Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Република Српска
RE­FE­REN­DUM
I ZA SRP­SKU!
D. STO­JA­KO­VIĆ, 27. maj 2006

Od stal­nog do­pi­sni­ka: Sa­ra­je­vo
PRED­SED­NIK Vla­de Re­pu­bli­ke Srp­ske Mi­lo­rad Do­dik iz­ja­vio je u in­ter­vjuu sa­ra­jev­skom "Oslo­bo­đe­nju" da će po­dr­šku nje­go­ve par­ti­je - Sa­ve­za ne­za­vi­snih so­ci­jal­de­mo­kra­ta - do­bi­ti no­vi ustav­ni aranžmani ko­ji će omo­gu­ći­ti pra­vo na sa­mo­o­pre­de­lje­nje.
- Re­fe­ren­dum bi bio or­ga­ni­zo­van u de­mo­krat­skim uslo­vi­ma, ko­je bi pro­pi­sa­la Evrop­ska uni­ja - predlaže Do­dik. - To će otvo­ri­ti mo­guć­nost da lju­di od­lu­če šta mi­sle i žele od Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne. To je ne­što što ima­ju svi na­ro­di u okru­že­nju, ne­što što je deo po­ve­lje Uje­di­nje­nih na­ci­ja i sta­ri­je je od pri­če o ne­po­vre­di­vo­sti gra­ni­ca, jer či­nje­ni­ca je da su gra­ni­ce po­vre­đe­ne. Mi­šlje­nja sam da lju­di ka­da ne­ma­ju ta pra­va, ne mo­gu da ve­ru­ju u za­jed­ni­cu u ko­joj žive.
Do­dik po­zdra­vlja či­nje­ni­cu da je u Cr­noj Go­ri održan re­fe­ren­dum, kao i nje­go­ve re­zul­ta­te, jer mi­sli da će sa­da omo­gu­ći­ti da lju­di re­še mno­ge pro­ble­me ko­ji po­sto­je u ne­ra­šči­šće­nim od­no­si­ma Sr­bi­je i Cr­ne Go­re:
- Od­lu­ka cr­no­gor­skog na­ro­da ne­će po­seb­no uti­ca­ti na BiH, ali či­nje­ni­ca je da je re­fe­ren­dum po­ka­zao na­čin na ko­ji bi tre­ba­lo da se pro­mo­vi­še po­li­ti­ka du­go­roč­nog pro­ce­sa raz­dva­ja­nja, što bi sva­ka­ko bi­lo po­uč­no za BiH. Još jed­nom po­na­vljam da mi­slim da bi­lo ko­ji na­rod u BiH ima pra­vo da de­mo­krat­ski od­lu­či o svo­joj sud­bi­ni. To što Evro­pa u ovom tre­nut­ku ne do­zvo­lja­va taj čin, ne zna­či da ga ne­će do­zvo­li­ti u bu­duć­no­sti. To bi mo­gao da bu­de do­bar mo­del i za re­ša­va­nje sud­bi­ne Ko­so­va. Sva­ka­ko, re­fe­ren­dum u CG bi­će pod­sti­caj za mno­ge ze­mlje u re­gi­ji i Evro­pi i mi­slim da do­la­zi era re­fe­ren­du­ma - ka­zao je.
Pre ovog in­ter­vjua - u če­tvr­tak - pre­mi­jer Srp­ske je iz­ja­vio da bi bi­lo do­bro da se kao Cr­noj Go­ri i Ko­so­vu omo­gu­ći da na re­fe­ren­du­mu od­lu­či o svom bu­du­ćem sta­tu­su, ali i da bi to pra­vo tre­ba­lo da­ti i dru­gim na­ro­di­ma u re­gi­o­nu. Zbog ove iz­ja­ve pr­vi za­me­nik vi­so­kog pred­stav­ni­ka me­đu­na­rod­ne za­jed­ni­ce za BiH Lo­rens Ba­tler je re­a­go­vao re­či­ma:
- RS je oba­ve­zna da po­štu­je Dej­ton­ski mi­rov­ni spo­ra­zum, ko­jim se BiH pri­zna­je kao su­ve­re­na ne­za­vi­sna država. Do­ma­ći zva­nič­ni­ci mo­ra­ju ra­di­ti u ko­rist BiH, unu­tar svo­jih usta­vom do­go­vo­re­nih struk­tu­ra u prav­cu evro­a­tlant­skih in­te­gra­ci­ja, a ne da iz­no­se spe­ku­la­ci­je ko­je ni­su ve­za­ne za BiH. Ne vi­dim ve­zu do­ga­đa­ja bi­lo gde u re­gi­o­nu i ov­de.

RE­AK­CI­JA IZ SA­RA­JE­VA
ZA­BRA­NI­TI PRED­LA­GA­ČE

EKS­PERT Ustav­nog pra­va Ka­sim Trn­ka za "Dnev­ni avaz" je iz­ja­vio da tre­ba ka­zni­ti "za­go­vor­ni­ke ot­ce­plje­nja RS", ta­ko što bi se par­ti­ji ko­ja za­stu­pa ta­kvu ide­ju za­bra­nio iz­la­zak na iz­bo­re. Ipak, Trn­ka pri­zna­je da u Usta­vu BiH ne po­sto­ji od­red­ba ko­ja iz­ri­či­to pro­pi­su­je re­fe­ren­dum, ali ni stav­ke ko­ja ga iz­ri­či­to za­bra­nju­je. On kaže da Ustav RS pred­vi­đa mo­guć­nost re­fe­ren­du­ma o pi­ta­nji­ma u nadležnosti en­ti­te­ta, ali ne i o ot­ce­plje­nju, jer bi se ti­me ugro­zio te­ri­to­ri­jal­ni in­te­gri­tet i su­ve­re­nost BiH.

PRED­SED­NIK RS ČA­VIĆ
OTE­RA­ĆE­TE NAS

PRED­SED­NIK RS i SDS Dra­gan Ča­vić iz­ja­vio je da po­li­ti­ča­ri i me­di­ji u Fe­de­ra­ci­ji Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni ko­ji ne­gi­ra­ju srp­ski en­ti­tet mo­ra­ju da se otre­zne, jer će u su­prot­nom uči­ni­ti sve da ote­ra­ju Re­pu­bli­ku Srp­sku od sebe.
ВАШЕ ЈЕ ДА ДОЂЕТЕ А ЗА ОСТАЛО ЋЕМО СЕ МИ ПОБРИНУТИ
Reply

Messages In This Thread
Република Српска - by archer - 05-27-2006, 04:57 PM
Република Српска - by Ludi Gavran - 05-27-2006, 06:26 PM
Република Српска - by KizaLion - 05-27-2006, 10:16 PM
Република Српска - by SerbianEagle - 05-27-2006, 11:09 PM
Република Српска - by алф - 05-28-2006, 11:02 AM
Република Српска - by Kospicar - 05-28-2006, 12:08 PM
Република Српска - by bojan - 05-28-2006, 01:38 PM
Република Српска - by dadax - 05-28-2006, 03:54 PM
Република Српска - by Kospicar - 05-28-2006, 05:26 PM