Сутра у 14 часова,на платоу испред ректората,одржаће се велики студентски протест против наказног спровођења реформи и увођења квази болоње,против огромних школарина и још много тога...Цитираћу позив да не дужим много,а јако је важно да нас буде много сутра и да им направимо шоу у граду!Долазе студенти свих факултета,а према У92 долазе и студенти из других градова.Небитно је да ли сте дали услов,тј. да ли вас дотичу или не ове измене закона,битно је да покажемо солидарност сутра и да се супротставимо катастрофално организованом систему!

QuotePoziv na protest!

Studenti svih fakulteta! Dođite u petak, 17.oktobra u 14h na Plato ispred Rektorata (Studentski Trg 1) da zajedno započnemo borbu protiv:

! visokih školarina i njihovog samovoljnog određivanja!
! problematičnog sprovođenja reformi!
! neprestanog kršenja zakona, hirovitih promena statuta!

Započnimo borbu za PRAVEDNIJI SISTEM OBRAZOVANJA!

Pojavite se u petak i izrazite svoje nezadovoljstvo, ustanite protiv
nepravde i ujedine se sa svojim kolegama. Dođite da svojim prisustvom
pokažemo da studenti nisu postali apatična gomila podložna jeftinim
manipulacijama, vec da su samosvesna skupina koja ne dozvoljava ponižavanje, nepravdu i pljačku!
Ne dozvolimo da nam fakultete svedu na svoje privatne biznise!

Dole školarine! Dole propale reforme!
Dole komercijalizacija znanja! Obrazovanje za sve!

Studenti za studente!

http://studentskiprotest08.blogspot.com/

Ако су исти студенти организатори ко и у суботу за оно нећу се појавити...
КОСОВО ЈЕ СРПСКО,СРПСКО ОСТАЋЕ!

ма битно је да се бунимо против власти!
I just want to see your blood,
I just want to stand and stare.

Браћо моја, и ја сам био студент, али ово је глупост тотална... Па шлоларине су скупе већ годинама уназад и нико се није бунио због тога а било је елемената за општи социјални бунт поводом тога... То да је реформа лоша то је тачно, али зато што ће са факултета излазити незналице... Смањивање квота за упис, а већ су договорене унапред, то нема смисла... Верујте ми, из искуства мог и мојих другара, то је само медвеђа услуга... Једино вредно протеста у целој причи је овај глупави амандман везано за 20% најбољих који могу да пређу са самофинансирајућих на буџет... То је тотална глупост, увек је било ко испуни услов прелази на буџет!

Него, имали су студенти још много ралога за протествовање па нису... Космет пре свега... 
Quote from: vasvla"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "

Па зар мислиш да би Слобадан(ка) Турајлић која ће бити данас једна од главних на протесту, повела акцију за Космет...Јасно се зна њен став о Космету и акцијама за исти...
КОСОВО ЈЕ СРПСКО,СРПСКО ОСТАЋЕ!

за рсф

не могу да кажем да су студенти имали неке озбиљније акције за косово,
али ипак није ни да су само посматрали.
сви знамо да су били организовани сви универзитети на оном фебруарском протесту за косово,
па да су такође ти исти савези,уније,парламенти (о којима немам баш неко мишљење) у више наврата организовали бусеве који су ишли у косовску митровицу и протествовали заједно са студентима оданде.

далеко од тога да је урађено много,али свакако није баш да нису ништа урадили.
I just want to see your blood,
I just want to stand and stare.

Не знам ко је та,али што се тиче конкретних разлога за протест ево на мом факсу је школарина била прошле године 85.000 а ове године 96.000.Па јебем му матер шта се то променило на боље за 12 месеци у друштву или у ономе што од факса добијамо да бисмо плаћали 11.000 више?Следеће године ће бити преко 100.000,једном мора да се пресече.

РСФ,квоте се смањују јер невиђено мали број студената може да исполаже испите,а то није зато што су људи глупи,јер нису,него зато што су програми исти као и кад си ти студирао,само сада смештени у један семестар.При томе,сваке недеље имаш колоквијум из другог предмета,а кад дођеш на испит ничега се не ослобађаш са колоквијума,него ти је он још услов да уопште можеш да изађеш на испит.То нема везе са болоњом каква се спроводи у свету.А да не причам да ако ти фали неколико бодова за услов можеш да их купиш од факултета по цени коју сам факултет одређује,у преводу легализована корупција!Много је ту ствари које су катастрофалне и треба већ једном дићи глас против тога.
А што се космета тиче,студентски протест је био пар дана пре главног колико се ја сећам.

Quote from: Ђоле on October 17, 2008, 01:25:19 PM
Па јебем му матер шта се то променило на боље за 12 месеци у друштву или у ономе што од факса добијамо да бисмо плаћали 11.000 више?Следеће године ће бити преко 100.000,једном мора да се пресече.

Па, бураз, скочио је јебени евро који су ови педери са разлогом држали "доле", па сада мора да скачу и цене... Ма, јебем их...  >:( >:( >:(
Кад Шавија завија,
ЦЕО СЕВЕР НАВИЈА

Студенти су подржали фебруарски протест за Космет, и ишли су доле на Приштински универзитет.
А ово сада је нешто сасвим друго, јер када кажете студенти, то вам је преширок појам, има их пуно... има их разних и различитих!

Својевемено сам и ја делио њихов 'лебац... Знам шта значи студирати.

Овде се помињу скупе школарине. То је системска акција државе, коју је подстрекивао својевремено Шешељ, а после конкретизовао Ђинђић.
Разлога за то је више. Прво, смањује се број студената, односно и дипломаца, а то у каснијем рачуно значи повећан број високообразованих који ће бити не запослени, и вероватно отићи негде у иностранство. Друго, смањује се број година студирања. Разлог зашто је настао појам "вечити студент", је управо то што је школовање било јефтино, па се могло отезати до вечности.

Слажем се да треба протестовати против лошег образовног система који влада код нас. И зато бих подржао сутуденте.
Оно што ја видим као озбиљан проблем јесте то што ће се убрзо изједначити универзитетска диплома, и она која се "купује" на приватном факултету?! Намерно ово кажем купује, јер данас у Србији када упишете приватни факлутет, онда искеширате новац, појављујете се повремено.. није обавезно, код већине, имате књигу, која је мало стручније написана од жуте штампе, и излазак на испит подразумеве се полагање истог! Питање само да ли ћете добити нижу или вишу оцену?! Додуше не могу сви имати 9 и 10 од оцена... али Боже мој...
На приватним факултетима се не губе године, мислим нема обнављања! Бар ја нисам чуо до сада за тај појам! Важно је само да уплатите годину. Стварају се вечтачки "правници" и "економисти"!?

На државним универзитетима што видим као проблем јесте појављиавње те Болоње која је накарадно спроведена. И увођења "мастер" звања, која се чак изједначава са "дипл. инж."!?
А они који су добили дипломе, и сада треба да им се упише "мастер", значи само други папир, ништа више.. на неким факултетима се плаће и више од 50.000 динара!?!?!
Проблем је у томе што нема реизбора за професоре на сваких 4 године. Што нема контроле професора, на предавањима и испитима. Све им је препуштено. Неки свој посао коректно раде, не могу да грешим душу. Али људи моји, колико има назови професора, којима не бих дао ни у штали да предају кравама, а не младим људима, који треба да буду академски грађани!
Јавља се проблем, нпр. на једном предмету предаје 3 и више професора, сваки је написао своју књигу, а онда ако желиш да полажеш код неког другог којег ти доделе. Е то се онда плаћа као карта за Сиднеј!?!

Против оваквих ствари треба дићи глас!!!!

Браво дрвосеча,убо си у центар!
Што се тиче приватних факултета,не бих никога да потцењујем,јер врло је могуће да је знање које они тамо добијају рационалније и практично применљивије касније у послу,него ово наше бубање и разбијање главе.Али чињеница је да и ту треба да постоји неки баланс између државних и приватних факултета.
Што се школарина тиче,занимљиво ми је ово што доводиш Шешеља у контекст са тим,с обзиром да се управо радикали залажу за некакво бесплатно школовање.Нисам то знао

Радикалима је сада када су у опозицији, бесплатно школовање, мамац за нове гласаче студенте, као и њихове родитеље.
Ја знам шта је њихов лидер изјављивао крајем 90-их (када је био министар у Влади Србије), по питању студирања. Има то да се нађе негде на тв дневницима, а можда и у штампи... али знам да сигурно има.

Знање на приватим факултетима, као и неки свеобухватни образовни ниво не може да се мери са универзитетом! Поготово не сада.
Неки то покушавају изједначити, и хоће да изједначе... али пре неколико година у новинама сам чуо причу 1 девојке, која себе и своју другарицу описује овако:
Она мора да иде сваки дан на предавања, и вежбе (правни факлутет је био у питању), мора да учи све оне књижурине које има свака по 1000 страна... учи ко магарац, ретко излази, још ређе се бави осталим активностима, итд. Мора да плаћа сваки излазак на испит, и сл.
Ова њена другарица из гимназије која је тамо била знатно слабија, и вреднија. Уписује приватни правни факултет, плаћа годину, иде на предавања, када јој се свиди, излази често, путује по Србији, оде и до иностранства, има времена за фитнес, чуда, луда.. ма све стигне, и још јој је учење као рекреација, полаже испите, нема 6 и 7 у индексу. Једноставно, да јој човек позавиди...
Констатација те девојке што је на државном факултету је да ће њена другарица добити пре посао, јер је татко њен угледан (и политички активан), прогураће ћерку, а разлог зашта ће бити примљена, је бољи просек, и краће време студирања!?!?

Где то нас води, ни данас ми није јасно!

Још нешто сам хтео рећи.
Данас у Србији имате читав бизнис развијен по потању приватних факлутета... Имате приватни факултет нпр. у Пећинцима (село поред Руме), затим доле у Врању сам чуо, да има. Да не будем погрешно схваћен, немам ништа против да се у мањим срединама отварају високошколске установе, јер то много значи из више разлога, али нећу сада да дрвим око тога.
Оно што је сусштина, што нама ови из ЕУ  >:( говоре, да можемо да уђемо у исту, ако будемо имали 20-25% (ја мислим да се о том проценту ради) високообразованих људи!? Што ће рећи, да силом морамо нагурати ту цифру, како би смо били "европејци?  :o
Па су ови што отварају те приватне факлутте, одлучили да се обогате по том основу!? Зато држава, тј. ови лопови и хоштаплери у Влади и прогледавају кроз прсте  >:(

Мајко Божија, ко то кога гузи... просудите сами!

Quote from: Ђоле on October 17, 2008, 10:47:14 PM
Браво дрвосеча,убо си у центар!
Што се тиче приватних факултета,не бих никога да потцењујем,јер врло је могуће да је знање које они тамо добијају рационалније и практично применљивије касније у послу,него ово наше бубање и разбијање главе.Али чињеница је да и ту треба да постоји неки баланс између државних и приватних факултета.

И ја апсолутно подржавам све што каже дрвосеча. Ђоле, не знам да ли је тако и у Србији, а највероватније јесте, у РС су приватни факултети уствари легално куповање дипломе. Људи уопште не похађају предавања, испите полажу интернетом (!?) и на крају имају иста права као и ми "државни" који се убишмо од учења ...



Не лупај...Ја сам на приватном и дипломе се не купују,а камоли да се испити полажу преко нета...
КОСОВО ЈЕ СРПСКО,СРПСКО ОСТАЋЕ!

Уопште не лупам. Ако то није ситуација у Србији, драго ми је. Али у РС је то јасно као дан.



Quote from: ОртоДелија on October 20, 2008, 12:16:38 AM
Не лупај...Ја сам на приватном и дипломе се не купују,а камоли да се испити полажу преко нета...
То што се на твом не купују не значи и да је на осталим тако. Поједини приватни факултети су квалитетни, на појединим је довољно да будеш редован, на неким не мораш ни то

Ок...Нећу да причам како је на другим факултетима јер не знам... ;)
КОСОВО ЈЕ СРПСКО,СРПСКО ОСТАЋЕ!

Драго ми је да се и о овим стварима разговара... И моја порука је дала повода да се расправља о ангажвању студената везано за Космет, знам да је пар група било доле, један од другара из веб тима је био, али то је све минимално у односу на ангажовање студената у 90-им годинама у разним политичким догађањима... Сад су ипак неке друге ствари мало важније... Егзистенција што би се рекло...

Што се тиче  приватних факултета... Јасно је да сви немају потребан квалитет, али има и оних који по мени дају и више него државни, у смислу потребних знања за конкретна занимања... Али требаће још много воде да протече Савом и Дунавом док те ствари не дођу на своје место...
Quote from: vasvla"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "

Quote from: Red Star Forever on October 23, 2008, 07:58:54 AM
Драго ми је да се и о овим стварима разговара... И моја порука је дала повода да се расправља о ангажвању студената везано за Космет, знам да је пар група било доле, један од другара из веб тима је био, али то је све минимално у односу на ангажовање студената у 90-им годинама у разним политичким догађањима... Сад су ипак неке друге ствари мало важније... Егзистенција што би се рекло...
Не могу да тврдим сто посто али мислим да тада није било толико подељености међу младима (страначке) колико је има данас. Када гледам окружење ту је најмање 50% људи које боле курац за Космет, сматрају га као терет. А нико од њих се не замисли да је поред њега другар који је побегао оданде спашавајући живот. Ту су и они који ће да кажу Косово је Србија, али само да би испали "патриоте", а искрено им је свеједно. 
Јуче слушам кретена који каже "шта има да протествујем ја сам на буџету", данас свако гледа своју гузицу, а буне се само они који су погођени овим тзв реформама

Quote from: дрвосеча on October 17, 2008, 07:48:38 PM
Намерно ово кажем купује, јер данас у Србији када упишете приватни факлутет, онда искеширате новац, појављујете се повремено.. није обавезно, код већине, имате књигу, која је мало стручније написана од жуте штампе, и излазак на испит подразумеве се полагање истог! Питање само да ли ћете добити нижу или вишу оцену?! Додуше не могу сви имати 9 и 10 од оцена... али Боже мој...
На приватним факултетима се не губе године, мислим нема обнављања! Бар ја нисам чуо до сада за тај појам!

Као што већ Ортоделија рече, није баш све тако као што пишеш.
То што ти ниси чуо за неке ствари, то је друга ствар, али није све тако...
Можда на неким прив. факултетима, али...
Кад Шавија завија,
ЦЕО СЕВЕР НАВИЈА

Quote from: Веља on October 25, 2008, 05:24:02 AM
Као што већ Ортоделија рече, није баш све тако као што пишеш.
То што ти ниси чуо за неке ствари, то је друга ствар, али није све тако...
Можда на неким прив. факултетима, али... 

Када будем чуо да на приватним факултетима постоји обнова године, онда можемо да размишљамо о нечему што се зове бабе и бабе, а не бабе и жабе. Јер је то прва, и велика разлика међу њима.
Колико ја знам у Србији постоји само 1 факултет приватни, који није у фазону осталих.

Оно што је суштина код данашњим младих људи, што је већина оријентисана тако да преко факултета добије "папир" преко кога ће моћи да се "углави" у неке добростојеће фирме, или пошто већ раде у доброј фирми... Виде да они са факлтетима напредују, и имају многе повластице... Велику већину њих је прошла воља за учењем и смарањем на факсу, па је приватни факултет заправо права прилика за добијањем толико чеканог папира којим ће и они моћи да одскоче са тог радног места. Мисли се нема толиког цимања, а за само 4 године, добија се много.