Притисак да Св.Софија у Цариграду опет буде православни храм

Свим православним хришћанима:

Европски Парламент врши притисак на турску владу како би се црква Свете
Софије из музеја вратила својој литургијској намени у православни храм.
Свакако, Европски парламент је поставио захтев којим предвиђа да ће ову
иницијативу уврстити у предуслове за пријем Турске у Европску унију уколико иницијатива буде подржана са 1.000.000 потписа.
Од Вас се тражи да дате свој глас логујући се на линк
http://www.hagiasophiablog.com./contact-secure.php Ово је прилика за сваког од Вас да утичете на светска догађања. Окупите што више својих православних и других пријатеља хришћана како би потписали петицију и дали свој допринос историји. Како би отпочела процедура расправе о овој иницијативи и примена притиска од стране Европског Парламента према Турској неопходно је прикупити 1.000.000 електронских потписа.

Већ је, у току једне недеље, и без објаве ове иницијативе у штампаним и
електронским медијима, прикупљено преко 50.000 потписа.
извор:www.dejanlucic.net

П.С.

Ширите даље!

Иначе Агиа Софија је за мене светиња.Подигао га је Константин око 330 године.Био је у православним рукама до 1453 када је освојен од стране Турака.Кемал Ататурк га је након секуларне револуције претворио у музеј.У овом храму су крунисани сви Ромејски(погрешно је говорити Византијски јел је то назив који су Латини дали) владари.Овај храм је од непроцењиве важности за православне и све верујуће.

Једна мала дигресија колико вас зна шта значе 4 оцила и двоглави орао на нашем грбу?Четри оцила значе цар царева,цару царује,а једна глава  орла представља државу,а друга цркву.Орао је симбол њиховог јединства.Наш грб је преузет од Ромеја.

Поздрав

Идеја је одлична, позивам све да се укључе у акцију.
А за оциле и орла, ја сам један од оних који је знао.  namigivanje



Такође настанак наше њаставе је занимљив.У доба борбе против Турака од 1804-1815 руске трупе су помагале Србима у борби против Турака.У одређеном броју битака Руси нису учествовали из
оваквих или онаквих разлога.Вожд Карађорђе је одлучио да се руске заставе окрену и на тај начин покаже Турцима да  су ипак Руси са нашом војском.Иначе грб Србије у то време је била дивља свиња,због огромних пространстава под храстовим шумама у којима су живеле дивље свиње и основног занимања тадашњих Срба узгајања свиња.Чак је Царински рат са Аустријом избио због извоза свиња.

Ја лично подржавам промену  речи српски.То је мој лични став

Извините што сам одлутао од теме.Поздрав
namigivanje

Извињавам се због погрешне информације око године издрадње.Цар Константин је само дао идеју за издрадњу,а каснији владари су то спровели у дело.


Аја Софија



Аја Софија или Света Софија такође позната и као Црква свете мудрости (грч. Αγία Σοφία, Агίа Софίа, лат. Санцта Сопхиа или тур. Аyасофyа), је џамија у Истанбулу, некадашњем Константинопољу (Цариграду). У доба византијског царства чинила је један од делова тзв. Велике цркве.

На месту цркве коју је изградио Теодосије ИИ а која је изгорела у време владавине цара Јустинијана 532. године саграђена је и отворена само пет година касније Света Софија. Она је постала црква у којој се одвијало крунисање византијских царева.

Након пада Цариграда 1453. године султан Мехмед Освајач наредио је да се црква претвори у џамију. Уклоњена су звона, олтар, 15м велики сребрни иконостас а иконе су покривене малтером који је накнадно исцртан муралима у духу Ислама. Током трајања Отоманске империје црква је реконструисана и додата су четири минарета.

Касније је преко пута, по узору на цркву Свете Софије саграђена султан Ахметова или Плава џамија која представља бисер отоманске архитектуре.

Године 1935. годину дана након доласка на власт Кемала Ататурка, и 482. године након пада Константинопоља, донета је одлука да се Аја Софија претвори у музеј.

Аја Софија данас представља један од најзначајнијих споменика светске културне баштине и налази се на листи Унеска. Данас је музеј, али постоји и иницијатива да се поново претвори у цркву.

Недавно су отпочели радови на рестаурацији цркве те се почело са уклањањем малтера и откривањем прелепих икона урађених у злату из времена Византије.

нисам сигуран да ли треба потписати ову петицију и навешћу пар разлога због чега

1.пробисвети и безбожници из европског парламента са једне стране хоће нама да одузму косово и дају шиптарима а са друге стране се праве добри са светом софијом.тако да ја сумњам у искреност њихових намера.

2.већина грка су мишљења да док се константинопољ не врати грчкој нема сврхе да света софија поново функионише као православни храм,и нашта ће то да личи,православни свештеници држе литургију у светој софији а напољу 4.хоџе завијају са оних минарета који опкољавају храм.

3.турци у европи!они не припадају европи њих треба послати назад одакле су дошли а не признати их као европску земљу.

Quote from: "uncle vanja"нисам сигуран да ли треба потписати ову петицију и навешћу пар разлога због чега

1.пробисвети и безбожници из европског парламента са једне стране хоће нама да одузму косово и дају шиптарима а са друге стране се праве добри са светом софијом.тако да ја сумњам у искреност њихових намера.

2.већина грка су мишљења да док се константинопољ не врати грчкој нема сврхе да света софија поново функионише као православни храм,и нашта ће то да личи,православни свештеници држе литургију у светој софији а напољу 4.хоџе завијају са оних минарета који опкољавају храм.

3.турци у европи!они не припадају европи њих треба послати назад одакле су дошли а не признати их као европску земљу.


Апсолутно се слажем са тобом,само желим још да додам да је тренутно навјвећи проблем полажај Васељенског патријарха који столује у Фенеру,који је изложен непрестаним нападима исламских фундаменталиста.То је први проблем који најпре мора да се реши па тек онда долази ово остало.

Ја као Православац никада неђу прихватити да свети град Константинопољ буде у рукама неверника.


склањајте ове минарете браћо ово јесте некад био храм Васељенске Патријаршија а сада је саму музеј који личи на време када је ту била џамија
СНАГА БЕЛОГА ГРАДА НЕК НОСИ ТЕ САДА... !!!

Јел неко зна да објасни разлику између васељенског и јерусалимског патријарха,тј. ко је по "чину јачи"-а поента питања је уствари:где је "централа" свим правосалвним црквама?

Quote from: "bojan"Јел неко зна да објасни разлику између васељенског и јерусалимског патријарха,тј. ко је по "чину јачи"-а поента питања је уствари:где је "централа" свим правосалвним црквама?

Јерусалимска патријаршија је под јурисдикцијом Цариграске патријаршије.То је и поента источних цркава да нема главног већ да су сви једнаки и да су цркве строго националног карактера за разлику од католичке која је универзалистичка и нема национални карактер већ тежи за глобалном доминацијом.Појам васељенски је реликт из средњег века када је Ромејско царство(ружно је рећи Византија) било највећа цила у сваком погледу и војном и културном.Из тог времене остаје назив за поглавара Царигарадке патријаршије-Васељенски патријарх( у преводу васионски патријарах,први међу једнакима).Папа је само један од патријарха и има своје место на Васељенском сабору.То овај исти никада није хтео да прихвати јел католичка црква тежи глобалној доминацији међу свим хришћанима.

ево све ти је човек лепо објаснио и све је тако само што се Васељенски Патријарх назива први међу једнакима (Осталим Патријарсима српским,грчким,руским.......) тако да ипак Цариградска има неку превласт мада је она само из поштовања формално све помесне Православне Цркве су у истом рангу.

П. С. Рим је био једна од пет Патријаршија али он је давно одпао од Хришћанства тј Православља.
СНАГА БЕЛОГА ГРАДА НЕК НОСИ ТЕ САДА... !!!

Ево једног текста да би боље упознали организацију наше цркве.

Српска православна црква је једна од помесних православних цркава и заједно са осталим православним црквама чини јединствену Цркву.

Своју аутокефалност Српска православна црква стекла је иницијативом Светог Саве 1219. године. Данас она је у рангу патријаршије и има епархије и парохије у Србији и Црној Гори, затим у осталим републикама бивше Југославије као и у Европи, Северној Америци, Аустралији и свуда по свету где живе православни Срби.

Патријарх

Патријарх српски Павле
На челу Српске православне цркве налази се патријарх, сада је то патријарх Павле. Особи са титулом патријарха се протоколарно обраћа са: Његова светост Господин Господин. Све значајне одлуке за живот цркве доноси Свети архијерејски Сабор који чине сви архијереји (епископи и митрополити) Српске православне цркве и који се састаје два пута годишње на пролећном и јесењем заседању. Осим тога, постоји и Свети архијерејски Синод који управља Црквом и чине га 6 архијереја и патријарх. Синод се састаје чешће него Сабор.


Значајно је поменути да је Српска православна црква једно време имала седиште у Сремским Карловцима као митрополија, а затим и као патријаршија, све до 1920.

Српски Светитељи
Најзначајнији светитељи Српске православне цркве су:

свети Сава, први српски архиепископ
свети Симеон Мироточиви
свети кнез Лазар
свети краљ Стефан Дечански
свети Василије Острошки
свети Петар Цетињски
свети Јоаникије Девички
свети владика Николај Велимировић
и још велики број светитеља, преподобних, великомученика и мученика коју су пострадали исповедајући православну веру. Потпунији списак можете погледати на страници Свети Срби.

Храмови и Манастири
Српска православна црква има велики број храмова и манастира.

Међу најпознатије и најзначајније спадају:

Храм Светог Саве на Врачару, Саборна црква и Црква светог Марка у Београду,... манастири: Хиландар, Студеница, Жича, Грачаница, Дечани, Сопоћани, Пећка патријаршија, Девич, Милешева, Раваница, Љубостиња, Ћелије, Троноша, Острог, Цетињски манастир, Хопово, Крушедол, Враћевшница, Манасија, Ђурђеви Ступови, Лепавина, Крка, Крупа, Драговић, Бањска, Пива, Савина, Соко, Горњак, Витовница, Радовашница, Тавна, Моштаница, Добрун...

Многи од ових манастира и цркава су настали у време Немањића (12. век) и имају иконе и фреске од изузетног значаја и вредности за целокупну светску културу, а нарочито за хришћанску културу и цивилизацију. Стога је УНЕСКО на листу светске културне баштине до сада уврстио манастире: Високи Дечани, Студеница и Сопоћани, док се у поступку налазе и манастири: Грачаница и Пећка патријаршија, као и црквa Богородице Љевишке у Призрену.

Православне Патријаршије
Правослана црква сматра да је православље остало верно изворном хришћанству након 1054. године. Поред тога Српска православна црква има и своје специфичне одлике у односу на друге православне цркве, а једна од њих је и крсна слава коју немају остали православни народи.

Друге православне цркве са рангом патријаршије су: Васељенска патријаршија, Александријска, Антиохијска, Јерусалимска, Руска, Бугарска, Румунска и Грузијска. Православна црква у Грчкој има ранг архиепископије.

И Грчка Православна Црква има ранг Патријаршије
СНАГА БЕЛОГА ГРАДА НЕК НОСИ ТЕ САДА... !!!

Quote from: "MRZIM_PARTIZAN"И Грчка Православна Црква има ранг Патријаршије

Нема.Врховни поглавар свих православних Грка је Његова Светост Господин Вартоломеј.У оквиру организације Васељенаска Паријаршија се састоји из више архиепискохија које се касније деле на епископије.Грчка архиепископија је само једна од архиепископија под жезлом Патријарха Вартоломеја.

И СПЦ је једно време признавала Васељенског Патријарха као свог поглавара,па је касније уздигнута на виши ранг,архиепископије заслугом Светог Саве.Исто важи и за Охридску архиепископију која је потпала под јурисдикцију СПЦ у време Немањића(Цара Душана),а пре пар годинасе налази у канонском јединству са нашом црквом,што скопљански изроди неће да прихвате,па прогоне наше свештенике и малтеретирају их,пример Владика Јован.

Брате Његову Светост Патријарха Вартоломеја признају за поглавара све помесне Православне Цркве па и наша (СПЦ) јер је он први међу једнакима Патријарсима свих Помесних Православних Цркава namigivanje

ево линк о Грчкој Православној Цркви http://hr.pravoslavno-hriscanstvo.com/orthodoxy/churches/greece/

званични сајт Грчке Православне Цркве www.ecclesia.gr :rofl
СНАГА БЕЛОГА ГРАДА НЕК НОСИ ТЕ САДА... !!!

Quote from: "MRZIM_PARTIZAN"Брате Његову Светост Патријарха Вартоломеја признају за поглавара све помесне Православне Цркве па и наша (СПЦ) јер је он први међу једнакима Патријарсима свих Помесних Православних Цркава namigivanje

ево линк о Грчкој Православној Цркви http://hr.pravoslavno-hriscanstvo.com/orthodoxy/churches/greece/

званични сајт Грчке Православне Цркве www.ecclesia.gr :rofl

Колико ја знам у молитвама се не помиње Васељенски патријарх,него само Његова Светост Патријарх Павле.Неоспорно је то да ми њега признајемо за врховни ауторитет међу православцима и упоште у хришћанству,али није он поглавар СПЦ.
Ако гршим нека ме неко исправи.Волео бих да нешто ново научим.

Quote from: "Војник_севера"
Quote from: "MRZIM_PARTIZAN"Брате Његову Светост Патријарха Вартоломеја признају за поглавара све помесне Православне Цркве па и наша (СПЦ) јер је он први међу једнакима Патријарсима свих Помесних Православних Цркава namigivanje

ево линк о Грчкој Православној Цркви http://hr.pravoslavno-hriscanstvo.com/orthodoxy/churches/greece/

званични сајт Грчке Православне Цркве www.ecclesia.gr :rofl

Колико ја знам у молитвама се не помиње Васељенски патријарх,него само Његова Светост Патријарх Павле.Неоспорно је то да ми њега признајемо за врховни ауторитет међу православцима и упоште у хришћанству,али није он поглавар СПЦ.
Ако гршим нека ме неко исправи.Волео бих да нешто ново научим.

не грешиш него си рекао исто што и ја наравно да га све Православне Цркве признају за врховни ауторитет наравно свака од њих има свог Патријарха namigivanje
СНАГА БЕЛОГА ГРАДА НЕК НОСИ ТЕ САДА... !!!

http://www.pravoslavnikalendar.com/

Можете га пребацити на свој компијутер,тако што ће те притиснути преузми опцију.За мене је ово јако користан програм.

Quote from: "Војник_севера"http://www.pravoslavnikalendar.com/

Можете га пребацити на свој компијутер,тако што ће те притиснути преузми опцију.За мене је ово јако користан програм.

Одличан програм брате  :ruke  Значи на овој страници могу да скинем и нови календар за идућу годину ?