09-17-2013, 01:12 PM
(07-15-2008, 10:50 PM)Вечити ДЕЛИЈА link Wrote: Да мало освежимо тему...
[quote author=Maj 25 link=topic=2575.msg36355#msg36355 date=1136653705]
Takodje, nevezano za navijache, preporuchujem svima koji josh nisu prochitali "Noc Djenerala Draze" od Vuka Drashkovica.
Слажем се у потпуности, књига је одлична!
- "Ноћ ђенерала" Вука Драшковића, роман је психолошки, историјски, биографски, роман тока свести једне од најконтроверзнијих и најтрагичнијих фигура српске историје двадесетог века. У последњој ноћи живота, ђенерал Драгољуб-Дража Михаиловић сажима и укршта у мислима своје поимање кључних питања опстанка и судбине српског народа; губитник и херој гради истовремено своју одбрану и оптужницу сводећи последње рачуне са Ораџбином, својим народом, истомишљеницима и противницима, са ратним савезницима који су га подржавали па напустили у великој игри политике и интереса. "Ноћ ђенерала" је мозаичан спој докумената и чињеница, с једне, и пишчевих уверења и слутњи, с друге стране. Велика фреска историјских и фиктивних личности, монументалан историјски документ. Први такве врсте и такве снаге, о времену које трајно и злокобно одређује и омеђује и нашу непосредну садашњост и нашу неизвесну будућност.
Такође препоручујем роман "Руски конзул" истог аутора. Прочитао сам је по препоруци и нимало се нисам покајао. Још ми је јасније (у срцу пре свега) зашто ми Делије толико форсирамо целокупну причу о Косову, нарочито шиптарима. Сигуран сам да никакве, назови, претеране и нереалне пристрасности нема од стране писца и да је роман пун погодак за све оне млађе, неупућене и за све који желе да додатно сазнају и увере се шта Космет представља за Србију...
![[Image: 7323_Vuk_Draskovic.jpg]](http://www.yu4you.com/slike/knjiga/7323_Vuk_Draskovic.jpg)
Својом тематиком Руски конзул подсећа на романе Достојевског... У Драшковићевом роману суди се појединцу, али је на оптуженичкој клупи читав један народ... На својој светој земљи, усред своје косовске цркве, српски народ и данас страда и умире. Његов Велики петак никако да дође... Српско Бадње вече се отегло у недоглед.
пс. Молим администрацију да не брише овај пост и да га не доводи у било какву везу са политиком и политичком опредељеношћу... Аутор ових романа у целој овој причи је искључиво књижевник и ни у једној реченици се не помиње његов политички живот, чак ни на индиректан начин!
[/quote]
Проблем је што књига нема елементарне везе са стварним догађајима.
Већ од Руског конзула Вук је почео да губи конце. Колико се сјећам читао сам га негдје пред рат, која година ту и тамо.
Неђе Србин сакривен у гори,
Страшно чудо измисли и створи.
Научи га Сила са Небеса,
Јаворово дрво те отеса!
Страшно чудо измисли и створи.
Научи га Сила са Небеса,
Јаворово дрво те отеса!