Упокојио се у Господу Архиепископ атински и све Јеладе Г. Христодул
28. јануар 2008 - 10:37

Његово Блаженство Архиепископ атински и све Јеладе Христодул, првојерарх Грчке Православне Цркве, преминуо је јутрос у 6 часова по грчком времену, у 69. години живота. Архиепископ је већ седам месеци боловао од рака, а упокојио се у својој резиденцији.

Опело ће бити служено у четвртак, у 10 часова у Саборном храму у Атини, а затим ће посмртни остаци Архиепископа бити сахрањени на Првом атинском гробљу (алеја великана) уз највеће државне почасти. На опелу се очекује присуство представника свих Православних Цркава. Представник Српске Православне Цркве на сахрани биће Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, a Охридску Архиепископију представљаће Архиепископ охридски и Митрополи скопски Г. Јован.

"Он је приближио Цркву младима и савременом друштву и радио на томе да се реше савремени социјални проблеми," истакао је у свом саопштењу поводом овог немилог догађаја, Премијер Грчке г. Костас Караманлис.

Пошто су посмртни остаци Блаженопочившег Архиепископа Христодула већ постављени у атинској Саборној цркви, верници Грчке Цркве ће се молитвено сећати и опраштати од свог Првојерарха до четвртка.

Његово Блаженство Архиепископ атински и све Јеладе Христодул (Χριστόδουλος) (у свету Христос Параскеваидис - Χρήστος Παρασκευαΐδης) рођен је 16. јануара 1939. у Ксанти, у Северној Грчкој. Године 1962. дипломирао је на Правној школи, а 1967. године завршио је Богословску школу. Године 1961. рукоположен је за ђакона, а после четири године за свештеника. Девет година служио је као проповедник и духовник у Цркви Успења Пресвете Богородице у Атини, а седам година је био главни секретар Светог и свештеног Синода Јеладске Православне Цркве.

Изабран је за Митрополита 1974. године, а за Архиепископа атинског и све Јеладе 1998. године.

Био је доктор богословских наука, а говорио је француски, енглески, италијански и немачки језик. Био је аутор многих научних и пастирских књига. Добио је почасни докторат Универзитета Крајове и Јашија, Богословског факултета Српске Православне Цркве у Београду. Био је велики радник на пољу мисије и рада са младима. Посебно је радио на развијању харитативне делатности. Истакао се у успостављању добрих односа са Римском Црквом и са институцијама Европске Уније.

Архиепископ Христодул је играо водећу улогу против напада НАТО на Србију 1999. године.



Браћи саучешће!!!
СНАГА БЕЛОГА ГРАДА НЕК НОСИ ТЕ САДА... !!!