sa mladićima iz tog sela, ali su brzo seli u kola i otišli odatle. Tada su naišli naši momci i došlo je do konflikta, koji se ubrzo pretvorio u obračun, ali na svu sreću bez težih posledica. Problem je što su među mladićima iz sela bila i dva policajca u civilu. Oni su najviše provocirali, a pri tom niti su bili na dužnosti, niti su pokazali značke. Nisu stavili do znanja da su pripadnici policije - kaže za Press jedan od vođa "Delija".
Situacija se nekako smirila i pristalice crveno-belih krenule su kombijem za Beograd, ali nedugo zatim zaustavila ih je saobraćajna policija.
- Odmah su na to mesto došla i dva policajca, koji su i odgovorni za sukob. Opet je došlo do varnica, jer su na silu želeli naše drugove da izvuku napolje. Na kraju, momci su izašli da daju izjave, a onda su privedeni u policijsku stanicu u Kuli, odakle su prebačeni u zatvor u Somboru. U ponedeljak su izašli pred istražnog sudiju, koji im je odredio kaznu zatvora od 30 dana na osnovu tri stavke - uticaj na svedoka, promena adrese i mogućnost ponavljanja dela. Angažovali smo i advokata koji nam je rekao da je nečuveno da se ljudi zadržavaju na osnovu pomenutih stavki. Sramota je što sudstvo ne može da radi u strahu od policije, a naši ljudi su po ko zna koji put krivi samo zato što su navijači Crvene zvezde.
(D. R.)

02.11.2006. (Kurir)

TORTURA

Advokat Nemanja Aleksić, zastupnik 16 Zvezdinih navijača uhapšenih u mestu Sivac, optužuje lokalnu policiju za iživljavanje nad "delijama"

Navijači Crvene zvezde doživeli su pravu torturu od pripadnika policije iz Kule po povratku iz Apatina prošle subote, tvrdi novosadski advokat uhapšenih "delija" Nemanja Aleksić. Posle intervencije pravnog zastupnika "delija" i žalbe pravosudnim organima, navijači, koji su prvobitno dobili 30 dana pritvora, juče su pušteni kućama, a jedan od njih je imao i teške telesne povrede.

- Momci su saslušani pred istražnim sudijom zbog opasnosti od bekstva, mogućeg uticaja na svedoke, kojih ima čak 19, i da ne bi ponovili krivično delo. Meni su pretila dva vinovnika incidenta koji sramote policijsku uniformu. Da nije bilo komandira Milana Ćirkovića, ko zna šta bi bilo, a dotična dvojica su u stanici policije pretili momcima da će ih silovati i prebiti u zatvoru - kaže Aleksić

Jedan od vođa Delija Vladimir Šavija prepričao nam je dešavanja iz Sivca.
- Naši momci su se vraćali iz Apatina. Njih 16 su svratili u kafanu u mestu Sivac, da kupe kiselu vodu i "koka-kolu". U istom trenutku kada je došao njihov kombi, ispred kafane je stigao i "golf" sa beogradskim tablama, u kome su bili ljudi koji su se sukobili sa gostima kafane.

- Naši drugovi su krenuli ka Beogradu, ali ih je kroz deset minuta zaustavila saobraćajna policija. Među njima su najglasnija bila dva čoveka u trenerkama za koje će se ispostaviti da su policajci koji u to vreme nisu bili u dužnosti. Oni su se potukli sa ljudima iz "golfa", a onda su zaustavili naše momke tražeći kavgu. Jednog su na silu izvukli iz kombija i prebili ga - kaže Šavija.

- Ne želimo više da ćutimo, jer smo ogorčeni na pripadnike policije, koji su se prema našim drugovima ponašali kao najgori huligani. Možda se promenio sistem u državi, ali se ništa nije promenilo prema nama. I dalje smo dežurni krivci za sve - dodao je Šavija.


Tražićemo nadoknadu štete

Advokat Aleksić namerava da tuži dvojicu policajaca koji su u alkoholisanom stanju, iako nisu bili na dužnosti, fizički maltretirali "delije" i glavni su krivci za incident.
- Tukli su decu između 19 i 25 godina, koji nikada nisu bili osuđivani i među kojima ima dosta studenata. Jedan od njih je brutalno pretučen auto-dizalicom. Zato ću protiv te dvojice nasilnika podneti krivične prijave i tražiti nadoknadu štete - kaže Aleksić.
(A. R.)
Title: Re: A.C.A.B. Хроника
Post by: фкцз on December 01, 2006, 12:15:38 AM
U novosadskom naselju Liman
Žandarm ubio mladića iz pištolja

NOVI SAD - Zdravko Negovanović (23) iz Čeneja ubijen u noći između srede i četvrtka na parkingu ispred lokala RST, u novosadskom naselju Liman 3. Nezvanično saznajemo da je u Negovanovića smrtonosni hitac iz pištolja ispalio I.V. (38), pripadnik Žandarmerije, koji je uhapšen.


Istražni sudija Svetimir Popović izjavio je da je na mestu zločina policija pronašla čauru od metka.

Negovanović je veče uoči ubistva sa još dvojicom prijatelja došao u RST, gde je nastupala grupa ,,Kerber". Prema onome što smo saznali u lokalu, veče je bilo uobičajeno, a Zdravko je sa svojim društvom sedeo za stolom i zabavljao se.

Oko jedan sat posle ponoći Zdravko je krenuo da potraži jednog od prijatelja koji je izašao iz kluba. Kada su Negovanovićevi prijatelji primetili da ga dugo nema, izašli su iz lokala i pronašli ga na mračnom delu parkinga, sa ranom na glavi. Mladić je ležao iza parkiranog kamiona, a drugovi su ga preneli do ulice na svetlo. Odmah su obavestili Hitnu pomoć i policiju, ali Negovanoviću nije bilo spasa.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je ubrzo uhapsila osumnjičenog za kojeg se ispostavilo da je bivši policajac, a sada pripadnik novosadske Žandarmerije. On je pre samo nekoliko dana, navodno suspendovan upravo zbog problematičnog ponašanja.

Kako ,,Blic" saznaje, Zdravko je izgleda ubijen ,,greškom", jer ga je osumnjičeni zamenio s mladićem s kojim se te večeri posvađao. U RST-u tvrde da sporne večeri u klubu bilo nikakvog incidenta, ali ne isključuju mogućnost da je osumnjičeni te večeri došao sa nekim u konflikt.
Title: Re: A.C.A.B. Хроника
Post by: фкцз on December 01, 2006, 12:29:06 AM
QuoteKako prenose mediji u Francuskoj, posle meča došlo je do incidenta van stadiona u kojem je jedan policajac u pokušaju da odbrani jednog navijača izraelske ekipe pucao i usmrtio jednog od navijača domaće ekipe i usput ranio još jednu osobu.

Do gužve je došlo oko 23 časa u oblasti oko metro stanice Por de San Klod, tačnije, ispred restorana ,,Mekdonalds". Gnevne pristalice pariske ekipe, šokirane neočekivano ubedljivim porazom od Izraelaca, opkolile su jednog navijača Hapoela, u čiji je odbranu stao tamnoputi policajac koji se zadesio u blizini.

Svedok događaja, urednik dnevnika ,,Ekspres" Filip Brusar, koji se nalazio na uzvisini udaljenoj oko pedeset metara od mesta događaja, kaže da je sve video:


- Gomila od nekoliko desetina navijača iznenada se okomila na mladog tamnoputog čoveka, za koga se kasnije ispostavilo da je policajac. Oni ih je upozorio da odstupe i rekao licu koje je stajalo u blizini da ostane iza njega. Očigledno je pokušao nekog da odbrani. Potom je bacio suzavac, ali napadači ni tada nisu posustali. Potiskivali su žrtve ka restoranu ,,Mekdonalds". Kasnije se začuo pucanj i povici napadača da je u pitanju policajac - prenosi Brusar.

Nekoliko minuta kasnije, otkriveno je da ima žrtava.

- Napadači su tada u panici počeli da viču: ,,Ima žrtava, ima žrtava". Kada se gomila razredila, primetio sam nepomično telo mladića. Čuo sam da je pogođen u grudi i da ima još ranjenih, ali je, izgleda, bila reč samo o jednom ranjenom. Mislim da sam čuo samo jedan pucanj i nije mi jasno kako je drugo lice ranjeno. Čuo sam da se nesrećni mladić preziva Munir i da se u trenutku incidenta zatekao među najekstremnijim pristalicama kluba koji sebe nazivaju ,,nezavisnima". Policija, čija je stanica u blizini, došla je desetak minuta kasnije, izgledalo je kao večnost - rekao je Brusar, koji je ostao na mestu događaja sve dok nisu došli policajci koji su izvršili uviđaj i razgovarali sa kolegom koji je pucao.

Istraga će naknadno pokazati šta se dogodilo, mada je iz gorepomenutog jasno da je došlo do napada na nezaštićenog navijača, što ukazuje na velike propuste u obezbeđenju pre i posle utakmice.

QuoteТужилац: Полицајац бранио навијача Хапоела

Полицајац, који је у четвртак увече у Паризу убио једног навијача Пари Сен Жермена реаговао је у легитимној одбрани - да би заштитио једног нападнутог навијача израелског клуба, изјавио је у главном граду Француске државни тужилац Жан Клод Марен.

Према члану 112-5 француског кривичног законика, објаснио је Марен, "особа није кривично одговорна ако је њена реакција уследила као легитимна одбрана од неоправданог напада на њу или неког другог".

Инспектори полиције, који се баве утврдјивањем одговорности полицајца Антоана Граномора који је пуцао, покренули су истрагу да би расветлили околности под којима је убијен навијач популарног француског фудбалског клуба непосредно после пораза од Хапоела из Тел Авива са 4:2.

Граномор, који је хицима из пиштоља убио једног, а тешко ранио другог навијача ПСЖ, налази се у притвору.
Министар унутрашњих послова Никола Саркози, који је обишао место на којем се догодила несрећа, изјавио је да је више сведока потврдило да се радило о расистичком нападу неколико десетина навијача ПСЖ.

Они су узвикивали "смрт Јеврејима" и претили 23-годишњем навијачу Хапоела, иначе Французу, који је носио мајицу израелског тима.

Разбеснели навијачи париског клуба су се потом устремили на тамнопутог полицајца у цивилу, пореклом са Карипских острва, који је покушао да заштити навијача Хапеола, објаснио је Саркози.

"Није време да се умире са 25 година, али у исто време расистички напади су недопустиви", изјавио је Саркози.

Премијер Доминик де Вилпен назвао је у истом тону напад на полицајца "недопустивим" и најавио нове мере безбедности против насиља на стадионима.

"Булоњски момци" покушали да прекину тренинг ПСЖ после убиства

Државни тужилац Жан Клод Марен је објаснио да је група навијача, идентификована као припадници хулиганске групе "Булоњски момци", блиске екстремној десници, довикивала Граномору и навијачу израелског клуба "прљава црнчуго" и "прљави Јеврејине". Исти навијачи ПСЖ су демонстативно поздрављали нацистичким поздравом и узвикивали "Ле Пена за председника".

Група хулигана који подржавају ПСЖ покушала је у петак ујутро да прекине тренинг играча ПСЖ, али пошто им то није пошло за руком, напали су новинаре који су се у том тренутку налазили испред стадиона.

Представник полиције Фредерик Лагаш саопштио је да је Граномор, који је био у цивилу и није носио око руке црвену ознаку полиција, задобио повреде главе када га је напала група хулигана и да је посегао са оружјем тек пошто је два пута бацио сузавац.

Истрага треба да утврди да ли је полицајац пуцао пре напада или тек пошто је нападнут, као и колико је испалио хитаца - само један, како он тврди или више, како тврде неки очевици догадјаја.

Погинули навијач је идентификован као 25-огодишњи Жилијен Кеменер, члан "Булоњских момака", групације којој је припадао и Максим Бринери, који је 14. јула 2002. године покушао атентат на председника Жака Ширака.

Ово је досад највећа трагедија која је погодила париски клуб и француски фудбал уопште, ухваћен у замку екстремистичких група медју својим навијачима.

"Овај догадај потврдјује да је апсолутно неопходно борити се против расизма и антисемитизма у редовима ПСЖ", изјавио је градоначелник Париза Бертран Деланое.

Управа париског клуба је почетком године признала да је немоћна да контролише своје навијаче, након што су се различите банде навијача париског тима сукобиле близу Нанта.

"Булоњски момци" су познати и по нередима на утакмицама против "вечитог ривала и непријатеља", Марсеја.

Тема насиља на стадионима могла би да се наметне и као тема кампање за председничке изборе 2007. године која је у току.

Никола Саркози, министар унутрашњих послова и највидјенији кандидат деснице за новог председника, и сам навијач ПСЖ, назвао је понашање хулигана на утакмицама париског тима "недопустивим".

QuoteOslobođen policajac koji je ubio navijača

Francuski policajac koji je posle utakmice izmedju Pari Sen-Žarmena i Hapoela iz Tel Aviva pištoljem ubio jednog navijača pariskog kluba, a drugog ranio, pušten je u nedelju iz zatvora.

Antuan Granomort rekao je u istrazi da je oružje upotrebio jer je smatrao da je u opasnosti, saopšteno je u tužilaštvu.

Granomort je upotrebio pištolj dok je pokušavao da zaštiti navijača Hapoela kojeg su, posle utakmice u Parizu, napali navijači PSŽ-a. Navijači francuskog tima uzvikivali su tada rasističke parole na račun policajca, inače poreklom sa Kariba, i navijača Hapoela, Jevrejina francuskog porekla.

Pariški tužilac Žan-Klod Marin izjavio je dnevniku "Parizjen" da je Granomort prvo bacio dva suzavca dok je pokušavao da se probije kroz masu navijača. Tada su mu u gužvi ispale naočare, a kada ga je napali huligani, izvadio je pištolj.

"Uzimajući u obzir broj napadača, kojih je bilo izmedju 80 i 100, to je praktično bilo pitanje opstanka za policajca i za osobu koju je štitio", izjavio je Marin.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Nikolas Sarkozi najavio je u subotu da će, prema novom zakonu koji će sledećeg meseca stupiti na snagu, navijačke grupe koje propagiraju rasizam i ksenofobiju biti zabranjene.

Francuska Liga za ljudska prava osudila je čelnike PSŽ-a, za koje se tvrdi da je neprekidno tolerisalo grupu navijača za koju su svi znali koliko je opasna.

Organizacija "SOS Rasizam" koja se bori protiv rasizma u Francuskoj, izrazila je podršku Granomortu, nazivajući ga "metom pokrenute kampanje".

Policija je ranije saopštila da su dvojica upucanih mladića bili članovi ultra-desničarske navijačke grupe PSŽ-a poznate pod nazivom Bolonjski momci (Boulogne boys).

Hapoel je u Parizu pobedio "svece" sa 4:2, u meču grupe G lige Kupa UEFA.

као што видите, пандурска говна су преокренула случај у своју корист, парламент је наложио затварање трибине аутеуил до нове године. многе веће(а и мање) групе европе су одале почаст колеги на својим утакмицама у виду парола!
Title: Re: A.C.A.B. Хроника
Post by: UrbanBaby on December 01, 2006, 04:55:37 PM
Quote from: "RSFC"...многе веће(а и мање) групе европе су одале почаст колеги на својим утакмицама у виду парола!
http://img170.imageshack.us/img170/1256/julienripmilanmessinacl2.jpg
http://img331.imageshack.us/img331/6073/dsc07380tr5.jpg
http://img379.imageshack.us/img379/6629/julienriptroyesoo7.jpg
http://img166.imageshack.us/img166/5674/julienripsampdoriaasromcu8.jpg
http://img219.imageshack.us/img219/3619/xpariginoex7.jpg
http://img458.imageshack.us/img458/7275/julienripmariborfcaf9.jpg
http://img177.imageshack.us/img177/3835/cn69ripjuey7.jpg
http://img129.imageshack.us/img129/1961/4rr8.jpg
http://img129.imageshack.us/img129/9434/nantespsg06072as4.jpg
Title: Re: A.C.A.B. Хроника
Post by: фкцз on December 06, 2006, 09:43:37 PM
једна од акција упућена министру непосредно после фамозног дербија у пиониру..
http://www.srbovanje.com/modules/myalbum/photo.php?lid=5978&cid=18&com_start=20
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on March 05, 2007, 11:19:07 AM
http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/mart/05/SP-07-05032007.shtml
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Nikola013 on March 05, 2007, 01:23:38 PM
Овај проблем са улазом на стадион, на свим гостовањима је чест и у највећем броју случајева доводи до инцидената, али инциденти су последица, а треба лечити УЗРОКЕ!
Лично познајем неке ЕКСТРА ИСКОМПЛЕКСИРАНЕ ПОЛИЦАЈЦЕ, који навијаче сматрају СТОКОМ :o , и за то имају аргументе типа, "све је то багра/стока/олош" (закрајње занимљиви "аргументи"
Такође било би непоштено да не споменем да исто тако познајем и неке изузетне ЉУДЕ ПРЕ СВЕГА, КОЈИ РАДЕ У ПОЛИЦИЈИ.

Када год се догоди неки инцидент поготову овакве врсте проузрокован спорим уласком на стадион, Делије се сатанизују преко медија и у јавном мњењу се ствара једна много лошија и искривљенија слика од оне која је реална.

Ако су Делије СТОКА када, оправдано протествују јер, ако ја који сам уредно платио карту и хоћу да уђем на стадион да одгледам то за шта сам платио, а неко ме намерно кочи, сигурно је да ћу бити ВЕОМА РЕВОЛТИРАН, па још кад ми поврх тога неко запали ШАМАР, е онда  :batine  :batine  :batine

Али хајде да идемо мало у другу крајност предлажем да рецимо за пример посматрања узмемо једну позоришну представу, где по ЊИМА, иду културни и образовани људи и да рецимо до почетка представе у позориште уђе половина људи, а да половина извиси напоље јер обезбеђење на улазу врши ригорозан претрес, и то на само једном улазу, а рецимо постоји бар три улаза за које сви ти људу знају да постоје и да их неко намрено није отворио.
И шта сад, човек је платио карту, почела му је представа за коју је поштено платио, НЕМОЖЕ ДА УЂЕ, нико не отвара додатна два улаза, а има још доста људи који нису ушли, из неког било ког разлога неко из обезбеђења том човеку запали шамар.

Питање за све са имало осећаја за стварност: ДА ЛИ ЋЕ НА ОВАКВОМ ЈЕДНОМ КУЛТУРНОМ ДОГАЂАЈУ У ТОМ СЛУЧАЈУ ДОЋИ ДО РЕВОЛТА ?
Ево предлажем да направимо експеримент са позориштем па да видимо, али унапред знам резутат таквог експеримента.

Тај наводно културан народ ће "подивљати" не зато што је СТОКА већ зато што је то једна крајње ЉУДСКА РЕАКЦИЈА.

Не понашамо се ми као стока већ се појединци према нама понашају као СТОЧАРИ ПРЕМА СТОЦИ.  Е У ТОМЕ ЈЕ ЈЕДИНИ ПРОБЛЕМ И ПРОТИВ ТОГА СЕ ТРЕБА БОРИТИ, и имам чак и конкретне предлоге!

Од најблажих до натежих облика :

1. пароле на трибинама и ван трибине

2. снимање, фотографисање и прикупљање било каквих других МАТЕРИЈАЛНИХ ДОКАЗА ПРОТИВА БАГРЕ КОЈА НАС ТЕРОРИШЕ.

3. коришћење медија у пропагандне сврхе и излагање свих расположивих доказа у јавности како би се у ЈАВНОСТИ СТВОРИЛА ЈЕДНА ДРУГАЧИЈА СЛИКА О НАМА И О ЊИМА,

4. након тога подношење тужби које ће такође бити медијски пропраћене, и које ће бити под притиском и будним оком јавности

5. крања нужда или физичи обрачун када је као у Зрењанину потебно одбранити ЗДРАВ РАЗУМ И ЉУДСКО ДОСТОЈАНСТВО.


Делије Поздрав!
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: nisam_zdrav on March 05, 2007, 11:40:47 PM
Проблем је што они стално врте исту причу...
"Нису хтели да купе карте, покушавали су да унесу пиротехничка средства, повређено је више десетина (милиона) полицајаца и тек по неки навијач..."

Само део онога што они сваки пут сервирају кроз апсолутно све медије... Одушевљава ме ово за број повређених полицајаца који је увек вишеструко већи од броја повређених навијача... Знате за оно када се набијен прст представи као дисторзија целе шаке и онда све то лепо документује...е то су те повреде... Ма пандуру да крене крв на нос јер га је чачкао превише они има да га представе као повређеног...

Суштина је да су данас медији хомогени и под јаком контролом МУПа пре свега... Гомила наручених текстова, заплашивања да се не пише о ономе што може да пецне по држави... Уосталом веома очекивано јер навијачи данас не требају никоме, никоме нису никакав интерес и што се већине тиче не морамо ни да постојимо... Опет ми као навијачи смо и превише тврдоглави па да тек тако нестанемо и услишимо њихове жеље већ се боримо да опстанемо...

Реално далеко смо од тога да победимо јер они имају иза себе све почевши од медија, правосуђа, физичке силе па све до људства на које ми тешко можемо одговорити данас... Ја знам да нећемо одустати и да ћемо покушати да опстанемо, али и сами видите колике су жртве свега тога... Мене боли душа сваки пут када прочитам да је било четири повређена навијача или неку сличну мизерну бројку, стављену тек онако пред крај као да смо непријатељи којима не треба бројати жртве, а уствари само сам ја видео око 10ак повређених у Зрењанину... Душа ме боли када ти ускраћују основну слободу кретања па имамо ситуацију да те зауствљају по неколико пута, претресају као криминалца, задржавају без разлога, пописују личне карте... Душа ме боли што највећи део становника ове наше земље мисли да ми не треба да постојимо и да нас треба укинути по сваку цену, не бирајући средства, а да ни ти људи сами нису свесни да бар неко њима близак има бар неке везе са стадионом и навијачима... Слепо веровање свему што им држава сервира и кратка памет је нажалост одувек била одлика нашег народа...

Како се борити против свега овога? Медији су од великог значаја, јер наш човек што није видео на телевизији или није прочитао у новинама као да се није ни десило, а наравно и држава зна за то па зато навијачи никада неће имати скоро никакво присуство на истим... Да се појавимо са све парама да узмемо свој термин не би га добили у то сам уверен 100%
Медији су на нашој страни једино када прича има сензационалистички призвук и то изгустирају после пар дана и наставе по старом...
Масовност! Друга веома битна ствар! Познато је да што нас више има мање су шансе за срањима... Једноставно већа је позорност, већа је шанса да погреше и направе срање, већа је шанса да испадну негативци... Што нас буде било више на трибини то ће наш глас бити јачи и озбиљнији...
Јединство навијача! Трећа ствар за коју изгледа наша сцена није спремна, а веома је битно за ову борбу... Можда једног дана и ту дође до неког напретка...
Последња ствар је сама наша организација и хладнокрвност у одређеним ситуацијама... Трибина из године у годину све паметније поступа, све више дисциплине и све веће одсуство наглих реакција... Тим путем мора да се настави...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Nikola013 on March 06, 2007, 12:02:39 AM
подписујем текст мог предходника и додајем

МАСОВНОСТ И МАТЕРИЈАЛНИ ДОКАЗИ!

Верујете ми да су ствари ипак мало другачије него пре десетак година и да судови у Србији неретко осуђују полицајце за прекорачења овлашћења и сличне ствари, али понављам само МАТЕРИЈАЛНИ ДОКАЗИ!

пОЗДРАВ!
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Majka Mara on March 06, 2007, 11:05:26 AM
Ма који црни материјални докази?!  :o
Па цела Србија зна за Милана Васића (123 дерби), за Драгана Глишовића (124 дерби), за Куп Кораћа, за Вршац, за Пионир...и шта с тим?! Коме се бре јебе за нас?

Важније им је да неки болестан педер не добије батине, него што им је важно да неко здраво дете не остане без ока од жандарског метка.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Nikola013 on March 06, 2007, 03:56:51 PM
Слажем се ја са тобом мајка маро, али заиста не постоји потреба за таквим једним ставом, оно што желим да кажем је да треба готово свакодневно утицати на медије, треба се некако увући у одрећене новинске и телевизијске куће и трубети, трубети, трубети.....

јер чак и хиљаду пута поновљена ЛАЖ постаје истина, а камоли истина.
Поздрав!
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on March 09, 2007, 05:38:07 PM
Материјалних доказа, стварно колико хоћеш, ево примера из суседне земље :
http://www.abuzuri.com/wp/
http://www.abuzuri.com/dinamo-steaua-20-09-05/foto/
http://www.youtube.com/watch?v=bjLMSH7Jsts

@Nikola013 Делије имају обичај да кажу "ми стојимо иза својих поступака" или "нисмо ни ми цвећке" али немају обичај да се "тужакају". И то ће вероватно тако и остати.

Мислим да постоји са 128 дербија снимак младића који лежи на улици док га неколико корњача газе али не верујем да ће ико од тих "вршиоца дужности" одговарати за то...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: pravi Bole car on March 22, 2007, 12:27:44 PM
Policajac napastvovao koleginice
21. mart 2007. | 12:50 | Izvor: Beta  
Beograd -- Komandir policijske stanice Zvezdara Miloš Popović smenjen zbog seksualnog uznemiravanja koleginica.

Načelnik Unutrašnje kontrole MUP-a Srbije Ljubinko Nikolić izjavio je za Danas da je po završetku istrage Unutrašnje kontrole protiv Popovića pokrenut disciplinski postupak zbog povrede radne dužnosti, odnosno narušavanja ugleda službe. "On je razrešen dužnosti krajem prošle nedelje", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, materijal o predmetu je prosleđen javnom tužiocu, koji će proceniti da li u Popovićevom postupanju ima elemenata krivičnog dela i da li će biti krivično gonjen.

Policajke iz stanice Zvezdara izjavile su da ih je komandir mesecima ucenjivao i seksualno uznemiravao. Jedna od oštećenih, udata i majka, izjavila je da ju je Popović napao u svojoj kancelariji tako što joj je prišao s leđa i počeo da je ljubi i da joj dodiruje grudi. Na njen zahtev da prestane, odgovorio je da će biti njegova kad-tad.

Nikolić je dodao da je bivši šef policijske stanice Zvezdara postavljen na niže mesto u drugoj policijskoj stanici, tako da ne postoji mogućnost da vrši pritisak na koleginice.  
:rofl
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on August 09, 2007, 02:30:14 AM
Предлог Закона о изменама и допунама Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама


http://www.srbija.sr.gov.yu/extfile/sr/72201/pz_sport_sprecavanje_nasilja0020_cyr.zip
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on September 19, 2007, 09:36:37 PM
19.09.2007.


ПРЕСТРОГЕ КАЗНЕ


Скупштина Србије прексиноћ је завршила расправу на тему о изменама Закона о спречавању насиља на спортским приредбама које предвиђају знатно строжије казне за виновнике туча, као и навијаче који вређају на расној и националној основи. Вође навијача вечитих ривала успротивиле су се таквим решањима.

Сима Србија, вођа навијача Партизана, најавио је протесте због таквих законских решења.
- Садашњи закон је рестриктивнији, али није се утицало на узрок горућег проблема. Није праведно да навијач који увреди спортисту или учествује у тучи добије осам или десет година затвора, а убица само пет година. Према нашем закону, забрањено је на стадионе уносити бакље, бубњеве и озвучење, што је дозвољено у европским земљама. Предлог "Гробара" је да се прво донесу закони о спорту и приватизацији клубова. Треба прво вратити квалитет игре у домаћој лиги, као и статус клубова који играју, па би лакше решили и насиље на стадионима. Добар пример за нас је Енглеска која је донела спортске законе, а затим сузбила насиље, по коме су били препознатљиви - каже Сима.

Владимир Шавија, вођа навијача Црвене звезде, сматра да су казне престроге, али да ће "Делије" прво прочешљати законске одредбе како би увидели на који начин ће поднети захтеве да се донесу хуманија решења.
- Навијачи су најмање криви за инциденте. Треба имати у виду у каквим условима се одигравају утакмице у домаћим и међународним такмичењима, проблеме са набавком карата, контроле на улазима на стадионе и дворане...Полиција за инциденте најчешће окриви навијаче, који затим недужни испаштају - сматра Шавија.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Милош on September 20, 2007, 02:31:51 AM
Ево овако, усташа у бановцима убије двоје Срба (од тога 4-годишње дете), циганштура силује продавачицу у центру бг-а, неки педофил је добио САМО 3 године затвора за...(мрзи ме да тражим линк ал'боље да непричам шта је стока радила), КосМет несмем ни да помињем а шта "господа другови" раде? 'ладе јаја у скупштинским фотељама и пљују по навијачима. Е па смрадови, биће поново 5.октобар ал' тад ће те уместо власти добити гиљотину!
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Пијанац on September 20, 2007, 06:49:31 AM
Па циљ свих ових закона који се доносе против навијача и јесте тај да се спречи и најмања могућност да навијачи опет буду у стању да сруше државну власт.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: KizaLion on September 20, 2007, 03:18:22 PM
Шта се расправљало на седници Владе Србије (у уторак чини ми се), ко је највише срао против навијача, и јел има неко да је рекао позитивну реч од посланика? Ко је пратио пренос нека напише.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on September 20, 2007, 09:58:34 PM
Quote from: "KizaLion"Шта се расправљало на седници Владе Србије (у уторак чини ми се), ко је највише срао против навијача, и јел има неко да је рекао позитивну реч од посланика? Ко је пратио пренос нека напише.

Ја нисам гледала почетак и крај седнице али одслушала сам шта су причали Вучић, Дачић, Гаргамел, ЧедаВара, Тома и неке представнике рома и шиптара...не знам ко је још осим њих причао и шта. Нисам чула ДС и ДСС.

Најпозитивније о навијачима су причали Дачић и Вучић. Вучић је донекле причао исто оно што би сваки навијач рекао - највише се бунио око парола. Објашњавао је како свако има право да искаже шта мисли и осећа. Дачић им је јебо кеву свима - отворено је рекао да у потпуности подржава навијаче јер су за разлику од политичара, мушкарчине. Рекао им је да без навијача не би успели ни да дођу на власт али да им сада навијачи сметају. Тома је мало извређао вође (рекао је да има доста корумпираних) али је бранио децу која су већина на нашим стадионима и да она због репресије страдају невина.
Чеда не знам да ли је сам разумео шта је причао. Сав је био нешто збуњен али је углавном тражио да се примени закон и заштите мањине. Роми су рекли да није исто када неко "Делијама" виче да су "Цигани" и када неко циганима каже да су цигани... :lol:  :rofl
Шиптари су рекли да подржавају Јочића јер он шаље жандармерију тамо где су нереди да реше пробЉем.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Ђоле on September 20, 2007, 11:44:46 PM
А Гаргамел?
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Red Star Forever on September 21, 2007, 07:49:30 AM
Quote from: "UrbanBaby"Најпозитивније о навијачима су причали Дачић и Вучић.

A њих двојица стварно мисле да смо заборавили какви су били према нама када су они били на власти... Исти к...ц само што тада није постојао закон па су нам јебали кеву како су стигли... Додуше, могло је да се ради све и свашта, да се улеће на терен, да се пале бакље, да се каче трансови, али када те ухвате јебо си јежа... Дакле, ове две странке скупљају поене и не радујем се што нас оне бране, али исто тако нека нам је за наук да никада више не станемо на страну било које политичке опције и да их подржавамо у променама јер као што видимо кад тад ће нам стићи нож у леђа...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on September 21, 2007, 12:09:38 PM
Quote from: "Ђоле"А Гаргамел?

Гаргамел је за сузбијање фашизма и национализма на трибинама. Он је против фашистичких симбола и четничких парола, поготово ако су везане за ЕУ.

Добио је одговор да су управо из ЕУ у нашу земљу увезене такве ствари и да свако има право да каже шта мисли о ЕУ. (Вучић)

Е сад не знам ко ал неко је рекао да би представнике навијача требало укључити у расправу о усвајању овог закона.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: ОртоДелија on September 24, 2007, 10:05:09 AM
Управо имате на ртс 2 скупштину и расправу о закону о навијачима.Скидам капу посланику СРС-а за оно што је рекао.Прво је испричао како је навијачко стање у Енглеској,шта раде навијачи Милвола и Вест Хема,затим како су бакље у Италији дозвољене,заставе такође,у Немачкој како имамо и једно и друго...Затим је цитирао неке навијаче да поред толико проблема у држави навијачи су главни проблем,а политичари шмрчу бело,шверцују цигаре,ладе се на егзотичним острвима...
Јочић ко Јочић...Српски фудбал је криминал,пун мафије и црне стране...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Majka Mara on September 24, 2007, 10:34:06 AM
Интересантна расправа.
Јави се министре!!!

:batine
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Ђоле on September 24, 2007, 01:33:28 PM
Последња вест:

Министар унутрашњих послова Драган Јочић прихватио је амандман скупштинског Одбора за одбрану и безбедност на измене Закона о спречавању насиља на спортским приредбама којим се омогућава уношење заставе на такмичења.

Нисам баш неки познавалац дневног реда скупштине,али они Јочићу поставише милион питања а он се покупио и отишао из сале?! :zbunjen
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Anonymous on September 24, 2007, 01:43:11 PM
ма пичкетина. ови из СРС га све време прозивају и бране навијаче и постављају му питања а они ћути као пизда
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Милош on September 24, 2007, 02:21:20 PM
Немој да се заваравате ни случајно!
Ко год познаје политичку сцену у Србији зна да ће Радикали искористити сваку прилику да нападну демократе па макар била реч и о нама! Верујте БОЛИ ЊИХ ОНА ЦТВАР ЗА НАВИЈАЧЕ они штите само своје интересе. Немојте се одушевљавати странком која се издаје као Националистичка а уствари подржавају мулти-етничку и мулти-расну Србију. Такође позивају се на Радикале великог Николе Пашића што нема везе са мозгом јер свако ко познаје српску историју зна да им ови данашњи нису ни до колена. Политичари (СВИ) су уз навијаче само кад им требамо а касније кад се домогну власти третирају нас као грађане најнижег реда!
СЛОБОДА НАВИЈАЧИМА!
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Милош on September 24, 2007, 02:23:09 PM
зашто нема едит
Quote from: "Милош"Немој да се заваравате ни случајно!
Ко год познаје политичку сцену у Србији зна да ће Радикали искористити сваку прилику да нападну демократе па макар била реч и о нама! Верујте БОЛИ ЊИХ ОНА СТВАР ЗА НАВИЈАЧЕ они штите само своје интересе. Немојте се одушевљавати странком која се издаје као Националистичка а уствари подржавају мулти-етничку и мулти-расну Србију. Такође позивају се на Радикале великог Николе Пашића што нема везе са мозгом јер свако ко познаје српску историју зна да им ови данашњи нису ни до колена. Политичари (СВИ) су уз навијаче само кад им требамо а касније кад се домогну власти третирају нас као грађане најнижег реда!
СЛОБОДА НАВИЈАЧИМА!
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Бока on September 24, 2007, 04:06:31 PM
Usvojen pooštreni zakon o nasilju u sportu
Ponedeljak, 24. septembar 2007. 16:36

Navijači u Srbiji, pre svega fudbalski, ubuduće će morati dobro da razmisle da li će upaliti baklju ili istrčati na teren, jer je Skupština Srbije u utorak usvojila izmene Zakona o sprečavanju nasilja na utakmicama kojima je predvidjeno drastičnije kažnjavanje izgrednika, ali i dodatna ovlašćenja i obaveze za organizatore mečeva.

Zatvorske kazne utvrdjene su za neovlašćeni ulazak na sportski teren, izazivanje nasilja, fizičke obračune, unošenje i bacanje predmeta, pirotehničkih sredstava, zapaljivih i škodljivih supstanci.

Izmene zakona predvidjaju povećanje trajanja zatvorskih kazni za huligane, od šest meseci do pet godina za onog koji je samostalno izazvao incident. Prema dosadašnjem zakonu, huligan za incident koji je sam inicirao može biti kažnjen izricanjem zatvorske kazne od tri meseca do godine dana.

Znatno su pooštrene kazne i za incidente izazvane u grupi - umesto dosadašnje kazne od šest meseci do tri godine zatvora, huliganima koji deluju u grupi moći će da bude izrečena zatvorska kazna od jedne do osam godina zatvora.

Kolovodjama huliganskih grupa će biti izricana zatvorska kazna od jedne do deset godina, umesto jedne do pet godina zatvora, kako je do sada pisalo u zakonu.

Takodje, izgrednicima koji su učestvovali u neredima u kojima je neka osoba telesno povredjena ili je oštećena imovina većeg obima biće izricana kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Zatvorska kazna, po novom zakonu, preti i službenim i odgovornim licima koja na sportskoj priredbi ne preduzmu adekvatne mere obezbedjenja.

Propisana je i dužnost sportskih klubova da utiču na igrače i službena lica u cilju smanjenja rizika od izbijanja nasilja na sporstkim dogadjajima.

Zabranjena je prodaja alkoholnih pića u sportskom objektu tri sata pre i posle utakmice kao i za vreme trajanja sportskog dogadjaja.

MUP može i da zabrani održavanje sportskog dogadjaja u slučaju procene da bezbednost učesnika sportske priredbe može biti ugrožena u značajnoj meri.

Sportski objekti će biti otvarani dva sata pre početka utakmice ili priredbe, a povećava se dužnost i obaveza organizatora dogadjaja - sportskog saveza, kluba, redara, gostujućeg kluba ali i MUP-a, utvrdjeno je zakonom.

Odluka srpskih vlasti da pooštre takozvani "zakon o navijačima", usledio je posle izbacivanja Partizana iz Kupa UEFA zbog nereda navijača u Mostaru. Zakon je donet još 2003. godine, a prve izmene je pretrpeo 2005. godine.

Tokom rasprave o izmenama zakona u Skupštini Srbije, prošle nedelje, ministar policije Dragan Jočić rekao je da je od januara 2006. do jula 2007, zabeleženo 305 težih incidenata, u kojima je 198 gradjana povredjeno, od kojih 27 teže, a ujedno je teže povredjeno i 107 policajaca.

Prema njegovim rečima, podneto je 346 krivičinih prijava, a protiv sedam osoba su podignute optužnice. Jedna od novina u zakonu je i da se, po ugledu na Veliku Britaniju, odredjenim izgrednicima, zabrani pristup sportskim objektima.

(MONDO)
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on September 25, 2007, 08:46:31 AM
Нисмо ми довољно екстремни, иначе би требало изаћи на улице са коктелима (или као грци - безболке и кациге...) и прво дићи у ваздух све лимузине испред скупштине и возила МУП-а, па онда редом све остало (У92, Пинк, Геј клубове...) и у једном дану побијеш сва внаго!!!
Овако ћемо се цимати све док се не приватизују (распродају) сви клубови. Можда ће у међувремену опет упусати неко дете и за такве ствари нико неће одговарати.
У земљи већ дуго влада Анархија и то сви користе, осим нас?
:zbunjen
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: nisam_zdrav on September 25, 2007, 09:29:01 AM
Quote from: "UrbanBaby"Нисмо ми довољно екстремни, иначе би требало изаћи на улице са коктелима (или као грци - безболке и кациге...) и прво дићи у ваздух све лимузине испред скупштине и возила МУП-а, па онда редом све остало (У92, Пинк, Геј клубове...) и у једном дану побијеш сва внаго!!!
Овако ћемо се цимати све док се не приватизују (распродају) сви клубови. Можда ће у међувремену опет упусати неко дете и за такве ствари нико неће одговарати.
У земљи већ дуго влада Анархија и то сви користе, осим нас?
:zbunjen

Неслога нас убија... Када би имали храбрости да седнемо сви заједно за један сто и договоримо се шта и како било би свашта... Овако ће свако да се батрга за себе, а то није довољно...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on October 21, 2007, 05:08:50 PM
21.10.2007. Војводина - Бежанија

(http://www.red-firm.ns.co.yu/foto_galerija/slike/fkv_bezanija_21_10_2007/fkv_bezanija_06.jpg)

(http://www.red-firm.ns.co.yu/foto_galerija/slike/fkv_bezanija_21_10_2007/fkv_bezanija_04.jpg)

QuoteNedelja, 21. oktobar 2007. 17:55

Rezignirani odlukom policije da im ne dozvoli da na derbi meč 9. kola Meridijan Superlige Srbije dozvoli da unesu zastave, bubnjeve, barjake, navijači OFK Beograda i Crvene zvezde solidarno su odlučili da napuste tribine stadiona u Karaburmi već sredinom prvog poluvremena i ostavili samo par stotina gledalaca da posmatraju duel gradskih rivala.

Iako je nedavnim izmenama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama članom 7 omogućeno publici da unosi u sportski objekat i ističe zastave, šalove, kape i dresove sa obeležjima kluba", to nije bilo dozvoljeno navijačima Crvene zvezde i OFK Beograda.

Dok su bili na tribinama glavna meta njihovih prozivki bio je ministar policije Dragan Jočić, kojeg su podsetili i na neslavne detalje iz njegove prošlosti - obijanje trafika.

Nije jasno da li je ovaj protest navijača trebalo da bude "odradjen" na svim utakmicama Meridijan Superlige, jer su pristalice Vojvodine, takozvana "Firma", bili sve vreme na meču protiv Bežanije.

Navijači Partizana, i da su hteli da učestvuju u protestu, nisu mogli, jer je stadion u Humskoj u nedelju bio prazan, jer su crno-beli kažnjeni jednom utakmicom igranja bez publike zbog uvredljivog snakdiranja na račun tamnoputih fudbalera u "večitom derbiju".

Grobari su ranije najviše ispaštali zbog toga što im je često zabranjivano da kače zastave i unose barjake na sopstvenom stadionu, što je bio i jedan od povoda za njihov dvogodišnji bojkot.
http://www.mtsmondo.com/sport/football/text.php?vest=74547
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: KizaLion on October 21, 2007, 06:11:54 PM
Ово са кидањем лисица је већ виђено у Италији... Фирма је лепо одрадила кореографију, има смисла.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on October 22, 2007, 12:20:11 PM
Примена Закона осиромашила дерби

Поступак најватренијих навијача Црвене звезде и ОФК Београда изгледа да је изненадио и фудбалске посленике.

– Треба јасно разграничити шта је фудбалски, а шта није у Закону. Буквално смо гледали две утакмице, једну док су навијачи оба тима били на стадиону, а другу после њиховог одласка. Овако губимо сви, казао је генерални секретар ФСС Зоран Лаковић.

Владимир Булатовић, директор ОФК Београда је догађај прокоменатрисао:

– Није добро што се ово дешава. Застава је основно обележје навијача. Они имају право да изразе протест. Мислим да нису изабрали добар пут, јер су и себе ускратили, а умањили су и вредност дербија. Сигуран сам да се то може решити на други начин.

И тренери Милорад Косановић и Бранако Вукашиновић прокометарисали су одлазак навијача. Сагласни су у томе да су на губитку и играчи и клубови па и навијачи, а највише фудбал. Констатација Звездиног стручњака чини се најбоље објашњава ситуацију:

– Тужно је када их нема. Јер док те бодре имаш додатну снагу и други осећај. Било би лепо да су остали и својим присуством и бодрењем увеличали дерби. Они то решавају на свој начин, али и прописи су прописи.


http://www.mtsmondo.com/gallery/index.php?id=1203&destination=0
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: дрвосеча on October 24, 2007, 11:23:31 PM
Биће у петак на ртс1, у 22ч, нешто о навијачима...
колико сам видео втре се и неки материјали са инцидентима, вероватно да нам спакују све и сва...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Хитмен 49 on October 24, 2007, 11:44:03 PM
Quote from: "дрвосеча"Биће у петак на ртс1, у 22ч, нешто о навијачима...
колико сам видео врте се и неки материјали са инцидентима, вероватно да нам спакују све и сва...

Не , не !!!
Ово би требало да буде нешто сасвим другачије !!!

Quote from: "Генералштаб - Делије.нет"То је емисија о навијачима Србије у којој смо и ми учествовали. Скоро све трибине Србије су ту. Дали смо поверење човеку који је радио емисију досије затвор и надамо се да ће оправдати наша очекивања. Разлог нашег пристанка учестовања је то што је дечко веома озбиљно приступио овој емисији и то што смо хтели пар битних ствари да кажемо које би наши људи могли да чују...а и остали. Мислимо да ће наше присуство у овој емисији бити афирмативно за навијачки покрет,јер ако се већ прави таква емисија треба чути ко шта  има да каже.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: дрвосеча on October 25, 2007, 12:51:20 PM
Ja сам на ТВ успео да видим само делић најаве, па су приказали неко шибање на трибинама, нисам знао да су и представници ДС учествовали у емисији, у сваком случају помак... јер нас је први пут неко нешто питао...

Коментарисаћемо тек сутра после поноћи, када се све заврши...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Skrimo on October 25, 2007, 02:19:39 PM
ево најава:
Идеја екипе Досије навијачи је била да за серијал морају говорити сви кључни људи свих најјачих навијачких група у Србији - Делије, Гробари, Инвалиди Вождовац (ФК Вождовац), Плава Унија (ОФК Београд), Мераклије (Раднички Ниш), Ђаволи (Раднички Крагујевац), Фирма (Војводина Нови Сад), Чете и Меан Мацхине (Борац Чачак), Таурунум Боyс (ФК Земун), Екстреми, Ултра Аззури и Торцида Санџак (ФК Нови Пазар), Ултра Семендрија (ФК Смедерево) ...

Кроз микс ексклузивних снимака и разговора са преко 80 саговорника (представници 11 навијачких група из Србије, доказани спортски новинари, еминетни стручњаци, припадници МУП-а) говори се о почецима организованог навијања у Србији, бившој СФРЈ, Италији, Немачкој, Енглеској, Аргентини.

Овај серијал даје одговоре на питања зашто су навијачи за путовања бирали возове, ста се дешавало на тим гостовањима и која од њих ни данас не могу да забораве. Такође, показује зашто долази до туча између навијачких група, сукобима са полицијом, уласку политике на стадионе, шта је припадност, страст, шта је победа, а шта пораз, шта је срамота, а шта понос. Показује шта се стварно десило на Максимиру 1990., да ли је Аркан послат на Север или је одувек био ту, зашто су Крагујевчани због Мирка Маријановића престали да навијају за Партизан, зашто су Бад Блуе Боyси запалили ложу у којој је седео Туђман.

Досије навијачи поставља и питања: да ли навијачи који су ,,12-ти играч" и који су ту добровољно узимају за себе улогу ,,првог играча", може ли се српски навијач упоредити са радником неке српске фирме која је приватизована или је у стечају. Да ли се дакле, због нерешених односа у спортским друштвима, српски навијач може назвати транзиционим губитником који се не сналази и ,,тражи себе"? Да ли су и како дешавања на стадионима могла да нас упозоре на ратове, убиства, беду?

Разговор за Досије навијачи одбили су бивши функционер Црвене Звезде Владимир Цветковић, као и Жарко Зечевић, бивши генерални секретар Партизана
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on October 26, 2007, 05:12:24 PM
QuoteNIŠ, 25. 10. 2007.
Polazak navijača iz Niša na utakmicu Crvena zvezda - Bajern Minhen (FoNet)


(http://www.b92.net/galerija/pics/2007/10/20410153834720a95e35293050366985.jpg)
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Anonymous on October 28, 2007, 11:55:43 PM
на крају биће наша победа!говна политичарска,доћи ћемо вам главе кад тад! :bes
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on November 04, 2007, 02:56:21 PM
(http://i178.photobucket.com/albums/w269/babyurban/karaburma/bu1.jpg)
(http://i178.photobucket.com/albums/w269/babyurban/karaburma/bu2.jpg)
(http://i178.photobucket.com/albums/w269/babyurban/karaburma/bu3.jpg)
(http://i178.photobucket.com/albums/w269/babyurban/karaburma/bu4.jpg)
(http://i178.photobucket.com/albums/w269/babyurban/karaburma/bu5.jpg)

http://uk.youtube.com/watch?v=3aJSVEAEos4
http://uk.youtube.com/watch?v=zC76bjaKRF0
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Милош on November 04, 2007, 03:41:38 PM
http://img221.imageshack.us/my.php?image=picture005zl7.jpg
http://img219.imageshack.us/my.php?image=picture015sj3.jpg
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on November 05, 2007, 01:02:41 AM
QuoteЈОЧИЋ УЈЕДИЊУЈЕ ФАНОВЕ

Присталице Партизана и Војводине наставили протесте
Гробари и Фирма прескочили међусобне чарке и
заједнички протествовали против Министра полиције

Директан тв пренос, као и хладно и кишовито време свакако су знатно смањили посету јуче у Хумској. Јер, према ономе што су приказали на терену, фудбалери оба тима заслужили су да играју пред знатно, знатно више сведока.

Близу хиљаду највернијих навијача Партизана заузело је своју бусију на јужној трибини, а са друге стране, на северној, било је пар стотина присталица Војводине. Међутим, навијачко препуцавање, вређање, све оно на шта смо навикли на нашим стадионима јуче у Хумској је изостало. Није тешко погодити да је навијаче два клуба ујединио нови Закон о спречавању насиља на спортским, борилиштима.

Са помињањем закона у најнегативнијем контексту прво су, логично, почели домаћи навијачи, а врло брзо су им се придружили Новосађани. Током првог полувремена било је и заједничких акција у смислу да су навијачи Партизана изговарали прву половину пароле, а Новосађани преостали део! Југ је неколико пута прозивао Север, али и Исток и Запад, а поред самог Закона, на мети навијача поново се нашао и министар полиције Драган Јочић. Како се утакмица одвијала, сам министар постао је навјачима много интересантнији од самог Закона, па се у већем делу утакмице могло чути погрдно сканидарње на његов рачун.

Наравно, навијачи оба клуба нису заборавили оно због чега су и дошли на стадион, а то је да пруже подршку и својим миљеницима, а не само због раније наведеног. Па ипак, верујемо да би фудбалери оба клуба били много задовољнији да су гробари и Фирма мало више подршке пружали њима, него што су своје гласне жице и енергију трошил на спомињање спорног закона и министра Јочића. У сваком случају, и поред увредљивих парола, није забележен ни један инциндент, полиција није реаговала, иако су њени припадници, на пример, од доласка на стадион држали навијаче Војводине у својеврсном обручу на северној трибини.
http://www.sport.novosti.co.yu/sadrzaj.php?kat=1&pkat=2&id_vest=20282

http://uk.youtube.com/watch?v=VdTXRlmXrbA
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on November 07, 2007, 01:05:34 AM
QuoteНеобична навијачка акција Блуе Унион  

Фудбалски навијачи у Србији све више заоштравају протест због оштрих одредби измењеног "закона о навијачима", а присталице ОФК Београда имале су две оригиналне акције у последњих неколико дана.

Најпре је на семафору стадиона на Карабурми током меча између ОФК И Хајдука из Куле овануо натпис: "Је...вас закон, у дупе ј...вас закон", а онда су смислили још један вид протеста.

Током редовне конференције за новинаре Заједница суперлигаша, група навијача ОФК "маскирала" се у новинаре и после стандардних питања "правих" представника "седме силе", кренуо је рафал од "лажних новинара".

"Зашто су припадници Жандармерије пресрели и на бановом брду напали мирну колону Звездиних навијача? Зашто је полиција легитимисала навијаче ОФК београда у близини стадиона на Карабурми? Зашто су полицајци упали у кућу једног навијача ОФК Београда, извршили претрес и без направљеног записника одузели заставе и транспаренте? Због чега се само на српским стадионима не дозвољава уношење бубњева и застава са картонским носачима? Да ли такво понашање полиције привлачи или одбија праве навијаче од стадиона?", био је рафал који су испуцали "новинари".

Председник Зајхеднице Суперлигаша Миодраг Јанковић био је затечен питањима и верујући да су му новинари поставили питање, покушао је да пружи неке одговоре.

"Заиста нисам у току сас вим подацима којима располажете, али мислим да је право време да се постигне компромис између државних органа, навијача и Фудбалског савеза Србије о свим спорним питањима", рекао је Јанковић.

(http://i178.photobucket.com/albums/w269/babyurban/karaburma/jociculopqz3.jpg)
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: UrbanBaby on November 10, 2007, 09:47:14 PM
(http://www.red-firm.ns.co.yu/foto_galerija/slike/fkv_banat_10_11_2007/fkv_banat_09.jpg)
(http://www.red-firm.ns.co.yu/foto_galerija/slike/fkv_banat_10_11_2007/fkv_banat_11.jpg)
(http://www.red-firm.ns.co.yu/foto_galerija/slike/fkv_banat_10_11_2007/fkv_banat_20.jpg)
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Крајисник_ЦЗ on November 11, 2007, 08:40:48 PM
Без Мераклија у Пазару
10.11.2007
Данас, педесет Мераклија, појачани браћом из Подгорице, нису отишли пут Новог Пазара. Одлуком полиције. У полицијској држави, са накарадним законом о навијачима и смешним министром полиције, са полтронском владом и још јаднијом опозицијом, ништа необично. Да смо хтели да обијемо оближњи киоск, ником ништа не би сметало. Овако, скупили смо 400 евра, изнајмили аутобус, понели ризичне транспаренте и који литар пива, самим тим скренули смо пажњу органа реда на себе.
Дакле, ускратили су нам слободу кретања. Уставом загарантовано право. Али, страшније од тога, поставили су нам барикаду у Краљеву, одакле су планирали да нас врате у Ниш. Образложење, не гарантују за безбедност било ког грађанина Србије на територији после Краљева! На територији старе српске Рашке! На територији државе Србије! Битније од нашег неодласка у Нови Пазар јесете да се овде поставља једно просто питање.
Министре полиције, ако грађанима Србије не гарантујете уставом загарантована права, какво је право на слободу кретања, зар не мислите да је крајње време да одете? Пре него те отерамо, обијачу трафика!

Мераклије, Ниш.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Професионалац on December 07, 2007, 01:32:59 PM
ЗАШТО ДА ГИНЕМО ЗБОГ ПОЛИТИЧАРА?
Припадници Жандармерије у отвореном писму нашој редакцији кажу да не желе да ризикују животе само зато што примењују Закон

Припадници српске Жандармерије у отвореном писму достављеном нашој редакцији тврде да су постали живе мете на стадионима само због тога што примењују допуне Закона о спречавању насиља на спортским приредбама. Они кажу да су постали најомраженији слој друштва јер је на њих пао тежи део задатка који су започели политичари. Жандарми тврде да људе из власти сада није брига како је њима на трибинама с навијачима, пошто су потписивањем закона урадили свој део посла.
Саопштење припадника Жандармерије преносимо у целини:

,,Ми припадници Жандармерије Србије последњих година налазимо се на удару навијача, медија, грађана и комплетне популације у нашој земљи. Последњи инциденти на стадиону Црвене звезде, у којима је наш колега Небојша Трајковић умало изгубио живот радећи свој посао и испуњавајући наређења претпостављених, натерали су нас да јавност у Србији чује и наш глас.
Како због природе посла нисмо у могућности да под именом и презименом дајемо изјаве за медије, нас неколико (убеђени смо да ово мишљење деле скоро све наше колеге) одлучило је да путем интернет писма вашој редакцији да свој суд о догађајима у претходном периоду.

Ми нисмо лоши момци који из забаве долазе на утакмице, митинге, концерте... у жељи да се тучемо са навијачима. Жандармерија је део српског народа и ради искључиво за добробит свих грађана Србије. Наше интервенције нису наша жеља или хир, већ само дужност коју обављамо како бисмо прехранили своје породице, али и заштитили грађане ове земље.

Сваким одласком на стадион наше жене, мајке, деца страхују да се кући нећемо врати у једном комаду. Политичари из фотеља оловком и папиром кроје судбину свих нас, доносе законе, доносе уредбе, доносе указе, а ми смо ти који све то морају да спроведу у дело. Скоро је донет закон о понашању на спортским приредбама и парафирањем парчета папира политичари су завршили свој део посла. Нама је преостао онај тежи. Да гинемо по трибинама, да нас пале бакљама, пребијају, ломе кости...
Зашто мора да буде тако? Свесни смо да је ово позив који смо сами изабрали и ми се трудимо да га обављамо што боље можемо и да због тога често испадамо жртвени јарчеви и навлачимо гнев сопственог народа. Не мрзимо навијаче Звезде, Партизана, Рада, Смедерева или било код другог клуба и немамо ништа лично против тих момака.

Међутим, сви добро знамо да закон мора да се поштује, али не зато што ми обични људи, полицајци, желимо тако, већ да би у Србији сваки човек могао да се осећа безбедно. Не желимо да улазимо у сукобе и проливамо крв, како своју тако и осталих. Међу навијачима на стадионима има и наших чланова породица, познаника и пријатеља, а највише бисмо волели да у миру безбрижно посматрамо пуне стадионе, без инцидената. Да је тако нешто могуће, постоје примери у целој Европи, а да би се то догодило, морамо сви заједно да се потрудимо.

После инцидената на Маракани, мислимо да је дошло крајње време да се лудилу, хулиганству, мржњи, сукобима у овој земљи стане на пут, како би нам свима било боље, и како не би дошло до тога да неко изгуби живот", стоји у саопштењу потписаном са ,,припадници Жандармерије".



ово је из данашњег курира
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: KizaLion on December 07, 2007, 03:07:39 PM
Занимљив текст, ево једног од пре пар дана:

QuoteČet Nov 29, 2007
Beogradska policija pokušala da spreči navijače Rada da na svom stadionu u susretu s Novim Pazarom istaknu državnu zastavu

Navijači FK Rad, popularni Junajted fors, imali su pravu muku da na tribini svog stadiona rašire srpsku trobojku! Naime, na odloženoj utakmici 15. kola Telekom prve lige između Rada i Novog Pazara beogradska policija zabranila je isticanje srpske zastave sa obrazloženjem da ona provocira gostujuće fudbalere! Posle žestokih jednočasovnih pregovora policija je ipak dozvolila da fanovi domaćeg kluba na tribini rašire zastavu Srbije.
Pripadnici Junajted fors ogorčeni su ovakvim ponašanjem organa reda i na svom zvaničnom sajtu ističu:
,,Ono što bilo koji građanin Srbije ni u najluđim snovima ne bi pomislio desilo se juče na stadionu FK Rad. Policija je zabranila unošenje na tribinu srpske trobojke uz obrazloženje da ona provocira goste, da može biti zloupotrebljena da bi se naudilo gostima iz Novog Pazara, i da srpskoj trobojci nije mesto na ovoj utakmici jer ne igra reprezentacija Srbije?! Posle 'teških' pregovora, koji su trajali skoro sat vremena, policijski komandir je dozvolio da se zastava okači!
U državi Srbiji, u njenom glavnom gradu Beogradu, zvanični represivni organ je zabranio isticanje srpske trobojke na teritoriji države Srbije! Novi Pazar je grad u Raškoj oblasti, Novi Pazar je grad u državi Srbiji! Kako srpska trobojka može da provocira građane Srbije? Na to pitanje može verovatno da odgovori gospodin ministar koji je specijalizovan za mašinobravarski zanat. Da odgovori na pitanje zašto je u državi Srbiji potrebno da pripadnicima MUP ostavite ličnu podatke ako imate u posedu srpsku trobojku?!"
Курир

Срамотно!
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Милош on December 07, 2007, 03:07:53 PM
Quote from: "sezione ruma"
ово је из данашњег курира

Извалио сам још код првог прочитаног пасуса  :finger
Каква гомила лажи, лицемерја и осталог на једном месту!
Умал' се нисам опоганио!
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: дрвосеча on December 10, 2007, 12:52:52 AM
Quote from: "sezione ruma",,Ми припадници Жандармерије Србије последњих година налазимо се на удару навијача, медија, грађана и комплетне популације у нашој земљи. Последњи инциденти на стадиону Црвене звезде, у којима је наш колега Небојша Трајковић умало изгубио живот радећи свој посао и испуњавајући наређења претпостављених, натерали су нас да јавност у Србији чује и наш глас.
Ми нисмо лоши момци који из забаве долазе на утакмице, митинге, концерте... у жељи да се тучемо са навијачима. Жандармерија је део српског народа и ради искључиво за добробит свих грађана Србије. Наше интервенције нису наша жеља или хир, већ само дужност коју обављамо како бисмо прехранили своје породице, али и заштитили грађане ове земље.

:D  :D  :D

Јаче одвале, од ових нисам чуо, мајке ми... ово је за гиниса...

Једино ми није јасно, чији смо ми грађани... можда неке друге државе за коју не знамо, ни да постоји...
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Majka Mara on December 20, 2007, 05:30:58 PM
Целу своју младост проведох двоумећи се, да л' да будем криминалац или полицајац. Ево, кунем се на крст часни и слободу златну ако није овако било. То је једна тешка дилема била. А шта је пресудило да скренем према закону, а већ сам био у безакоњу, ј... ли га... Човек, бре, не зна шта у њему спава док мало не ослободи личност. Мајке ми.
Да нисам онај киоск разбио и опљачкао, ја не знам како би даље живео. То је, бре, једна страст, то мораш да пробаш да би разумео. Мало фрке, адреналина, да се докажеш пред другима, да се памти. Па ево, измерите сами, је л' важније мени то обијање било или што сам факултет завршио? Никога, брале мој, не занима факултет. Али тај киоск (а за њега су ме само укебали), то ме дигло у небеса, прославило. Ја сам том киоску, и киосцима које сам оробио, захвалан. Да сам знао какву снагу то има, море, поразбијао би их ја једно десет, још исте ноћи. Нек се памти, нек се прича, ј... биографију без киоска...
Овај, кад се већ исповедам, право да кажем, у адвокатуру уђох да би био међу тим светом -полусветом, то ти је, брале, као класични роман, све само дно живота, али ипак живот... Мислио сам да их браним, да их заступам, да их још боље упознам, ваљаће ми некад... И ево, данас, кад сам министар полиције већ други мандат, са тугом се сећам својих клијената, али и кад сам ја био клијент адвокатима. А да ћу бити министар полиције, то нисам могао ни да сањам... Где ја да будем министар полиције... Мала смо ми странка били (и сад смо али се не види), седимо тако по оним ћошковима, ја сам почео као адвокат код В. Б. (добро, бре, да не испадне Велики Брат, мада не би пуно погрешио, о Владану Батићу је реч), и лепо смо се слагали. Е, сад, кад је оно било за Коштуницу или не, ја сам се определио. Кад изабереш страну, изабрао си. И нисам погрешио. Кад ови из ДОС-а попадаше, дође Воја па ће овако: "...Хмммм, дддддаааа, ти, Драаагане, ти би мооогао, акооо бииии хтеееео даа, овааајјј, бууудееш мииинистар поолиициијеее...".
Право да вам кажем, ја сам се одузео од страха. Па где ћу ја, како ћу, бре, па ту има да се хапси, па има да се замеравам са људима, па бела дана видети нећу, ни сунца ни месеца, па ни кућа ме гледати неће, ни она моја жена Милана, а навући ћу беду на врат, памтиће ме по злу, како ћу, шта ћу, све тако мислим... А опет, обрнем мало плочу, па к'о велим, што да не, мајку му, да мало и од мене неко има зорта, да се душмани мало замисле, па доста сам ја био килаво дете са улице, вечито туђи тркач, слуга, увек на зачељу... Чекај мало да и овај Муса одере неког јарца, да и она моја Милана каже једном "алал вера, свака част", знаш како је, жене воле победнике, не занима их како си стигао горе, него јеси ли горе.
Мајку му, стварно је то чудна врста, воле да те зајашу кад си на висини. Док си доле, нико си, бре... Елем, тако ти ја прихватим место министра полиције, кажем, па добро, прихватићу ту тешку дужност... Али тек што сам засео почеше да се дешавају чудне ствари, јави се мени одбегли непријатељ број један, господин Легија, па ће онако искусно, еее мој Јочићу, ја сад могу мирне душе да се предам, нема више оних злотвора из ДОС-а, ви сте један човек и један патриота... Па извол'те рекох, навратите на кафицу...
Ма нисам то ни изговорио, а он се културно куцајући на вратима појавио... Је ли слободно, ма како да не, баш сам нешто тражио партнера за кафу... И таман ми почнемо о временским приликама, кад на врата уђе Александар Тијанић са оноликом главом на раменима... Је л' могу и ја једну слађу, можеш вала, како не би могао, лепше је у друштву, рече господин Легија, а ја почех да одобравам... И тако ми се ту распричасмо, кажем ја г. Легији, морам мало да вас ставим у затвор, али брзо ће то све проћи, ево, г. Тијанић верује да ће то мало стишати страсти, а кад изађете ускоро, све ће бити заборављено, кога брига...
Па јесте, рече г. Легија, ухапсите ме г. Тијанићу, мислим, г. Јочићу, овај свеједно ко ће, па да се држимо договореног... Јес' вала, рече Тијанић, а ја га снажно подржах у свему. Мислим ја у себи, ајде ти брале у бајбок, да се ми лепо више не гледамо, нисам ја квалификован да се табам са црвеним береткама, плавим шлемовима, црвеним мундирима и те ствари... Ја сам ситан улични мангуп који је обио киоск, па шта... Ја могу да хапсим ове папирнате преступнике, ове што дрпају лову а не тале се са мојом странком, не дају Шарцу предвиђену половину... То ћу ја да санкционишем док год сам министар, ту нема зезања. Нама је ово била животна прилика да изађемо са дна и нађемо се у врху. Ако сад не узмемо паре никад нећемо. Какав Легија и глупости, не занима ме, бре, уопште...
Кренем ти ја у лов на патке. Само дрмам из оне сачмаре ја и моји пајтоси, кад ево ти га курир... Г. министре, синдикат полиције дигао дреку, протестују, траже и леба и погаче! Е, ту се стварно разбесним, рекох, дајте им колача, а за лебац нек' се сами снађу! И сад ме пустите да ликвидирам још десет патака, па ћу да видим шта ћу...
Не можеш, брале мој, у овој земљи к'о нормалан функционер ни да уживаш у власти. Не дају ти, бре, да дишеш. Гори Хиландар, а они мене опет за онај киоск питају. Ја ловим патке, а синдикат диже дреку. Ево, сад, једни хоће да хапсим Чеду, а други да хапсим Мишковића. Море, не хапсим ја више никога. Откуд ја знам ко ће мене сутра да хапси, па нећу овде седети пет мандата, не бих ја да се играм... Пустите ви те ствари, нека решавају анкетни одбори и ко стигне, а мене заобиђите.
Једва сам, бре, засео на министарску фотељу а сад треба неку револуцију да дижем... Мани ти то. Чеду нека хапсе његови, а овог господина што га је Чеда киднаповао, то стварно не знам, како, бре, да пустиш низ воду човека који нас лебом рани, како да сечеш грану на којој седиш, како... Мислиммм... Стварно.
Дајте мало разума, ако се већ исповедам где ми није место, не претерујте. Радим само оно што морам и како ми шеф странке преко својих каже. Никад он није мени дошао и рекао, Драгане, ухапси овога или онога. Никад. Али ја знам кад је воља Божија, а кад Војина, кад ме Раде обрадује, а кад ме Служба сахрањује. Све, бре, знам.
Претурих преко главе и оног сељачког Џемса Бонда, инспектора Божовића, па данас дишем нормално. Мислим, тежак је ово посао, бити министар полиције у Србији значи несаницу. Алкохол. Сврби те где никад није. Ја сам одабрао алкохол. Да се чешем не волим, да придремам обожавам...
Седим и док ово пишем полако испијам чашу за чашом неког финог вискија, мисли ми се нижу а слике отварају... Ето, враћам се увек на ону моју младалачку дилему, да л' да одем у криминалце или у полицајце. И данас ме то питање дубоко фрустрира, ја сам, бре, једна поцепана (од позади) личност, имам кризу идентитета, шетам по танкој жици, а испод мене амбис. Кад видим како је обучен и какав је шмекер онај Андрија Драшковић... Који ми је уопште и требало ово министарско место. Види, бре, њега како се носи, какве џипове вози, какво му је обезбеђење, а види мене и моје... Ма пусти. Зато и пијем. Да заборавим где сам и за кога радим. Бем ти правну државу кад Андрија изгледа к'о да је из Холивуда, а министар к'о позорник из Заклопаче.
Седим и размишљам, почиње да ми се привиђа, шта кад посрнем са овог места, ако ме уапсе и осуде, и кад се очи у очи нађем са г. Легијом. Аууу... Маме ми, усеравам се од страха, нека ми Бог опрости... Мислим, Бог ће да ми опрости, али ј... лебац, овај Легија неће. Шта ако ми скину панталоне... А у затвору у Забели нема ни вазелина, ни алкохола, а патака онолико...

Е, сад ме стварно извините, доста је било... Бем ти... Ево, зове шеф, морам неког да апсим, трчим по списак.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Милош on December 23, 2007, 02:16:06 PM
За репресију се чуло и "преко"
Ево један занимљив текст из немачког фанзина:
Blickfang ULTRA

Репресије у Европи
Први дио: Србија

(http://img503.imageshack.us/img503/9732/scan00011ea2.jpg)

Драган Јочић – један осуђени криминалац, са криминалним досијеом, који је завден у државним институцијама министарства унутрашњости, и чији је најмоћнији човјек управо он са функцијом министра унутрашњих послова од 2007. године у деветој влади Републике Србије – човјек који је у својој младости опљачкао једну трафику и ово кривично дијело покушао кроз излизану фразу да објасни, ,, то је ирелевантно, будући да то без сумње сваки млади човјек једном уради", и скрене пажњу са своје прошлости. Тај човјек треба да суди шта је исправно а шта не. То је парадокс, али исто тако горка реалност у Републици Србији. Тако су чланови Фирме у своме интервију за треће издање овога часописа одговарајуће коментирали, да је за некога неупућенога тј. некога ван Србије веома необично, да је у једној земљи попут Србије, потрешену са многим унтрушњим политичким проблемима,  већ више од 25 година организовање навијање највећи непријатељ државе. Ипак је лакше праве проблеме сакрити, када се хулигани представљају као највећи проблем државе.
У Србији полиција има у јавности депремирајуће лошу репутацију. Корупција, везе, подршка једном катастрофалном режиму у 90-им годинама као и то да су били ослонац комунистичком систему. Богати у моћни се подржавају, док су сиромашни и праведни дијелимично невјоватној репресији изложени. Ако се мало вратимо у прошлост и погледамо највеће битке навијача и полиције у 90-им годинама, које су биле у димензијама политичких ратова, може се видјети какви су сукоби били, и због чега једни друге у себи виде највеће неприајтеље.
У августу 2000. , неколико мјесеци прије него што је режим Слободана Милошевића приликом великих демонстрација срушен, предвођених навијачима београдских клубова, кулминирао је сукоб  у једну експлозију приликом неспектакуларне утакмице другога кола квалификација за лигу шампиона  између георгијског представника Торпеда и Црвене Звезде. Сукоб је трајао дуже од сат времена код централног сектора против трупе у плавом. Летјеле су столице, пендреци, маса људи је напала полицију, полиција је опет узвратила и напала навијаче, и тако даље док полиција није тотално изгубила контролу над дешавањима на сјеверној трибини Маракане и пиштоље уперили према навијачима. До данас људи се чуде да тада није било мртвих. То је био почетак једне велике побуне против режима на навијачкој сцени, већ неколико седмица касније је диктатор у трећем претколу квалификација за лигу шампиона прозиван и то пјесмом да спаси Србију и убије се. Полиција је тада забранила корумпираним медијима да тон са стадиона пусте у јавност, па тако када се прозивало Милошевића, једноставни би се тон искључио, иако је већ тада цијела Србија знала због чега се ово дешава.
Овај примјер треба да документира интезитет мржње између полиције и навијача. И наравно треба се рећи, да су навијачи тада послије нереда против режимске полиције хапшени,затварани и у станици пребијани, тако да је тада постало јасно да и послије промјене политичкога режима за навијаче ће највећи непријатељ бити полиција.

Има ли за то разлога?
Прекомјерна присутност сигурносних снага код утакмица српскога првенства је прије природно репресивно средство државне моћи, које би требало да на навијаче дијелује смирујуће. Прије свега три клуба из главнога града Црвена Звезда, Партизан и Рад су били жртве овакве ситуације. Ипак као најопаснији елемент покушаја убијања навијачке сцене у Србији је репресивни закон, који је 2003. године са првим колом тадашњег србијанског – црногорског првества ступио на снагу, а који је био састављен од невјораватних тачака преузетих  од осталих закона донешених против навијача широм Европе. Тако су управо најригорозније мјере сличних закона осталих земаља састављене у један  и кроз прописе легитимирани и од тога је настао ,,Закон против спречавања нереда на спортским такмичењима". Главни узор овоме закону је онај из Енглеске, иако је доста критичних гласова одмах реаговало и против репресивних мјера протестовало. Конзумирање алкохола је 300м око стадиона од 3 сата прије утакмице до 3 сата након утакмице забрањено, иако се у Енглеској алкохолна пића на стадиону продају. То је ипак најмањи проблем.
Пријашње новчане казне су претворене у затворске казне. Тако са за паљење једне бакље и до 10 дана затвора може добити. То се једноме навијачу Црвене Звезде десило у Августу 2006., након што га је снимила једна камера како пали бакљу, а полиција данима поносно пуштала снимку у јавност. Ипак до доласка горе споменутог министра држала се репресија у границама. Полиција је увијек интервенисала и тако на примјер забранила разлгас, кореографије, људе (нпр. Ниш гостујућа утакмица Црвене Звезде) на један начин тукли, да су чак и резервисани медији критиковали поступак полиције, ипак већином су се санкције завршавале на пријетњама.

(http://img128.imageshack.us/img128/5256/scan00022no7.jpg)

Главна тачка критике људи, који се баве јустицијом, је да ни један закон Србији не гарантује сигурност, већ да постојећи закон против криминалних радњи на још репресивији начин треба да постоји. Тако може полиција нпр. да откаже утакмице или према датој ситуацији у датом моменту реаговати тј. према ,,могућности нереда" – парадоксално је, да дијелимично једним група је забрањено качити транспаренте, другима ипак не, или да је једнима забрањено уњети кошобране на стадионе а другима дозвољено. Једна невјероватна ширина закона са његовим одредбама – или  једноставније речено – самовоља! Веома слабо повезана навијачка сцена Србије је планирала 2003.  релеватне кораке поводом закона преузети, ипак остало је све на плановима,будући да је мржња међу групама превелика да би се акција могла извести. Ипак у октобру 2007. се ситуација ипак оптимирила по питању закона. На жељу полиције! Како доста гласова тврди, имала је како полиција тако и суд доста проблема са клубовима, који су својим навијачима ставили своје адвокате на располагање  и захтјевали су репресивније мјере. Према закона је тренутно дозвољено уњети мегафон, транпаренте, заставе и бубњеве, ипак сада долази највећи проблем, а то је додатак овој одредби: полиција може све ово да забрани уколико сматрају да постоји могућност изазивања нереда. Слободне руке за самовољу.  Сретни оваквим расплетом полиција се и понаша тако, па спроводе мјере како њима одговара.
2006 је један видео обишао читав свијет, који приказује сукоб ултраса Црвене Звезде са полицијом, а потом и бруталну реакцију полиције, који је на крају довело до тога да је комад трибине се одломио. Одговор министра након масовних критика због поступка његових антитерористичких специјалних јединица: ,, Ви браните хулигане"! Невјероватне ријечи! Не бирајући жртву полиција је тукла све редом, и тако долазимо да  репресивних  законских метода које се враћају у већ од прије познати по бруталитету србијаснку полицију.
2007. је ипак читава ситуација достигла свој врхунац. Навијачи Звезде су заједно са навијачима ОФК-а напустили стадион Карабурма и том приликом заједно отпјевали пјесме посвећене министру. Према закону Србије не смије ни једноме грађану национала застава бити одузета. Да би се ограда макар мало уљепшала, навијачи су искористили ову рупу у закону и закачи нациналне заставе. Код изласка су ипак скинуте. Фирми је забрањена кореографија, којом су жељели да одају част својој братској групи поводом двадесетгодишњице постојања Вултурес Бања Лука. Фирма се ипак није жељела предати и кореграфија је изведена на степеницама испред стадиона. Јединствена идеја! Против Бајерна је навијачима Звезде било забрањено качити заставе, које су ипак успјешно унешене у стадион и када су постављене оизазвало је једну реакцију одушевљења и пјесму читавога стадиона против министра.
Навијачи ОФК-а су приликом њиховога протеста 03.11.2007. праћени од полиције, која им је уосталом  безуспјешно хтјела одузети транспарент на којем је писало ,,Сви заједно за одржавање ултрас покрета". Један јасан позив на све групе да се коначно у борби против највећег непријатеља уједине. Полиција је на то реаговала, и најкраћем року утакмицу проглацила утакмицом високога ризика и 8 малољетника без пратње одраслих није пустила на трибину. На семафору је умјесто имена клубова читаво утакмицу стајало ,, Закон треб да вас јебе". Један вид протеста пун хумора усред једне тужне теме. Полиција је упадала у станове и одузимала траспаренте, везала неколико ултраса и изјавила у јавности да се полиција љубазно опходила према особама а да против малољетника се не требају очекивати  кривичне пријаве! Делије су на гостујућој утакмици против Чукаричког стадион већ у 20. минути напустили, будући да им је забрањено да уносе транспаренте и заставе. Непосредно послије се организовао протестни марш, који  упркос бројним провакацијама полиције није ескалирао у сукоб.
Неке групе пале демонстративн бакље и успјевају некако да каче заставе, Фирма је најавила пртестни марш за 10.11.2007, али потреба  за уједињење ултраса по овоме питању је веома велика. Упркос томе види се парола на великим трибинама типа: ,, Свака група се мора солидарисати, али своју борбу водити",
На крају је још порасла критика медија на министра и његове поступке. Велико разочарање због празних трибина, лоше атмосфере на стадионима, лажи полиције се све чешће виђа у медијима. Полиција, политичари и дијеломично управе, које би се најрадије своји критивчних навијача ријешили, увијек мисле, да фамилије због хулигана не желе да долазе на стадионе. Фирма је најавила да ће на утакмици против Баната 10.11.2007. стадион на полувремену напустити, како би фамилије и политичари могли у миру гледати и уживати у фудбау. Да ће након напуштања стадиона, владати мртва тижина на стадиону је свима јасно. Може се само нашим србијанским колегама све најбоље пожељети у борби против криминалца министра, једнога преварантскога закона и његовога широкога тумачења... Позитивно је порасло интересовање медија. Даље одвијање ситуације је тешко предвидјети. Делије имају паролу, која гласи: ,, Неспособан си био као лопов" – ,,Неспособан си и као полицајац". На то имају и пјесму против министра."..на крају биће наша побједа". Један бољи завршетак и жеље са србијанаску сцену се не може наћи.

СЛОБОДА ЗА УЛТРАСЕ!

П.С. слике у оргинал формату...
http://www.sendspace.com/file/mawik6

П.П.С.Хвала Heshis-у са форума Лешинара за превод!
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Red Star Forever on January 04, 2008, 09:38:42 AM
Quote from: "Вечити ДЕЛИЈА"
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=25254

Quote:
..........


и ове године ,,Блиц" у својој студији ,,Најмоћнији у Србији" скреће пажњу на све оне на које смо 2007. године били поносни, чијим смо се успесима искрено радовали, а на које бисмо свакако могли и да се угледамо. Вансеријски резултати у уметности, култури и науци код нас су и даље у огромној мери резултат упорности, вере у себе и рада појединца. Чак и велика хумана дела такође су заслуге појединаца, имамо ученике који су међу најбољима у свету... Свима нама су њихови примери показатељ колико снаге имају људи који верују у себе и не штеде је ни када су други у питању. Величанствена је и жена која се годинама упорно и готово тврдоглаво бори против корупције у земљи. Плашили су је, али се није уплашила ни политичара, ни финансијских и привредних центара моћи. Велики је број величанствених људи које не можемо да поменемо на овом простору. На нашем списку нема првог и последњег. Наших 20 величанствених поређани су само по азбучном реду.

..........

Небојша Трајковић

Припадник Жандармерије Небојша Трајковић, којег су 2. децембра на стадиону ,,Маракана" дивљачки напали навијачи Црвене звезде, тукли га поломљеним столицама, шутирали, а један од њих чак покушао да му запаљену бакљу угура у уста, био је и жртва и велики херој овог трагичног догађаја. Упркос дивљачког насртаја на њега, при чему му је живот озбиљно био угрожен, Трајковић је задржао прибраност и, мимо могућности да се заштити ватреним оружјем и пуца на нападаче, одлучио да избегне крвопролиће. Његове колеге објашњавају да полицајац на задатку, у ситуацији када му је живот угрожен, има сва овлашћена да пуца у самоодбрани. Међутим, Трајковић је хице упозорења испалио у ваздух, а онда покушао да умакне хулиганима. Чак ни када је постао свестан да нападачи неће одустати од напада на њега, оружје није употребио, већ је, свестан да би хулигани могли да се докопају његовог пиштоља, одлучио да оружје баци преко ограде, ка својим колегама који су покушавали да му притекну у помоћ. Тако је наспрам разјарених хулигана, иако већ у том тренутку тешко повређен, остао практично голорук.
Трајковића су после свега спасле колеге које су успеле на време да га извуку. Имао је бројне повреде, па је смештен на ВМА. Министар полиције Драган Јочић такође је нагласио да је Небојша Трајковић својим поступањем, одбацивањем пиштоља, исказао огромну присебност у ситуацији када би многи другачије поступили. ,,Трајковић је могао да се одбрани од напада тако што би пуцао у нападаче. Био је на дужности и изложио је свој живот опасности да не би никога повредио", рекао је Јочић.



И ево пренећу још један пост са делије.нет-а као моју подршку иницијативи против ове наше власти, полиције, земље.. Не знам ни ја чега све више.
Лепо је написано и опет понављам нека се не наставља даља расправа о овоме овде... Мислим да нема никакве потребе, већ:

Quote:

Него ајмо у сад већ нашу уходану акцију за протурањем истине.
Кажу Трајковић херој.
Ево пар детаља које сви овде требамо да знамо.
Сви смо видели снимак када трајковић пуца без потребе а око њега у кругу ода 15 метара нема никог.
Инцидент започео командант жандармерије који је јурио дечка који фотографише његовог колегу.
Истражни судија реко да ово није покушај убиства и да се прекине са притиском на њега од стране полиције и тужилаштва да се ово дело тако окартерише,јер је остало нејасно ако је постојала намера да се овоме гурне бакља у уста зашто то није и урађено.
Извештаји са ВМА показују да повреде никако нису опасне по живот ,нису чак ни тешке телесне повреде него се ради о 6 лаких телесних повреда у виду нагњачења коже и опекотина најнижег степена.
Ево сад највеће бруке и криминала,на саслушању код истражног судије "херој" Трајковић се није ни појавио и ако је 3 дан после утакмице већ био код куће,већ је код судије послат у његово име адвокат који изјављује да трајковић тај дан није ни био на дужности,већ је сам дошао да гледа утакмицу.А све је наравно криминална лаж а у намери да се заштити командамт жандармерије који га је послао на задатак,значи понављасе случај малог Васића када се на суду по налогу врха жандармерије појавло 3 припадника која су изјавила да су пуцали а све то да би заштитили злочинца.
И ево једна веома занимљива информација за "нашег хероја" ,наиме против Трајковића се води интерна исртага по тужби особе од које је он купио стан,наиме власник стаана тужио је жандарма јер му ја за куповину стана дао око 60 000 лажних евра,а када му се власник пожалио и захтевао да му или врати стан или дају праве паре,добио је само претње да мора да ћути да га он и његови саборци неби ућутали,реко је само како сам ја теби то дао дај и ти неком другом у све је уреду.
Иначе кад се скоро прочуло овај скандал неко из врха МУП-а је ово наредио да се о овоме строго ћути, и наравно немогуће је тек тако доћи да инфо о овоме.

Све у свему другови-браћо ајмо, куцајмо истину на свим сајтовима кренувши од овог блица.
Title: C.K.C.K. Хроника
Post by: Majka Mara on April 23, 2008, 11:00:41 PM
http://www.kurir-info.co.yu/clanak/kurir-17-04-2008/radovci-kao-u-abu-graibu
http://www.kurir-info.co.yu/clanak/kurir-23-04-2008/mucenje

Quote...davali su nam injekcije protiv bolova kako bismo izdržali što više batina. Koliko su uživali u mučenju, najbolje govori to da su neki od njih kamerom na mobilnom telefonu snimali prebijanje. Čak su nekima od nas odbili da vrate mobilne telefone oduzete po privođenju u stanicu...

:zbunjen
:o
:(
Title: Одг: C.K.C.K. Хроника
Post by: Majka Mara on September 19, 2008, 12:00:40 PM
Навијач осуђен на 10 година затвора
Навијач Црвене звезде Урош Мишић (19) осуђен је у Окружном суду у Београду на 10 година затвора, за кривично дело покушај убиства припадника Жандармерије Небојше Трајковића на фудбалској утакмици Црвена звезда - Хајдук из Куле.


Судско веће је оценило да је напад на Трајковића, кога је Мишић напао упаљеном навијачком бакљом, покушавајући да му је угура у уста, представљао "линч службеног лица", пошто Трајковић није дао повода за напад.

Осуђени Мишић и тужилаштво имају право жалбе на пресуду у року од 15 дана по пријему њеног писменог отправка.

Због учествовања у пребијању Трајковића на тој утакмици, двојица навијача "Црвене звезде" осуђена су, 5. септембра, у Другом општинском суду на затворске казне.

Милош Зимоња је осуђен на годину дана и осам месеци затвора, а Славиша Дракул на годину дана затвора, због кривичног дела насилничко понашање на спортској приредби, из Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама.

Због нереда на тој утакмици, у Другом општинском суду у току је допуна истраге против генералног секретара ФК "Црвена звезда" Зорана Дамјановића, директора стадиона Миодрага Ћоровића, комесара за безбедност стадиона Новице Мијушковића и делегата ФСС на тој утакмици Радета Поповића.

Дамјановићу, Ћоровићу, Мијушковићу и Поповићу на терет се ставља кривично дело "тешко дело против опште сигурности", због сумње да нису предузели све мере и активности за спречавање нереда на стадиону у току утакмице.


У ЗАТВОР СУДИЈЕ - СЛОБОДА ЗА ДЕЛИЈЕ
Title: Одг: C.K.C.K. Хроника
Post by: Majka Mara on September 22, 2008, 01:05:22 PM
(http://img360.imageshack.us/img360/8543/frsrbut1.jpg)
(http://img235.imageshack.us/img235/8985/net115gp1.jpg)
(http://img71.imageshack.us/img71/7835/16mq5.jpg)
(http://www.imageshack.gr/files/o00hod6tngyndaejc1oq.jpg)
(http://www.lesinari1987.net/galerija/albumi/korisnicke_slike/10001/0809_borac-travnik_19.jpg)
Title: Одг: C.K.C.K. Хроника
Post by: ОртоДелија on November 24, 2008, 12:50:50 PM
POLICAJCI NAS TUKLI IZ OBESTI

Stradali ni krivi ni dužni... Darko Ognjanović i Darko Pajdić

Četvorica policajaca bez ikakvog povoda brutalno su pretukla studenta Darka Ognjanovića (20) kod restorana ,,Povetarac" na Novom Beogradu, a onda su Darka i njegove drugove Miloša Gopića (22) i Darka Pajdića (23) skinuli gole! Neviđena tortura trajala je pola sata naočigled brojnih prolaznika, posle čega su pripadnici Interventne jedinice rekli: ,,Prijatno, momci" i otišli!

Darko Ognjanović i njegovi drugovi kažu za Press da su maltertirani ni krivi ni dužni i da još uvek ne znaju zašto su pretučeni i ponižavani nasred ulice!

Prijava protiv policajaca

Darko Ognjanović podneo je krivičnu prijavu protiv policajaca opštinskom javnom tužiocu i Generalnom inspektoratu policije. Darkov otac Miroljub Ognjanović kaže da ima poverenje u pravosnažne organe.

- Ukoliko pravosuđe ne uradi svoj posao kako treba, pokrenuću privatnu istragu. Živeli smo godinama na Kosovu i ovo nismo nikada doživeli. Eto, usred Beograda umalo da mi dete pogine od srpske policije - kaže otac Miroljub.

- U subotu ujutru oko 1.30 časova došli smo na brod-restoran ,,Povetarac" na Savi kod Starog sajmišta. Bio je poluprazan, pa smo samo popili po jedno piće i krenuli do automobila da bismo otišli na neko drugo mesto. Na parkingu smo seli u ,,BMW 5", čiji je vlasnik Miloš Gopić. Čim smo seli u auto, neko je nasilno otvorio vrata i počeo da me davi i vuče za vrat! Na tom delu parkinga bilo je mračno. Pomislio sam da nas neko pljačka. Izvukli su me napolje i bacili na zemlju pored kola. Taman sam ustao i napadače pitao šta traže, jer sam i dalje mislio da nas pljačkaju, kada su me ponovo udarili u glavu, od čega sam pao na zemlju. Neko me je uhvatio za vrat i počeo da mi vuče zlatni lanac. Toliko me je davio da sam mislio da ću se ugušiti - kaže Darko Ognjanović.

On objašnjava da je u jednom trenutku u mraku video policijske uniforme.

- Tek tada mi ništa nije bilo jasno. Nisam kriminalac i nikada nisam bio u bilo kakvom sukobu sa policijom. Ne znam koliko su me tačno tako šutirali i udarali palicama. Tek kada sam rekao, a morao sam da lažem, da mi otac radi u SUP-u Voždovac, prestali su batinanje i pokušaji da mi skinu lančić. Uspravili su me i zajedno sa dvojicom drugova postrojili pored njihovog džipa.

Naš sagovornik kaže da to nije bio kraj torture.

Mesto napada... Parking kod splava ,,Povetarac"

- Pretresli su naš automobil. U njemu nisu ništa našli, a onda je jedan od policajaca pitao odakle nam novac za provod i automobil i naredio nam da se skinemo! Svukli smo jakne, košulje, pantalone, cipele. Ostali smo samo u gaćama, a oni su nam rekli: ,,Skidaj sve! I gaće!" Stajali smo goli, a oni su onda tražili da kažemo ime, prezime, ime oca i datum rođenja. Jedan od policajaca je naše podatke upisao u rokovnik. Pored nas je prolazilo dosta ljudi jer se tu nalaze splavovi. Gledali su u nas, a mi smo stajali goli! Nikada nisam bio tako ponižen. Nisam smeo da se bunim. Od straha sam samo ćutao - rekao je Ognjanović, i dodao:

- Posle pola sata torture rekli su nam da se obučemo i da možemo da idemo. Pitao sam zašto su nas tukli, a oni su nas samo pogledali i jedan od njih je rekao: ,,Ko vas je tukao?! Tišina i nikome ni reči"! Kada su odlazili, samo su nam dobacili: ,,Prijatno, momci!"

Ognjanović i njegov drug Darko Pajdić kažu da nijednog momenta nisu pružili otpor niti bilo kakav povod za ovako divljačko ponašanje i da dok su ih tukli nisu mogli ni reč da progovore. Mladići kažu da su se dvojica policajaca osećala na alkohol i da su bila vidno pijana.

Nakon torture, Darko Ognjanović je otišao u Urgentni centar jer je od jakih udaraca palicom po glavi i vratu imao vrtoglavicu i veliku glavobolju. Lekarskim pregledom konstatovane su povrede po vratu, a daljim pregledima utvrđeno je da u mokraći ima krvi, kao posledicu više udaraca nogom u testise.

Darko Ognjanović kaže da potiče iz ugledne porodice, kao i njegovi drugovi, i da nikada nije imao problema sa policijom.

Brutalno... Policajci udarali po vratu i davili Ognjanovića

- Majka mi je lekar specijalista, a otac diplomirani ekonomista Poreske uprave u Beogradu. Ja sam odličan student druge godine Ekonomskog fakulteta - kaže Darko.

Komandant Interventne jedinice Nebojša Dragović kaže za Press da će ovaj incident biti ispitan.

- Reagovaćemo posle detaljne provere i prikupljanja svih činjenica. Ako je bilo prekoračenja ovlašćenja od strane policajaca, oni će snositi sankcije i biće adekvatno kažnjeni - rekao je Dragović.

(Press)

>:( >:(
Title: Одг: C.K.C.K. Хроника
Post by: Вечити ДЕЛИЈА on December 16, 2008, 12:01:33 AM
Слуге режима претукле студента у Аранђеловцу!


Јесте видео са У92, али нема потребе да се брише:

http://blip.tv/file/1579061


- Текстуална верзија:
QuoteБошко Мијаљевић, отац студента четврте године Факултета организационих наука Немање, који је хоспиталозован и задржан у аранђеловачкој болници - пошто му је у недељу по подне позлило од удараца, задобијених у раним јутарњим сатима - изјавио је да је полиција претукла његовог сина и да ће подићи кривичну пријаву против тројице полицајаца.

Бошко Мијаљевић је рекао за Тањуг да су тројица полицајаца (приликом контроле саобраћаја), уз псовке, песницама и ногама ударали Немању и шутирали где су стигли, а затим му претили да о томе не сме "ништа да зуцне".

"Немања их је упозорио да ће их пријавити, а полицајци су онда почели да 'тргују' с њим рекавши му да му неће одузети дозволу и писати кривичну пријаву, ако буде ћутао" каже Бошко, који је на позив свог сина отишао у улицу Возда Карађорђа, где се све то дешавало.

Немању су одвели у Хитну помоћ, па у Дом здравља, а онда кући, али пошто му је позлило, одвезли су га у болницу, где је и задржан. Њему је напрсло ребро, има потрес мозга, хематоме на глави, бутинама и на леђима и по препоруци неуролога, др. Милице Перишић, је пребачен у Клиничко-болнички центар у Крагујевцу, где ће бити прегледан на скенеру.

Нешто раније, командир полицијске станице у Аранђеловцу Зоран Пузовић изјавио је Тањугу да на основу досадашњих провера није утврђено да је аранђеловачка полиција претукла Немању Мијаљевића.

Пузовић је објаснио да су у недељу ујутро, око 3:40 сати, полицијски службеници покушали у улици Вожда Карађорђа да зауставе возило које им је долазило у сусрет, ради рутинске контроле.

Према његовим речима, возач није поступио по наређењу, чак је повећао брзину, а затим се сам зауставио у једној од оближњих слепих улица.

Пошто је одавао знаке алкохолисаности, извршен је алко-тест, на основу кога је утврђено да возач има алкохола у крви изнад дозвољене границе.

Како се Мијаљевић нашао у болници тек у недељу увече, 16 сати после тог догађаја и зашто је тек тада затражио помоћ, утврдиће истрага, казао је Пузовић.

"Провере су у току, интензивне су и биће настављене, а ако се утврди да су службеници имали елементе непрофесионалног и незаконитог понашања, предузећемо све законом предвиђене мере", рекао је Пузовић.

(Тањуг)



пс. Предлажем да се ова тема постави као битна ("лепљива") на овом подфоруму
Title: Одг: C.K.C.K. Хроника
Post by: veki90- on January 10, 2009, 05:18:06 PM
najveci su neprijatelj drzave....
Title: Одг: C.K.C.K. Хроника
Post by: ОртоДелија on January 11, 2009, 01:20:39 AM
Е ако си ти нама рекла...И то још на латиници...