Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Švedska tifo scena - Sweden
Nadjoh zanimljivosti koje je napisao Hatori Hanzo. Meni je ovo vrlo interesantno. Mogao bi Alvkungen nesto da napise... pozdrav za njega.

Evo i Hamzovog Smile teksta:
Djurgarden - Hamarby
Sve me mrzi da napisem izvestaj, ali evo napokon.
Utakmica se igrala pre desetak dana, bio je neki radni dan, mislim cetvrtak. Igralo se na stadionu aik-a koji je najveci stadion i svi svedjani igraju evropu tamo. Inace, cele sezone djurgarden velike tekme igra kao domacin na "råsundi" pa su navijaci zbog toga u nekom vidu bojkota. Na tekmi nisu imali zastave zbog toga.
Hamarby ima nekoliko grupa ali je sve zamrseno, svi su bajen fans-i, malo tvrdje jezgro su bara bajare a oni se vec dele na hamarby ultras i casualse.
Ultrasi su smesni, deca. Mnogo su glupo povukli ostru liniju izmedju ultrasa i huligana. Jedni farbaju drugi se tuku. Meni je to smesno. Ultrasi se cimaju oko koreografija (imaju fine), farbaju, seckaju, siju... ali nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa spoljnim svetom. Situacija je uzasno glupa. Zbog toga im te koreografije i nemaju neku vrednost. Bar ja tako vidim, sta im znaci bilo sta od toga ako se to radi iz nekakvog fazona, pogresnog shvatanja stvari, otkud znam. Mogli su isto da se istripuju da budu skejteri ili crtaci grafita, ne znam po cemu su oni ultra?! Zaboravio sam da spomenem da imaju i tu neku grupu ultra boys, to je tek strahovito smesno. Na domacim tekmama samo oni stoje na tribini iza gola, ostali su na bocnoj tribini. Oni su isto takvog shvatanja, isto decurlija. Ako naletite na slike, uvericete se o cemu govorim. Na sajtu hamarby ultrasa ima mnogo fotki. Izuzetak su nekoliko bas starijih ljudi koji odlicno kapiraju fazon i odrzavaju vezu izmedju casualsa i ovih, i svesni su svega ovoga ali jednostavno znaju da zive u takvoj zemlji i to je to.
Casualsa ima do 80 i imaju sasvim dobru ekipu. Bio sam na nekoliko tekmi i par puta sam ih video u bas dobrom sastavu, pre ili posle akcija. Ima npr. ljudi i od 40ak godina koji su u toj ekipi za fajt. Ima likova koji ne izgledaju naivno. Kakvi su na delu stvarno ne znam, verujem da su niza liga u odnosu na zemlje koje imaju ozbiljne casual scene. Deluje kao da se suvise loze na engleze i vidi se da se ponekad malo vise primaju.

Djurgardenovi se zovu jankaminerna. Nemam pojma sta to znaci. O njima nemam neke malo blize informacije. Hamarbyjevi kazu da su ovi verovatno trenutno najbolji. Sto se tice podele medju navijacima, ista je kao i gore sto sam opisao.
I dobro, nasao sam se sa poznanicima iz hamarbyja i tu su bili tradizione distanzione roma, prijatelji sa ultras hamarbyjem. Njih cetvorica, dobri likovi, kao da nisu zabari. Jedan je imao cak 50 godina, drugi 45 i dva malo mladja lika. To me je iznenadilo. Smesno mi je bilo sto sam cuo pricu od druga, navijaca hamarbyja, ovi TDR su hteli da prave koktele, trazili su nozeve... Da nismo prisustvovali rimskom derbiju dva meseca pre toga i tuci nedaleko od stadiona, mozda bih i ja ozbiljno shvatio tu pricu. Svedjani jesu, i ubili su se od objasnjavanja ovima da to ne ide tako kod njih... Dosli u svedsku da se mangupiraju. (kad smo kod tog derbija, moze generalstab da napise storiju a ja cu laksi deo posla, sa tekme dan ranije) Uglavnom, i romanisti i svedjani su se uvek iznenadili kad bi culi za koga navijam i svi su bili nesto radoznali. Mnogi ljudi su mi cak postavljali i konkretna pitanja, ocigledno da prate nas rad. I mnogo svedjana desnicara se lozi na srbe, to je veoma interesantan podatak. Jedan je bas fanatik, nosi pravoslavni krst i zna o srbima neverovatno mnogo. Svi se interesuju za arkana na severu, delije u ratu i relaciju sloba-navijaci. Prilicno smo na dobrom glasu ali mislim da jos mnogo stvari mora da se popravi da bi se sve to pretvorilo u pravu istinu, a ako budemo dobro radili, prilicno je lako prestici mnoge i zauzeti ozbiljnu poziciju na nekoj zamisljenoj evropskoj navijackoj sceni.
Da se vratimo na desavanja. Pre tekme se odigrala tuca 50-50 posto su hamarbijevci iznenadili djurgardenove i dosli ispred njihovog paba koji je u skroz drugom delu grada, odakle su oni. To je iznenadilo i policiju pa se tuca odigrala bez problema. Svidja mi se sto su hamarbijevi priznali da su popili batine ali kazu da je bila dobra tuca. Fotki nema, nece ih biti dugo jer puno vode racuna o tome, policija je odlicno organizovana (ispred stadiona su uhapsili oko 30 ljudi zbog tuce) Pre dve godine je u stockholmu u jednoj ovakvoj tuci nastradao navijac geteborga. Od cistih batina, nikakvog oruzja. Od tada im je jos zajebanije.

Na stadionu hamarbijevi imali 500 barjaka sto je izgledalo bas lepo, i manju bakljadu.
Djurgardenovi imali neku jako nerazumljivu i glupu koreografiju. Pokusacu da postavim slike.
Dobro navijaju i jedni i drugi tokom tekme, zavisi navijanje od desavanja na terenu. Ja nisam ocekivao vise, prijatno sam iznenadjen ambijentom s obzirom na mentalitet ljudi iz skandinavije, njihovu hladnocu i odsustvo bilo kakvih emocija. Imam utisak da su zabari ocekivali malo vise, prvi put su bili u gostima dok su ovi redovni u rimu na derbijima.
Na kraju tekme jedan super detalj, tribina se prazni i jedan lik skroz u drugom uglu krece da skuplja barjake. A jedan od romanista, covek od 45 godina i jedan od vodja curve sud krece da skuplja barjake po tribini iako su tu bili klinci i svi ostali. Mislite o tome...
Zaboravio sam da naglasim i da imaju neke zanimljive melodije koje nemaju drugi evropljani a ostatak su uglavnom zabarske obrade.
Sve u svemu, zanimljivo s obzirom na zemlju u kojoj se desava.

Posle toga, nekoliko dana kasnije sam bio na hamarbi-helsinborg i bila je odlicna atmosfera na njihovom stadionu. Pobedili su nesto puno, 6-1 na primer pa je delom i zbog toga. Opet uzimam u obzir mesto desavanja, podneblje kad kazem dobra atmosfera. Ne bi nikad smela nama da bude dobra atmosfera ono sto se moze videti kod svedjana! Pre tekme 40-40 sa gostima iz juzne svedske i hamarbijevi su ih prebili. Na stadionu oko 100 gostujucih navijaca, smesni. Daleko je pa nisam mogao da vidim kakva im je ta ekipa sto se suprotstavila ovima.
Reply

Messages In This Thread
Švedska tifo scena - Sweden - by Киза Лионац - 10-24-2005, 10:08 PM
Re: Svedska tifo scena - by Älvkungen - 10-28-2005, 06:10 PM
Švedska tifo scena - Sweden - by Älvkungen - 10-29-2005, 03:11 PM
Švedska tifo scena - Sweden - by bjcz - 10-29-2005, 03:40 PM
Švedska tifo scena - Sweden - by радомир - 10-29-2005, 11:44 PM
Švedska tifo scena - Sweden - by bjcz - 10-30-2005, 08:34 AM
Švedska tifo scena - Sweden - by Älvkungen - 10-30-2005, 11:59 AM
Švedska tifo scena - Sweden - by Älvkungen - 10-30-2005, 01:03 PM
Švedska tifo scena - Sweden - by bjcz - 10-30-2005, 03:42 PM
Švedska tifo scena - Sweden - by Älvkungen - 10-30-2005, 05:43 PM