Ta prva sezona u novom sastavu Dzajic - direktor, Stankovic - trener, Pizon - kapiten, donela je Zvezdi i najveci uspeh do tada na internacionalnoj sceni. U prvoj utakmici prvog kola kupa UEFA to nije moglo ni da se nasluti. U Berlinu (istocnom) domaci Dinamo pregazio je Zvezdu sa 5:2. Centarfor Ridiger bio je nezadrziv, sam je postigao tri gola. Cak i u revansu u Beogradu opet je Ridiger odveo goste u vodjstvo od 1:0, a tako je zavrseno i prvo poluvreme. Na svu srecu posle odmora doslo je do neverovatnog preokreta. Za 32 minuta ekipa Dinama primila je cetiri gola (Sestic 2, Savic i Jovanovic) i Zvezda je pobedila sa 4:1. Cetvrti put mreza gostiju zatresla se minut pre kraja.

Nista lakse nije bilo ni sa sledecim protivnikom Sportingom iz Hihona. U Spaniji Nikola Jovanovic je iskljucen vec posle pola sata igre. Ipak Zvezda je pogotkom Cvijetina Blagojevica pobedila sa 1:0. Revans u Beogradu zamalo da donese ogromno razocarenje. Spanci su prvi stekli prednost autogolom Zdravka Borovnice. Izjednacio je Vladimir Petrovic tek devet minuta pre zavrsetka i odveo Zvezdu u trece kolo.

Na red je doslo jedno od najvecih imena u svetskom fudbalu - slavni Arsenal iz Londona. U Beogradu je izvojevana pobeda od 1:0, strelac opet Cvijetin Blagojevic. Revans je trebao da se odigra 6. decembra 1978. na stadionu Hajberi. Petrovic, Muslin, Borovnica, Milosavljevic, Blagojevic pleli su paukovu mrezu iz koje Englezi ma koliko zustri i borbeni nisu uspevali da se ispetljaju. Ipak u 67. minutu arsenalov napadac Sanderlend je glavom savladao golmana Stojanovica - 1:0. Tim vodjstvom Arsenal je zbrisao zvezdinu prednost iz Beograda. Borba je posle toga postala jos zesca. U poslednjim trenutcima, kada su svi vec ocekivali da ce se igrati i nastavci, Petrovic je majstorski prevario dvojicu protivnika i poslao dugacku loptu cak na levu stranu. Blagojevic je utrcao i odmah centrirao. Vodja navale Dusan Savic zahvatio je loptu svom snagom i izjednacio na 1:1.

Na prolece novi protivnik Crvene Zvezde je jos jedan engleski tim. Vest Bromvic Albion. Prva utakmica u Beogradu. Slabije je igrala Zvezda nego obicno, ali ipak pobedila sa 1:0. Gol je cetiri minuta pre kraja postigao Dusan Savic izvanrednim sutem iz slobodnog udarca. U revansu 1;1 i to zahvaljujuci pogotku Milosa Sestica u samoj zavrsnici meca.

U polufinalu Herta iz Berlina. Prvu utakmicu u Beogradu Zvezda dobija sa 1:0. Revans u Berlinu na velikom Olimpijskom stadionu. Dve kobne greske i vec u 18. minutu Herta vodi sa 2:0. Polako inicijativa prelazi na stranu Crvene Zvezde i posle odmora Sestic smanjuje na 2:1, i to je dovoljno da Herta bude eliminisana.

Ostale su jos dve finalne utakmice protiv Borusije iz Menhengladbaha 9. maja u Beogradu i 23. maja u Diseldorfu. Na zalost, nisu se srecno zavrsile. U Beogradu je bilo 1:1 (Sestic i autogol Jurisica) a u Diseldorfu 1:0 za Borusiju (Simonsen iz penala).
U finalnim mecevima Zvezda je igrala u sastavu: Stojanovic, Jovanovic, Jovin, Muslin, Miletovic, Jurisic, Petrovic, Blagojevic, Savic, Milosavljevic, Sestic.

inace uskoro cu odraditi DVD sa jedva skrpljenim VHS parcicima sa pojedinih utakmica iz ove sezone, ali bolje ista nego nista. bilo bi dobro da neko u par reci opise i kako je navijacki izgledao taj pohod do finala UEFE.