Threads: 1
Ако је погрешна секција, ја се извињавам. :*
Него, одакле назив "цигани" за Звездине навијаче? Ја како знам, то су нас гробари почели тако прозиват', и ми смо као прихватили тај назив, да покажемо да нас не могу увредит'. Сад, неки лик каже да се назив "цигани" користио за Звездине навијаче још прије '89, па сад ја немам појма шта је тачно од тога?
Threads: 0
Скоро да од како постоји Звезда постоји и назив "цигани", како за навијаче тако и за клуб. Постоји неколико верзија, а права је негде између. Све потичу далеко пре 1989.
1. Почаствовани смо тим надимком у Загребу, с обзиром да смо аутентично српски тим, тј. тим који је основан и настао у Београду, од искључиво београдских играча. Звезда се по томе разликује од Партизана, који је тада важио за тим Југословенске армије, тим који је био састављен од играча свих националности (највише Хрвата, јер су они у то време имали најквалитетније фудбалере).
2. Навијачи Партизана су Звезди и Звездашима дали такав надимак због "шаренила" клупских боја, које су украшавале трибине на Звездиним утакмицама.
3. "Спонтано", из кулоарских прича, које је наметнула УДБА како би изједначила популарност оба београдска клуба у послератном периоду. Опште је позната чињеница да навијача Партизана првих много година скоро да није ни било у Београду, осим војних лица и навијача по службеној дужности.
4. Нека четврта?
Углавном, надимак је утемељен чувеним транспарентом (има негде и фотографија) "Цигани поздрављају своје шампионе".
Threads: 1
Када ти неко стално говори цигани ти му кажеш добро, јесте.. ми смо цигани. Као што рече конан из тог цигани сте, настала је парола ЦИГАНИ ПОЗДРАВЉАЈУ СВОЈЕ ШАМПИОНЕ!