12-13-2003, 03:56 AM
Promenom himne se dovodi u pitanje i sam smisao postojanja himne kao 'himne'. Mislim da se oko toga slazemo? Himna ima svoj poseban smisao i simboliku, sto je i izdvaja od ostalih 'obicnih' pesama, pa, uzevsi ovu cinjenicu u obzir, postavlja se pitanje ima li smisla (i prava) da svaka nova generacija menja sta joj se ne svidja, ponasajuci se pri tome, nuzno, kao da je prva i jedina generacija - dajuci sebi za pravo da menja 'himnu', kao da je Svet, Zvezda, Sever sa nama ili 'njima' (za)poceo svoj put. Mislim da je to, po prirodi stvari, nedopustivo.
Naravno, nista nije crno-belo (Bogu hvala
), pa tako, pored apsurdnosti menjanja himne, dolazimo do paradoxa gde dobar deo ljudi tu himnu ne oseca bliskom, svojom, sto dodatno komplikuje situaciju. Ipak, mislim da je himna - himna, pa ako je himna - himna, onda himna treba i da bude/ostane himna
Jer, znate kako nas narod lepo kaze 'sto ljudi sto cudi', pa tako i ja licno (kao i 90% nas) imam neke druge favorite medju pesama, mnogo njih koji su ispred himne, kao i Marko i Janko, ali mi to ne daje za pravo da menjam nesto sto je deo istorije, cijom bi promenom direktno doveo tradiciju i istoriju u pitanje, pljuno na njih. Jer taj Sever i Zvezda podjednako pripadaju Gudri, Ani, Kizi meni i ... kao i Zorzu, Simi Zulu, Zokiju, Suci i mnogim drugim Ciganima koji vise ne prate Zvezdu, kao i onima koji ce sutra da prate tu Zvezdu kad nas vise ne bude.
Jednostavno, promena himne je istovremeno i najdirektnije Ukida, ponistava njen smisao.
Ziveli
Naravno, nista nije crno-belo (Bogu hvala

Jednostavno, promena himne je istovremeno i najdirektnije Ukida, ponistava njen smisao.
Ziveli