ОТВОРЕНО ПИСМО СРПСКИХ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА ПРЕДСЕДНИКУ, ВЛАДИ И ПОСЛАНИЦИМА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ И СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
Од покрајине држава
Посебну забринутост изазива начин на који су успостављени покрајински управни окрузи
Нацртом статута Аутономне Покрајине Војводине, који ће ускоро бити пред вама, Војводини, као регионалној аутономији, припадају се поједина својства државности и суверености.
Прво право Војводине је да закључује међународне уговоре у областима из своје надлежности, које се сматра обележјем државне суверености.

Друго право Војводине је да оснива представништва, не само у регионима Европе, него и у Бриселу, што значи да ће Војводина имати своја дипломатска представништва при команди Атлантског пакта, средишњим органима Европске уније и Влади Белгије.
Треће обележје је, не толико државности, колико посебног културно-историјског, а у перспективи и националног идентитета Војводине биће Војвођанска академија наука и уметности.

Четврто обележје државности биће узурпирана законодавна надлежност Скупштине АП Војводине.
Пето обележје државности Војводине представља њено својеврсно протоколарно изједначавање са Републиком Србијом у оквиру сталне мешовите делегације, чиме се ставља до знања да Војводина није део Србије, него је равна Србији.

Противуставне одредбе
Све статутарне одредбе којима се утврђују обележја државности Војводине јесу, иначе, противуставне.

Посебну забринутост изазива начин на који су успостављени покрајински управни окрузи. Они су тако образовани и територијално разграничени да Мађари добијају свој национални округ са седиштем у Суботици. Крајњи циљ територијалног заокружења и издвајања Мађарског округа јесте отварање и проблематизовање положаја мађарске мањине у Србији, да би се пре или после приступило сецесији суботичког округа и његовог припајања Мађарској.
Још већу забринутост изазива образовање савета националних заједница у оквиру Скупштине Србије. То је покушај да се на мала врата уведе дводомни систем, захваљујући којем ће представници националних мањина, приликом доношења важних одлука, имати право веза у Скупштини Војводине.

Како нацрт новог статута АП Војводине отвара две погубне могућности - стварање државе војводине у држави Србији, и сецесије Суботичког округа, а можда и целе Војводине - најодлучније захтевамо да се изјасните против предлога новог Статута АП Војводине.
Тај статут је последица данашњег комунистичког фалсификовања историје, чији је циљ разбијање српског народа путем стварања нових држава и вештачких нација. Војводовина Србија, са средиштем у Темишвару, тј. аутономија Срема, Баната, Бачке и Барање, никад потпуно стечена и више сан него остварење панонских Срба имала је смисла у туђој царевини, као штит од мађаризације, германизације и унијаћења, а изгубила је тај смисао и историјско оправдање у држави српској, јер циљ војводства српског није био аутономија у држави Србији, него остваривање вековног сна - уједињење свих Срба.

Анахронизам
Савремено аутономаштво представља историјски анахронизам - оно се изопачило у антисрпство, у мину за даље разбијање српске државе на основама демонског начела: ,,подели па владај!" Дужни смо да се супротставимо таквим злим намерама. Аутономаштво је не само антисрпство, него и антикултура, јер кривотвори и ниподаштава историју, дрско одбацује елементарна знања, искуства и огроман допринос панонских Срба свеколикој српској култури, књижевости и уметности.

Као водеће и спасоносно гесло истичемо: отаџбински интерес мора безусловно бити изнад политичког и страначког. Државе које су то схватиле, и у свом историјском ходу примењивале - биле су трајне, готово нерањиве, чак иако су мајушне, са свих страна угрожене.
Истичући принцип јединства, ослањамо се на најсветлију и најсветију нашу традицију, као и на искуство просвећених народа. Руководи нас Вукова мудрост: ,,Где је слога ту је и Божји благослов".

Прихватили смо, као свој, и слоган који држи на окупу тако дубоко разнородне Швајцарце: ,,Где јединство влада - ту станује Бог".
Извесни Срби, са обе стране великих река, наших - да је среће - племенитих међа пристају на деобе, изневеравајући своје самосвесне претке, елитне Србе међу Србима, који су неговали нашу свест и чували заветну мисао о јединственој српског држави, током више векова, особито после великих сеоба, под патријархом. Треба бити достојан тог наслеђа.

Став потписника
На основу наведених објашњења следи став потписника предметног текста на предложени Статут и све активности везане за њега у датом облику треба одбацити и да, полазећи од чињеница да свет улази у несагледиву кризу са елементима наглашене рецесије, расположиве снаге Републике Србије треба усмерити на обликовање свеобухватне развојне стратегије - производне, просторне, територијалне, организационе, информационе и управљачке уз постојан развој људских ресурса која ће онемогућити све покушаје разарање бића народа Републике Србије и која ће усмерити потенцијале Републике на убрзано стварање нове вредности уз сталан прилаз остварењу равноправне сарадње са земљама у оквиру Европске уније и Света. Србија тражи јединство, рад и сарадњу свих становника на основама Устава и закона Републике.



ПОТПИСНИЦИ ОТВОРЕНОГ ПИСМА

Др Аврамов, Смиља-професор Универзитета
Данојлић, Милован-академик-дописни члан САНУ, књижевник
Др Марковић, Михаило-академик САНУ
Др Недељковић, Драган-академик Европске академије наука
Др Екмеџић, Милорад-академик САНУ
Др Чавошки, Коста-професор Универзитета у Београду, академик-дописни члан САНУ
Др Крестић, Василије-академик САНУ
Др Ковачевић, Зоран-професор Универзитета, академик САНУ
Др Зеленовић, Драгутин-професор Универзитета у Новом Саду, академик-дописни члан САНУ
Др Радовић, Миодраг-професор Универзитета у Новом Саду
Др Радојевић, Вељко-професор Универзитета, привредник
Богдановић, Предраг-књижевник
Др Крстић, Ненад-професор Универзитета у Новом Саду
Др Ковачевић, Душко-професор Универзитета у Новом Саду
Савић, Душан-спортски радник, Београд
Др Терзић, Славенко-научни саветник у Институту за Историју
Др Галогажа, Милан-професор Универзитета у Новом Саду
Благојевић, Милош-академик САНУ
Поповић, Милутин-Захар-композитор
Ракитић, Слободан-песник
Јосић Вишњић, Мирослав-писац
Брајковић, Драгомир-песник
Команин, Жарко-писац
Др Турлаков, Слободан-професор Универзитета
Давидов, Динко-академик САНУ
Др Танасковић, Дарко-професор Универзитета
Лакићевић, Драган-писац, уредник СКЗ
Драгић Кијук, Предраг-писац
Др Иванишевић, Милорад-професор Универзитета
Недић, Марко-писац, уредник СКЗ
Кусовац, Никола-музејски саветник
Михаиловић, Драгослав-академик САНУ
Живојиновић, Драгољуб-академик САНУ
Јовановић, Владислав-министар у пензији
Живојиновић, Мирјана-академик САНУ
Младеновић, Александар-академик САНУ
Душанић, Слободан-академик САНУ
Кораћ, Војислав-академик САНУ
Ковачевић Којић, Десанка-академик САНУ
Спремић, Момчило-академик САНУ
Перић, Видак-издавач
Максимовић, Љубомир-академик САНУ
Пејин, Јован-архивски саветник
Контић, Зоран-Председник одбора СНП "Светозар Милетић" за град Београд
Капор, Момо-писац
Петковић, Сретен-професор Универзитета
Стијовић, Рада-доцент
Реметић, Слободан-академик САНУ
Булајић, Дејан-новинар
Станојевић, Павле-секретар Матице Српске
Стањевић, Радмила-адвокат
Јањић, Живојин-предузетник, Суботица
Рајевић Савић, Марина-новинар, Београд
Југовић, Весна-ТВ-аутор, Београд
Мародић, Милан-директор СКЦ "Свети Сава", Суботица
Бошков, Бошко-позоришни уметник, Суботица
Јапунџић, Милан-Председник ИО СНП "Светозар Милетић"; Нови Сад
Марић, Драган-директор школе "Јожеф Атила", Нови Сад
Миљеновић, Драган-адвокат, Нови Сад
Божић, Светислав-композитор, редовни професор ФМУ
Филимоновић, Слободан-директор НП "Нова Европа", Београд
Др Панфилов, Сања-професор Универзитета
Др Панфилов, Димитрије-професор Универзитета
Стојанац, Душан-Председник одбора СНП "Светозар Милетић", Рума

Мислим да је време да и ми изарзимо свој став по овом питању.
КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!!!
КОНОБАРУ ВРАТИ ПАРЕ!!!

Мислим да је познат... Без проблема испод свих ових људи може да стоји и потпис "Делије Север"...
Quote from: vasvla"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "

http://img112.imageshack.us/my.php?image=madj0562128xd8.jpg
Ово је сликано у Суботици,у средини је садашња територија Мађарске,а около су територије на које претендују, које укључују Војводину,Трансилванију,велике део Словачке,деo чешке,Украјине и Хрватске,они буквално желе да постепено удвоструче површину њихове теротирије  :o .
Ево и мапа данашње Мађарске.
http://www.lib.utexas.edu/maps/europe/hungary.jpg
КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!!!
КОНОБАРУ ВРАТИ ПАРЕ!!!

Пошто сам компетентан да причам на ову тему,мислим а је целу ствар зајебала демократска странка! >:(
Такође могу да кажем да би лако изашли са мађарима,пошто познајем неколицину која није за сецесију војводине(мада се нјихова искреност доводи у питанје)што значи страх.
Много већи проблем нам представљају лалоши(мада нису сви лалоши аутономаши)који су срби,али се представљају као неки војвођании отворано се залажу за сецесију.Мислим да би држава требала да похапси те људе(пре свега мислим на Чанка и Јовановића) који делују директно против државних интереса(а пошто дс одређује државне интересе,треба се запитати шата су нам у ствари државни интереси).  СРБИ ЗА СРБЕ
БОЛЈЕ ЈЕ БИТИ МАЛО ЛУД,НЕГО МАЛО ПАМЕТАН!

Quote from: дука on October 30, 2008, 01:58:13 AM
Пошто сам компетентан да причам на ову тему,мислим а је целу ствар зајебала демократска странка! >:(
Такође могу да кажем да би лако изашли са мађарима,пошто познајем неколицину која није за сецесију војводине(мада се нјихова искреност доводи у питанје)што значи страх.
Много већи проблем нам представљају лалоши(мада нису сви лалоши аутономаши)који су срби,али се представљају као неки војвођании отворано се залажу за сецесију.Мислим да би држава требала да похапси те људе(пре свега мислим на Чанка и Јовановића) који делују директно против државних интереса(а пошто дс одређује државне интересе,треба се запитати шата су нам у ствари државни интереси).  СРБИ ЗА СРБЕ
Дефинитивно си у праву да су следбеници идеологије ЛДП и ЛСВ главни проблем,све на челу са Чанком и Кострешом,но Тадићевом ДС-у су они протребни да би одржали власт,било би добро ако би неко могао да нам овде пренесе ставове Војвођанских Мађара , такође добио сам информације да им је природни прираштај све нижи и да се исељавају у Мађарску.Да је нормална држава Војводина би се насељавала избеглицама из Босне и Хрватске,које живе по разним камповима у нељудским условима,то наравно подразумева градњу кућа станова,да се људима дају какви такви услови за живот.
КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!!!
КОНОБАРУ ВРАТИ ПАРЕ!!!

Да је нормална држава Војводина би се насељавала избеглицама из Босне и Хрватске,које живе по разним камповима у нељудским условима,то наравно подразумева градњу кућа станова,да се људима дају какви такви услови за живот
Слажем се са тобом по питанју насељаванја војводине избеглицама из  српских териториа.А што се овдашнјих мађара тиче нјих у мађарској сматрају циганима(што су и показали када је био референдум за добијанје двољних држављанстава),такође садашнја најјача странка мађара у војводини,није призната  и нема подршку тамошнје власти,јер је сматрају сепаратистичком,а и неволе ове мађаре....
Али брате мој имамо један велики проблем,НАШе власти толеришу и потпомажу опстанак ове сепаратистичке странке(као и осталих лсв-а,лдп-а.......)да би одржале своје дупе на власти,тако да мислим да нам је диктаторски дс и педер тадиђ тренутно највећи проблем у свим аспектима нашег живота.... >:(
БОЛЈЕ ЈЕ БИТИ МАЛО ЛУД,НЕГО МАЛО ПАМЕТАН!

#6 October 30, 2008, 11:54:40 PM Last Edit: October 31, 2008, 12:01:51 AM by david.v
Наставља се кампања аутономаша,сада је на удару Јаша Томић,све се чини да се трагови историје Срба у Војводини избришу,представља се како тобоже је у Србији један од главних проблема нацизам , фашизам ,сада је питање да ли ће се ДС поново подилазити жељама аутономаша ради останка на власти,била је и емисија погодили сте на нашој омиљеној телевизији У92,нека дебела свиња је кењала против Ј.Томића.
За неупућене у причу:
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Traze-uklanjanje-spomenika-Jashi-Tomicu.lt.html
Мислим да би наш север требао да одради неку паролу да се скрене пажња јавности на овај проблем,за почетак,да не буде као са Косметом.

Оно што ме радује ,јесу коментари на крају ове приче.
http://www.politika.rs/index.php?lid=lt&show=rubrike&part=list_reviews&int_itemID=60367
Вреди их прочитати. 8)
КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!!!
КОНОБАРУ ВРАТИ ПАРЕ!!!

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zurof-Jasha-Tomic-i-dalje-sporan.sr.html
настављају се напади на јашу томића у нс-у! >:(
БОЛЈЕ ЈЕ БИТИ МАЛО ЛУД,НЕГО МАЛО ПАМЕТАН!

Quote from: дука on November 26, 2008, 01:00:15 AM
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zurof-Jasha-Tomic-i-dalje-sporan.sr.html
настављају се напади на јашу томића у нс-у! >:(

Marko Bokun , 26/11/2008, 07:43
Jaša Tomić je dao nemerljiv doprinos prisajedinjenju Vojvodine Srbiji i kao takav smeta Nenadu Čanku,Bojanu Pajtiću i ostalim tvorcima separatističkog statuta koji će se uskoro naći pred poslanicima skupštine Srbije.Šta to znači,da ćemo morati da menjamo i ime naseljenog mesta koje nosi njegov naziv? Gospodine Zurof,pružite materijalne dokaze za vaše tvrdnje!

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!!!
КОНОБАРУ ВРАТИ ПАРЕ!!!

ДОК политички лидери Мађара на северу Војводине износе утиске како се у Суботици, у вечерњим сатима, осећају у ваздуху нелагодност и страх да се не врате међунационалне тензије, само тридесетак километара даље, у Старој Моравици (општина Бачка Топола), нелагодност не мора да се "опипава" у ваздуху. Она се чита са једнојезичних табли, са лица малобројних Срба чија су деца приморана да путују у суседно место да би на српском похађала наставу.
Осим двојезичне табле на улазу у месташце и заставе Србије истакнуте једино на полицијској станици, по мало чему би се могло закључити да се ово место са 5.699 житеља, од којих су њих 84,13 одсто Мађари, налази у Србији. Ниједна улица у Старој Моравици не носи име личности из српске историје. Улице су "разграбили" мађарски краљеви, грофови и војсковође - Иштван и Матијас Кираљи, Ракоци, Сечењи...
При том, називи само појединих улица до сада су били на српском и мађарском, како то прописи налажу. Међутим, неће задуго. Сваког дана треба да стигну нове табле на којима неће бити српског језика.
- Одлука о промени назива улица донета је на основу већинског мишљења на јавној расправи и сада чекамо да из фабрике стигну нове табле - каже Габор Патхај, референт за комуналне послове у МЗ "Стара Моравица". Овдашњих, око 200 Срба, као и још неколико стотина припадника осталих националних мањина (изузев мађарске), не гледају благонаклоно на ову одлуку. Њихово негодовање не допире ни до кога.
Српски језик, заправо, у Старој Моравици нема места ни у овдашњој ОШ "Стари Ковач Ђула". Настава се одвија искључиво на мађарском, а мађарским школарцима који желе да науче српски прилика се пружа на курсу који се одржава у просторијама овдашњег Црвеног крста!
Социјална радница Ерика Поповић овамо путује из Бачке Тополе, како би заинтересованим ђацима држала часове српског. Истовремено, 32 основца из Старе Моравице, упорна у намери да се школују на свом матерњем српском, принуђена су да свакодневно путују пет километара до Пачира, у Основну школу "Моша Пијаде". Директорку ове школе, Гизелу Мефисју Киш, једва смо успели да одобровољимо да нам открије податак о броју српских ђака који овамо стижу из Моравице.
Дејану Поповић, Тамару Минић и Андреу Сић срећемо на аутобуском стајалишту. Враћају се са наставе у Пачиру.
- Тешко нам је, нарочито зими. Рано устајемо да бисмо стигле на време на часове, а при том пролазимо поред огромне школе у Старој Моравици у којој нема места за нас - каже Дејана, која је овде рођена, пошто су јој родитељи пристигли у Моравицу у збегу из главног града Хрватске.
Не путују само српска деца у Пачир због српског језика. Горанац Ариф Хокле, месни продавац кокица и сладоледа, који је на север Бачке избегао са Косова у време НАТО бомбардовања, своје кћерке шаље у суседно село где се настава одржава на српском.
- У Србији смо, ред је да знамо српски - каже Ариф.
На наше питање није ли било логичније и јефтиније да се настава на српском организује у моравичкој школи, а да уместо ђака путују наставници, секретар Месне заједнице Стара Моравица Тибор Дренкович каже да је то немогуће, јер је настава за мађарске ђаке тако организована да једноставно - нема места за друге ђаке.

ИМЕ ИЗ ВРЕМЕНА ОКУПАЦИЈЕ
ОДЛУКОМ покрајинске Скупштине, последњих година, за 360 места у Војводини српском називу додат је и топоним на неком од мањинских језика. Одлуком већине мештана мађарске националности, а упркос противљењу 878 мештана других нација, Старој Моравици недавно је враћено име "Бацскосутхфалва" из времена мађарске окупације Бачке (1941-1945).
Овдашњи Срби тврде да је на предлог професора из Будимпеште Месна заједница одлучила да преименује 24 улице, које ће убудуће "славити" само мађарске националне јунаке.

:o :o :o
КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!!!
КОНОБАРУ ВРАТИ ПАРЕ!!!

Сама чинјеница да у Србији можеш да завршиш факултет а да не незнаш реч српског језика је СРАМОТНА!
То нема нигде у свету,сва та мађарска деца у том месту би требала да похађају наставу на српском јер је ово Србија а не мађарска! >:(
БОЛЈЕ ЈЕ БИТИ МАЛО ЛУД,НЕГО МАЛО ПАМЕТАН!

Моји родитељи су својевремено студирали у Суботици. Предавања која су држали (неки, не сви) Мађари су била 100% на мађарском језику.
Међутим, кад се нормалан човјек побуни против оваквих идиотизама добије етикету нетолерантног недемократског клерофаашисте ...



И како ствари стоје због неке жидовчине ће бити уклоњен споменик Јаши Томићу. После свега што се десило ове године мислио сам да неможемо ниже да паднемо, али ето, ови ме демантовали.

#13 November 30, 2008, 02:38:20 PM Last Edit: November 30, 2008, 02:39:53 PM by david.v
Градоначелник Новог Сада као и већина грађана Српске Атине су против уклањања споменика,тако да сумњам да ће Зурофова жеља бити испуњена, он је само марионета Чанка,Костреша и осталих аутономаша у овој причи,није ствар у наводном антисемитизму Ј.Томића(баш њих брига за Јевреје),само желе да створе још већи јаз између нас Срба.Господин Зуроф после овога ни не заслужује да буде почасни грађанин НС-а, може да види споменик у Јајинцима који сведочи колики смо ми СРБИ антисемисти.Све у свему далеко му лепа кућа,нек иде у Немачку,нек тамо искорењује антисемитизам,јер овде у Србији његова количина се броји у промилима.
КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!!!
КОНОБАРУ ВРАТИ ПАРЕ!!!

Kao што је многима од нас у Војводини познато на кућне адресе нам је стигао календар од педрчине Чанка на коме се Војводина приказује као република >:(
Још један у низу сепаратистичких потеза лигаша,мислим да би на следећем гостованју у новом саду или петровграду требало изнети неку паролу против оваквих сецесионистиских потеза одређених "људи" у Србији...
Поздрав

Да је ово нормална држава Чанак би одмах ухапшен и спроведен у затвор.

#16 February 05, 2009, 10:33:42 PM Last Edit: February 06, 2009, 03:28:08 PM by david.v
НОВИ САД – Зидови главног града северне српске покрајине осванули су са графитима мржње. ,,Србе на врбе", ,,Срби марш одавде", ,,Нови Сад-Нови Јасеновац" написани латиницом и потписани са Хрватска младеж. Графити су исписани на зидовима Новосадског универзитета вероватно у ноћи између 3 и 4-ог фебруара.

Подршка хрватском генералу Готовини и псовке ,,Срби пу..ите га", још су један од израза културе особа које су ,,украсиле" кампус где се налазе факултети.

Поред тога Нови Сад је исписан и сепаратистичким графитима и изразима нетрпељивости према досељеницима: ,,Срби Дођоши Прођоши", затим ,,Сријем Хрватској" само су неки од злокобних графита.

Ни мађарски екстремисти нису били лењи, па се на Телепу могу видети графити 64 жупаније, и графити ,,Велика Мађарска"на латиници да би и Срби могли да прочитају.

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!!!
КОНОБАРУ ВРАТИ ПАРЕ!!!

Quote from: david.v on February 05, 2009, 10:33:42 PM
НОВИ САД – Зидови главног града северне српске покрајине осванули су са графитима мржње. ,,Србе на врбе", ,,Срби марш одавде", ,,Нови Сад-Нови Јасеновац" написани латиницом и потписани са Хрватска младеж. Графити су исписани на зидовима Новосадског универзитета вероватно у ноћи између 3 и 4-ог фебруара.

Подршка хрватском генералу Готовини и псовке ,,Срби пу..ите га", још су један од израза културе особа које су ,,украсиле" кампус где се налазе факултети.

Поред тога Нови Сад је исписан и сепаратистичким графитима и изразима нетрпељивости према досељеницима: ,,Срби Дођоши Прођоши", затим ,,Сријем Хрватској" само су неки од злокобних графита.

Ни мађарски екстремисти нису били лењи, па се на Телепу могу видети графити 64 жупаније, и графити ,,Велика Мађарска"на латиници да би и Срби могли да прочитају.


Давиде да ли је ово тачна информација или....
Пошто ако јесте немогу да верујем да је просто нема нигде на телевизији?!?!?!? ???
Шта се дешава са тзв независним новинарством,јебло их новинарство?
Да смо ми направили 10 пута манји екцес од овога већ би било давно главна вест(U 92,blic...и сви остали марионетски медији)! >:( >:(

Имају и слике на интернету тако да је 100% тачна информација, али то је дело малог броја људи тако да се не треба толико узбуђивати, али је смешно што овга нема на тв-у, ово нису осудили ни Чанак ни Костреш ни Тадић нико????
КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!!!
КОНОБАРУ ВРАТИ ПАРЕ!!!

Огласила се СПЦ писмом Тадићу да се не усвоји Статут, којим би настала држава у држави.