Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Навијачки дневник
На овај топик ће се качити разни извештаји из Европе.

----------------------------------------------------------
Mon May 13, 2002

Финале купа Челзи-Арсенал

Quote:Финале купа Челзи-Арсенал (May 13, 2002.)

Негде око пола десет ујутро нас 6 се упутило из Лондона колима са 6 седишта. Дестинација: Кардиф, Миленијум стадион, средишња трибина, југо-исток, челзијев сектор; разлог: финале ФА купа, Арсенал - Челзи. Очекивао се невиђен хаос на аутопуту М4, који води ка југо-западу Британије, с обзиром да је, поред финала купа, нека трка коња и још неки фестивал, а да не говирим да је понедељак нерадни дан па многи иду кућама. Очекивало се око пола милиона на М4!!! Међутим све је било одлично означено и организовано и готово да није било никаквих застоја. Два излаза са аутопута која воде ка Кардифу су била челзијева, а два арсеналова, тако да је град подељен на плаво и црвено у старту. Иначе нити једна полицијска кола нисам видео на аутопуту, готово да су сви аутомобили и мотори били окићени шаловима и заставама, а било је и неколико лимузина, (...ломи се кристал ).
Већ око 1 поподне били смо у Кардифу, што значи да је онај један гробар са нама само три и по сата слушао ЦД 'Песме са Севера' и приче типа - како је Дуле ставио Арсеналу гол на Хајбурију.  Како смо били на страни стадиона где су присталице Челзија све је било плаво. Пабови су били крцати, а већина их је имала избачене портабл барове до самих врата. Тако да се по пиво није улазило унутра. Проблем је био тај што се и тада чекало пола сата на туру пића. Тако су улице биле закрчене навијачима који су пијуцкали пивце на сунцу (невероватно за Велс), певали и гађали се целером!? Не знам која је фора, готово свако је имао парче целера и гађао се међусобно као и неког залуталог навијача Арсенала уз повике "Who are ya!" Иначе целер се служи уз Bloody Marry, па ето одакле. Атмосфера је могла бити и боља, али је чињеница да човек не може да се уради са две пинте пива колико стигнеш да попијеш због велике потражње. Верујем да зато...

...Инцидената није било. Као што сам већ написао пролазили су навијачи Арсенала кроз масу али уз неке повике нико никог није дирао. (You can stick your fucking double up the ass!). Пандури којих је било јако много (два дана пре Милвол прави хаос у југо-источном Лондону) су само у једном моменту потрчали низ улицу. Иначе просек година ликова око нас је био 30+, али то нису никако били маторци из канцеларија (какви је била већина Арсеналових навијача) већ позамашнији ликови са тетоважама. Убрзо је поред нас прошао млађи (око 20 година) лик са ожиљком преко лица у Nautica дуксу, који је промуклим гласом објашњавао лику до себе нешто. Затим је махнуо матором лику (45+), а овај га звао да дође, нешто су се испричали и убрзо је млађи лик испарио. (Слике стављам сутра)

Полако се кренуло ка стадиону и много је готиван осећај видети толику колицину навијаца. Велика главна улица која пролази поред стадиона била је крцата до оног дела где се скреће ка стадиону, а од тада потпуно празна.

Невероватна је била ова чињеница, сви ти људи ушли су на стадион и свако је био на својим местима за 5 минута !!! Има много улаза и све је до јаја означено, феноменал стадион. 80 000 људи на три трибине, север има само две трибине - доњу, а горње две су спојене. Север и по пола истока и запада је припадало Арсеналу. Имали су две шеталице - велики дрес и мању обичну. Атмосфера је била одлична кад су играчи излазили на терен и кад се певала химна, али у првом полувремену навијање је било јако слабо. Челзијеви су и покушавали, али то су биле групице од по 20 људи, а треба подићи три трибине. Арсеналови нису ни покушавали, чинило ми се као да су дошли да одгледају како ће њихов тим да узме још један трофеј и да је већа брига како се вратити у Лондон. (Тако је и било углавном)

Друго полувреме знатно боље сто се навијања тиче. Челзијеви су пар пута загрмели одлично, а и они прекопута су се пробудили. Онда је Зола кренуо да се загрева сто је загрејало масу - Ђанфранко Зола, нананананана!!! (не мелодију из 'Ловца на јелене' - I love you babe, нанананана). Таман кад је Челзи почео да доминира и на терену и на трибинама онај пијанац га стави у ћосак... Арсеналови у делиријуму, али јужна трибина устаје и грми - Common Chelsea! Међутим Фреди ставља још један за Арсенал и ови заслужено узимају куп. Радост је велика међу црвено-белима, плави дуго испраћају свој тим аплаузом. Полупразан југ поздравља и Арсенал аплаузом након подизања пехара, а званични спикер баца Goonere у делиријум пустивши мелодијску обраду 'Go West' на шта ови певају "2:0 to the Arsenal..."

На улицама се полако мешају црвени и плави и град се лагано празни док ми лочемо у башти пицерије. Нема чарки. Репортерка BBC збуњено слуса наш језик покушавајући да провали шта причамо док интервјуише келнера у пицерији.

Негде око пола осам увече крећемо ка Лондону аутопутем неких 5км на сат - све је закрчено. Неки навијачи Арсенала трче и скачу поред аутопута, иду брже него кола. Испред нас лондонски црни такси и пет будала у њему, скинули се до појаса и вире до пола кроз прозор машући кошуљама, немају обележија на себи, мислили смо gooneri славе куп. Међутим паралелно иде (мили аутопутем) још један ауто накићен плаво-белим заставама, и ови из таксија почињу да скандирају и певају Челзију, убрзо сви навијаЧи плавих који су се задесили на том делу аутопута прихватају песму (па и ми) и 10 минута је опште лудило. Шта би било да је Челзи узе куп. Након 15 минута таксиста зауставља кола и свађа се са овим ликовима - тек смо тада схватили да им возач није ортак и да су ови узели такси до Кардифа!!!

Ливерпул - Базел, стари извештај из 2002.

Quote:Ливерпул - Базел, стари извештај из 2002.

Извештај једног Швајцарца из Базела. Текма је Ливерпул – Базел. Мало сам превео како сам знао, неке скраценице и типа "scousers" ми нису јасне.

Дечко који живи близу Ливерпула и који се разуме око енглеске навијачке сцене ме је покупио на манчестерском аеродрому, поштено. Први контакт смо имали преко “Мангупске фирме” (Urchins Firm) на нашем путу за Ливерпул.

На Лим улици упознали смо другог момка у Ливерпулу. Ишли смо на главно место окупљања Базелових момака, где је већ 50-70 момака циркало. Један од Мангупа се појавио, и рекли смо му да нас нападну у споредној улици где нема CCTV (шта је то?) инсталираних. (Вероватно ТВ камере)

Они нису били спремни за ово. Никад нису дошли у центар града како су нам рекли.  Позвали су нас на договорену тучу близу Евертон пољане. Питали смо  наше енглеске пријатеље који су нам се придружили на овој утакмици шта они мисле о томе. Сви од њих су се сложили да неће да иду тамо, зато што ови имају лошу репутацију коју су стекли последњих 30 година. Рекли су, ми смо у вашем граду, време је да нас нападнете.

Ништа се није десило. Око сат и по пре утакмице наша фирма (група) отишла је у паб близу пољане, немогу се сетити имена, налазио се прекопута најближе аутобуске станице. Један од наших енглеских пријатеља позвао је фоном једног од ваших момака, и информисао га, да ми пијемо у том пабу и чекамо их.

Већ смо чекали једно 15 минута, онда смо  кренули према пољани. Утакмица је почињала за око 45 минута. У том Стенли пабу  нападнути смо од неколицине ваших момака, они су 100% из ваше фирме,  зато што је један био на окупљању у центру града. Поштено,  остали смо на нашој пољани и узвратили вам тучом , неколико ваших се вратило у паб, друге смо ухватили после 100 јарди јурења. Није било много туче један на један, али био је чист (јасан) резултат за нас.

Тако да су двојица ваших момака пуштена у центар града после утакмице (један од њих ми се представио као вођа Мангупа).
Без сумње, ситуација је могла бити другачија, да смо ми срели вашу банду у стенли пабу после утакмице. Био сам информисан од једног мог енглеског друга, да вас је било преко 100 тамо. Наша банда је била подељена од ОБ (?), углавном у групе од 15 момака.

Остатак наше фирме (око 15) смо срели у Хотелу ??? Британија у центру града. Пре него што сам дошао тамо, један од наших главних момака ме позвао, и рекао ми да ће бити нападнути од око 40-50 скаузера у следећих пар минута.  Пожурио сам да будем тамо на време, и да на путу тамо сам  поново срео нашег главног дечка за контакт из Мангупа, питао сам га где иде. Ништа се није стварно десило, пар скаузера, око 10-15 је стајало око 50 јарди даље од нас, наша млађа екипа, око 10 момака, је улетела међу њих и они су побегли одатле. Не тврдим да је ово резултат. Убрзо после ОВ CCTV аутомобили појавили су се, у већем броју и то је био крај те ноћи.

Мислим да сви можете да потврдите нашу победу тог дана. Било је пар жена и деце који су циркали у том пабу и били су нападнути од наше стране. Жао ми је због њих, али да се ви нисте крили дубоко унутра не би било разлога за нас да нападамо вас све што сте се унутра  нашли.

Ми не прецењујемо овај резултат. Како сам раније написао, могло је бити другачије на Стенлију после утакмице.

Какогод, ми смо пили у вашем граду без ОБ целог дана, и за страну фирму наша организација није била лоша, ми смо вас контактирали, рекли смо вам где циркамо. Рекли сте нам да нећете да се појавите у центру, али после утакмице, ваших 40 људи се појавило у центру. Необично зар не.

Похвале енглеским момцима који су нам помогли тог дана, не у тучи, него у вођењу и показивању, срећом ви сте уживали. Знамо да не можемо да се поредимо са МанУ, Тотенхем, Кардиф и осталим енглеским фирмама, и ми вероватно нисмо велика игра, али смо урадили праву ствар тог дана.
ВАШЕ ЈЕ ДА ДОЂЕТЕ А ЗА ОСТАЛО ЋЕМО СЕ МИ ПОБРИНУТИ
Reply

Messages In This Thread
Навијачки дневник - by KizaLion - 03-21-2007, 09:32 PM
Навијачки дневник - by KizaLion - 03-21-2007, 09:34 PM
Навијачки дневник - by KizaLion - 03-25-2007, 09:37 PM
Навијачки дневник - by KizaLion - 03-26-2007, 11:22 AM
Навијачки дневник - by UrbanBaby - 04-07-2007, 09:59 PM
Навијачки дневник - by UrbanBaby - 06-12-2007, 12:51 PM
Навијачки дневник - by UrbanBaby - 09-05-2007, 05:52 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)