Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Да ли нам треба монархија?
Поента је у државном уређењу, традицији, поштовању итд... А то ко ће од Карађорђевића и у ком моменту доћи на престо, о том по том...
Quote:"Бебе нек се рађају, порука је Севера, нећемо да Србија буде земља педера "
Reply
(06-04-2013, 08:25 AM)V O J V O D A link Wrote:НЕ,НЕ И НЕ ДОК ЈЕ АЛЕКСАНДАР  ЖИВ

Какве везе има Александар са идејом монархизма и по којем аутоматизму се Карађорђевићи изједначавају са монархијом?

Српска нација је имала три владалачке куће, а Карађорђевићи су испали највеће штеточине и зло.
Неђе Србин сакривен у гори,
Страшно чудо измисли и створи.
Научи га Сила са Небеса,
Јаворово дрво те отеса!
Reply
Шта подразумеваш под три владалачке куће ? Колко знам ту су само две династије..
ВАШЕ ЈЕ ДА ДОЂЕТЕ А ЗА ОСТАЛО ЋЕМО СЕ МИ ПОБРИНУТИ
Reply
Обреновићи, Петровићи и Карађорђевићи.

Послије атентата на послиједњег Обреновића, мада није био послиједњи, разматрана је алтернатива у Петровићима од стране опонената Карађорђевићима.

Не треба данашњу политичку ситуацију мијешати са ситуацијом у XIX вијеку па Петровиће а приори одбацивати. Ми Херцеговци највише имамо замјерке на књаза јер смо ратовали, а он се на Берлинском конгресу проширио на рачун наше земље па опет нико неће рећи да нису српска династија.

Изворну Црну Гору чине четири нахије:
Катунска, Љешанска, Ријечка и Црмничка. Свака од њих се дијели на племена:

Катунска нахија има девет племена: Цетиње, Његуши, Ћеклићи, Бјелице, Цуце (Веље и Мале), Озринићи (Чевљани), Пјешивци (Горњи и Доњи), Загарач (Горњи и Доњи) и Комани (Комани у ужем смислу и Бандићи);

Љешанска нахија у недовршеном племенском груписању има "племена": Дражевина, Градац и Буроње;

Ријечка нахија има пет племена: Косијери, Добрско село, Цеклин (Горњи и Доњи), Љуботињ (Горњи и Доњи), Грађани,

Црмничка нахија се дијели на: Подгор, Дупило, Брчели, Сотонићи, Глухи До, Лимљани и Бољевићи.

[Image: StaraCrnaGoraPlemena.jpg]

Научи га Сила са Небеса,
Јаворово дрво те отеса!
Reply
А ко је на крају одлучио ко ће бити нови краљ? Налогодавци убиства Обреновића?

Не припадам ниједној од ових Нахија, већ племену Братоножићи. Интересантно је да православаца уопште нема на обали, јер су ту већином били католици. Зашто је тако, не знам..

А баба ми је иначе из Коравлице (Велимље), на граници између садашње Херцеговине и ЦГ.

Треба да знаш да је стара ЦГ имала и Метохију у себи, мада није јасно зашто је то њима припало, а не Србији. ЦГ је увек била независна, у мањој или већој територији..

[Image: mapaxvi.gif]
ВАШЕ ЈЕ ДА ДОЂЕТЕ А ЗА ОСТАЛО ЋЕМО СЕ МИ ПОБРИНУТИ
Reply
То је јако занимљиво, јер ни скупштина није била за Карађорђевиће ни војска коју су створили Обреновићи и устројили по принципима Пруске армије, тада најсавременије. Наша лужичка браћа.

Онда су Апис и компанија одрадили пар ствари које и дан данас имаш.

Прво су распустили важећу скупштину и сазвали један од бивших сазива. Као када би неко данас сазвао сазив комуњара Србије из '89-те.

И онда епохално откриће! Прво што је урађено је било изгласавање апанаже за посланике. До тада је бављење политиком било ствар части и достигнућа. Прво нешто постигнеш, па се укључиш у политику, од тада бављење политиком постаје професија. Тим су придобили скупштину.

Друго,
дигли су плате војсци које су Обреновићи скресали, а Обреновићевце једноставно под лед. Врх армије се послије тога једноставно приклонио насталој ситуацији. Нису војску која је изборила побједе у балканским и Првом рату створили Карађорђевићи него Обреновићи од сељачке дјеце. Наравно, и саме те ратове су изнијели сељаци.
Научи га Сила са Небеса,
Јаворово дрво те отеса!
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)